Ποιά διαφορά θα οδηγήσει τον Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές – Τι εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές

0
273

Η διεθνής εταιρεία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence επιχειρεί να αποτυπώσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την Teneo, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση φαίνεται ότι διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Πέντε μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ από 6,5 έως 8,5 μονάδες, ενώ περίπου 10% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Οι έρευνες, σημειώνει η Teneo, διεξήχθησαν μετά τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ για πάνω από 5.000 είδη τροφίμων και λογαριασμούς ενέργειας αλλά και του προεκλογικού επιδόματος. Πάντως, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος, στο χρονικό διάστημα που διεξήχθησαν δεν είχε πιστωθεί η 13η σύνταξη, ούτε είχε εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ, κάτι που έγινε λίγες ημέρες αργότερα.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να πάρει πάνω από 30%, ελπίζοντας ότι θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι διαθέτει σαφές προβάδισμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα μπορέσει να πλησιάσει ή να πιάσει το 25%, θεωρώντας ότι ένα τέτοιο ποσοστό θα καταστήσει διαχειρίσιμη την ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την Teneo, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ σε έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπει στον πειρασμό να προκηρύξει γενικές εκλογές.

Μια μικρή ήττα θα δώσει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τις δημοσκοπήσεις, που προέβλεπαν εύκολες νίκες για την Πειραιώς, σε επίπεδο ευρωεκλογών και γενικών εκλογών, ενώ θα μπορέσει να τροφοδοτήσει μια λαϊκιστική ρητορική για την ελίτ της χώρας, που προσπαθεί να υπονομεύσει το κόμμα του, επειδή θέλει να μοιράσει δίκαια τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης.

Αντίθετα, μια μεγαλύτερη των πέντε μονάδων ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα να τηρήσει τη δέσμευσή του για εκλογές τον Οκτώβριο και εξάντληση της τετραετίας, ελπίζοντας ότι οι παροχές μαζί με μια καλή τουριστική περίοδο θα τον βοηθήσουν να κερδίσει κάποιους ψηφοφόρους.

Την ίδια ώρα, αναφέρει η ανάλυση της Teneo, εάν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει τον Ιούνιο με τους δανειστές τον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο των παροχών της. Εν τέλει, το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι το εύρος της αναμενόμενης νίκης της ΝΔ είναι πιθανόν να καθορίσει τον χρόνο των γενικών εκλογών.

Από το newsroom του economico.gr


Kepenou flower shop - event planer