Γιάννης Τσούρης: «To αύριο της Πάτρας δεν θα έρθει μόνο του»! (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

0
724

https://www.facebook.com/
  • Γιάννη, είσαι από τα αγαπητά πρόσωπα στην πόλη, έχοντας πραγματοποιήσει θετικά βήματα και στην επιχειρηματική σου δραστηριότητα. Που το αποδίδεις αυτό;

Αρχικά, να σας ευχαριστήσω για την θετική αναφορά στο πρόσωπο μου αλλά ποτέ δεν ανήκει η όποια επιτυχία σε έναν άνθρωπο αλλά σε μια ομάδα ανθρώπων που δούλεψαν και δουλεύουν πολύ σκληρά. Χαίρομαι πραγματικά για τις περίπου διακόσιες θέσεις εργασίας που δημιουργήσαμε στην πόλη μας με σεβασμό στις ανάγκες των εργαζομένων που έγιναν αληθινά δεύτερη οικογένεια μας. Ταυτόχρονα, πλήθος τοπικών παραγωγών και προμηθευτών έγιναν συνεργάτες μας στηρίζοντας στην πράξη την τοπική οικονομία αλλά και τα ξεχωριστά προϊόντα της περιοχής μας. Έμαθα απο την καθημερινή ανταλλαγή γνώσης με τους σπουδαστές μου πως η γνώση είναι μια αμφίδρομη σχέση που δεν σταματάει ποτέ.  Μιας και τονίσατε λοιπόν το «αγαπητός» θα έλεγα αστειευόμενος πως ευθύνεται η πίστη μου στους ανθρώπους, η θετική προσέγγιση που έχω στα καθημερινά προβλήματα και το χαμόγελο που με συντροφεύει πάντα ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες.

  • Ήδη δραστηριοποιείσαι και εκτός Πάτρας. Πες μας για αυτό

Πάντα πίστευα πως οι τοπικές αλυσίδες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες στην Αθήνα και αποφασίσαμε να κάνουμε γνωστά τα μοναδικά προϊόντα της πλέον γνωστής αλυσίδας «The Juice Bar» στο τεράστιο κοινό της Πρωτεύουσας. Με Πατρινούς τεχνίτες στήσαμε ένα στολίδι στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας και συνεχίσαμε την συνεργασία μας με τους πολύτιμους τοπικούς προμηθευτές μας. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα και απέκτησε το κατάστημα χιλιάδες πιστούς καθημερινούς πελάτες. Δεν σας κρύβω πως και το δεύτερο πνευματικό παιδί μου το «The Black Sheep Coffee» μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε σε Πάτρα και Αίγιο ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα και προς την Αθήνα με μια μεγάλη επένδυση που θα συζητηθεί.

  • Τι διαφορές έχεις διαπιστώσει μεταξύ της Πάτρας και άλλων πόλεων;

Κα Δημοπούλου, στην διδασκαλία του Μάρκετινγκ πολύ συχνά αναφέρω πως ένα προϊόν η υπηρεσία μπορεί να αποτύχει στην Πάτρα και εύκολα να πετύχει σε μια άλλη πόλη…. Αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να πετύχει στην Πάτρα και να αποτύχει κάπου άλλου.

Δηλαδή, με απλά λόγια οι πατρινοί καταναλωτές είναι υποψιασμένοι με εξαιρετικό γούστο και άποψη. Θα έλεγα πως αυτό μας κάνει τόσο ξεχωριστούς και ταυτόχρονα προβληματίζει γνωστές αλυσίδες εστίασης που απέτυχαν παταγωδώς. Προφανώς και δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης που θα την αναδείξουν σε πόλο έλξης πλήθους τουριστών. Με στενοχωρεί που οι φορείς δεν προσπαθούν όσο θα έπρεπε για να την μεταμορφώσουν σε πόλη πρότυπο όπως της αξίζει.

