Το βιβλίο που διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στη θαλαμηγό

0
588

Τα βλέμματα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τράβηξε το βιβλίο που εμφανίζεται δίπλα στον πρωθυπουργό, στις γνωστές φωτογραφίες.

Τα βλέμματα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τράβηξε το βιβλίο που εμφανίζεται δίπλα στον πρωθυπουργό, στις γνωστές φωτογραφίες από τη θαλαμηγό.

Η «έρευνα» έδειξε ότι πρόκειται για το βιβλιο «Ανεξέλεγκτα στοιχεία» (εκδόσεις «Πόλις»), του συγγραφέα Στεφάν Οσμόν.

Το βιβλίο πραγματεύεται τις περιπέτειες μιας παρέας φίλων, ανήλικοι την περίοδο των γεγονότων του Μάη του ΄68, οι οποίοι στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’70, αντιλαμβάνονται το εξεγερσιακό πρόσταγμά υπό το πρίσμα της φράσης «ο Αριστερισμός ως το φάρμακο στην γεροντική αρρώστια του κομμουνισμού», που ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ θα κάνει τίτλο σε ένα από τα βιβλία του. Και όχι μόνο. Ανάμεσά τους όλες οι αποχρώσεις του κόκκινου.

Σύμφωνα με τη σύνοψη του βιβλίου ο συγγραφέας, Στεφάν Οσμόν, αποτυπώνει τον απίστευτο δυναμισμό μιας εξεγερμένης γενιάς, με τις ουτοπικές προσδοκίες της, τις γενναιόδωρες και άναρχες αυταπάτες της. Η ιστορία ξεκινά μ’ ένα τηλεφώνημα που δέχεται ο ήρωας του βιβλίου από τη Φεντόρα, τον νεανικό του έρωτα: εκείνη έχει μόλις βγει από τις ιταλικές φυλακές, μετά την έκτιση της ποινής της για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Και μετά αρχίζουν οι μνήμες: Παιδιά, έζησαν σε ένα ελευθεριακό κοινόβιο· έπειτα πέρασαν στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εντάχθηκαν σε αριστερίστικες οργανώσεις, πρώτα στη Γαλλία κι ύστερα στην Ιταλία. Συμμετείχαν σε ληστείες και ένοπλες επιθέσεις. Εκείνη συνέχισε. Αυτός σταμάτησε, λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη».

Ο Στεφάν Οσμόν (φιλολογικό ψευδώνυμο του Stephane Dottelonde) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1959. Ως μαθητής λυκείου και φοιτητής, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα της Άκρας Αριστεράς. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ). Εργάστηκε αρχικά στο Υπουργείο Οικονομικών και έπειτα στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και ασχολείται επίσης, ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, με το πολιτικό και κοινωνικό ντοκυμανταίρ. Το μυθιστόρημά του “Le Capital” μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά.

Το «Ανεξέλεγκτα στοιχεία» έγινε επίσης ταινία με τον ίδιο τίτλο, από τον Φιλίπ Γκαρέλ, με τους Κλοντίλντ Εσμ και Λουίς Γκαρέλ, το 2005. 


Kepenou flower shop - event planer