  • Αποφάσισες να ασχοληθείς με την τοπική αυτοδιοίκηση, κατεβαίνοντας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Νίκου Τζανάκου. Τι είναι εκείνο που σε παρακίνησε;

Όπως σας δήλωσα και νωρίτερα η πόλη μας αντί να οδηγεί, ακολουθεί και μάλιστα βρίσκεται πίσω σχεδόν σε όλους τους τομείς. Δεν θα έλεγα πως αυτό με θλίβει απλώς αλλά με εξοργίζει και δεν θα διστάσω να εκθέσω πρόσωπα και καταστάσεις που δημιουργούν αδικαιολόγητα εμπόδια. Ο κ. Τζανάκος ως ανεξάρτητος υποψήφιος και χωρίς κομματικές επιταγές που οφείλει να ξεπληρώσει μου παρείχε τον αναγκαίο χώρο για να εκφραστώ και να διεκδικήσω μια θέση στο Αύριο της Πάτρας. Η Πάτρα άλλωστε είναι «Η δική μας Πόλη» όπως δηλώνει και το λογότυπο της παράταξης μας και προσκαλώ τους λοιπούς υποψήφιους να σταθούν δίπλα μας στην ελπίδα και όχι απέναντι μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά σίγουρα πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες της Πάτρας.

  • Προβλέπεται μια σκληρή προεκλογική περίοδος, με πολλές αξιόλογες υποψηφιότητες. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί εσένα, αλλά και τον συνδυασμό που συμμετέχεις;

Φαντάζομαι ήδη καταλάβατε πως δεν διεκδικώ θέσεις και αξιώματα αλλά θα δώσω μάχη για την Πόλη μου και αυτό να το θυμάστε γιατί θα πολεμήσω και μάλιστα σκληρά για αυτά που πρέπει να γίνουν. Πολλοί δε ήδη με πολεμούν μέσω κομματικών στελεχών που μάλλον δεν ξέρουν πως δεν έχουν δει τίποτα ακόμα… Κα Δημοπούλου, μαζευτήκαμε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάνε την πόλη και θέλουν να την δουν να ακμάζει. Έχω κουραστεί να ακούω όλο παράπονα από τους δημότες και να μην συγκινείται η δημοτική αρχή που κωφεύει προκλητικά και αρκείται σε κοινωνικές φιέστες εκμεταλλευόμενη καθημερινά προβλήματα της πιο ευαίσθητης ομάδας της κοινωνίας μας.

Είμαστε η μόνη παράταξη άλλωστε που διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το σύνολο των δημοτικών υποχρεώσεων όπως : την διαχείριση των απορριμάτων, το πράσινο, τις έξυπνες τεχνολογίες, τον ηλεκτροφωτισμό, τις υποδομές, το καρναβάλι, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την ανάδειξη της πόλης μας ως πρώτης μεταξύ των πόλεων της Ελλάδας. Θα συμπληρώσω πως στην Πάτρα λίγο πολύ γνωριζόμαστε και ξέρετε πως μπήκαμε σε αυτήν την μάχη χωρίς χορηγούς με υψηλά πακέτα για διαφήμιση αλλά με δεδομένη την αγάπη των δημοτών και που ελπίζουμε τελικώς να μας στηρίξουν.

  • Aν τελικά καταφέρεις να έχεις μια έδρα στον Δήμο, σε ποιον τομέα θα ήθελες να προσφέρεις και τι είναι εκείνο που θα «παλέψεις» εξ αρχής;

Κοιτάξτε, πρόσφατα αναφέρθηκα διεξοδικά σε άρθρο μου στα πρακτικά οφέλη της Πάτρας από την μετατροπή της σε μια έξυπνη πόλη. Δεν ξέρω πραγματικά αν ο επόμενος Δήμαρχος θα με κρίνει ικανό και από ποια θέση θα αποφασίσει πως μπορώ να προσφέρω. Ελπίζω να περιέχει το στοιχείο της επικοινωνίας με τους πολίτες και της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω συνεργασιών που θα τρέξω με πρωτοπόρους της τεχνολογίας. Ξέρετε, πως ως ένας καθηγητής που διδάσκει την οικονομική επιστήμη και το Marketing, την επικοινωνία και την καινοτομία διψάω για αλλαγές. Αλλαγές με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν από μελέτες που θα μας προσφέρουν πολλά (ανέξοδα) χρήματα από Ευρωπαϊκές και κρατικές επιδοτήσεις. Χάσαμε άπειρα χρήματα και ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων διότι δεν υποβάλαμε μελέτες για επιδοτήσεις. Ξέρετε, έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε μια πόλη που διαθέτει ένα εκπληκτικό Πανεπιστήμιο που δημιουργεί νεοφυείς επιχειρήσεις που δεν εκμεταλλευόμαστε. Ένα Πανεπιστήμιο, το ΕΑΠ αλλά και το ΑΤΕΙ με καθηγητές και φοιτητές που μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα μας. Θέλω να κάνω την Πάτρα πόλη πρότυπο και θα την κάνω αν οι πολίτες στηρίξουν εμένα και την παράταξη μου. Σας υπόσχομαι πως θα βρεθεί η πόλη στο κέντρο των εξελίξεων πολύ πολύ γρήγορα εκμεταλλευόμενη το έμψυχο δυναμικό της και την απίστευτη μοναδική γεωγραφική θέση που διαθέτει.

  • Σε τι πιστεύεις ότι υστερεί η πόλη μας αδικαιολόγητα, σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις και τι φταίει σε αυτό;

Δεν υστερεί η πόλη μας αλλά οι εκπρόσωποί της φυσικά. Όλοι έχουμε φίλους, παιδιά η γνωστούς μας που αναγκάστηκαν σε μετανάστευση και φυσικά εννοώ και την εσωτερική μετανάστευση. Δεν λείπουν μυαλά αλλά συντονισμός κινήσεων και μια δυνατή προσπάθεια για να επανεκκινήσουμε την τοπική οικονομία. Δεν γίνεται σε μια πόλη που άκμαζε ο τεχνολογικός τομέας, όποιος σπουδάζει να πρέπει να φύγει για να επιβιώσει. Η τρίτη πόλη στην Ελλάδα δεν προσφέρει το έδαφος στις επιχειρήσεις για επενδύσεις και δημιουργία βιομηχανικών μονάδων αλλά φωνάζει για την ανεργία…. Πως θα καταπολεμηθεί η ανεργία όταν στεκόμαστε απέναντι στις επενδύσεις που μας προσπερνούν ;

Πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα σε κάθε λύση…

  • Κάποιοι όμως λένε ότι τα σχέδια στα λόγια είναι εύκολα, σε αντίθεση με όταν πρέπει να τα εφαρμόσεις στην πράξη. Για παράδειγμα, ένα βασικό μείον στο να γίνουν πράγματα σε μια πόλη, είναι τα χρήματα που πλέον δεν υπάρχουν λόγω κρίσης στον βαθμό που πρέπει. Ασπάζεσαι αυτή την άποψη; Ή θεωρείς ότι υπάρχουν πάντα διέξοδοι για να κτίσει το «αύριο» της μια τοπική κοινωνία;

Αν μελετήσει κάποιος μικρές πόλεις στην Ελλάδα που την περίοδο της κρίσης έγιναν σημείο αναφοράς του διεθνούς τύπου θα διαπιστώσει πως χρειάζεται πρόγραμμα και προσήλωση. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις αλλά υπάρχουν εργαλεία απορρόφησης σημαντικών κονδυλίων που λόγω αδράνειας μεταφέρθηκαν από την πόλη μας σε άλλες περιφέρειες. Δεν φτάνουν οι προθέσεις αλλά θέλει δουλειά και σχέδια συγκεκριμένων προτάσεων με κοστολόγηση και αμοιβαία οφέλη. Θα υλοποιήσω συνεργασίες με επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα επενδύσουν στην πόλη μας δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας εισπράττοντας τα οφέλη από την προβολή που θα έχουν. Το αύριο ξέρετε δεν έρχεται μόνο του…και δεν σηκώνει θεατές ή εμπόδια.

  • Με μια περιληπτική περιγραφή, πες μας πώς φαντάζεσαι την Πάτρα του μέλλοντος…

Η Πάτρα δεν έχει ανάγκη από φανταστικά σενάρια… Πρέπει και πιστέψτε με θα αλλάξει πορεία άμεσα. Πρέπει να εστιάσουμε στις ανάγκες των πολιτών πέρα και πάνω από προσωπικά οφέλη και φιλοδοξίες. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά για να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες με στόχο  την προσφορά υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης στην δύσκολη καθημερινότητα τους. Να ομορφύνουμε την πόλη με πράσινο, να δούμε την ανακύκλωση στην πράξη, να λύσουμε το θέμα των απορριμάτων,να δώσουμε στέγη στα αδέσποτα, να εισάγουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία του πολίτη, να δημιουργήσουμε ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και πολλά πολλά ακόμα σε μια Πάτρα που διψάει για έργα και όχι λόγια.

Μην ξεχνάτε άλλωστε πως το μέλλον δεν περιμένει  είναι ήδη εδώ…

Γιάννης Τσούρης


Kepenou flower shop - event planer