Αλέξης Τσίπρας | ιδρύει νέο κόμμα μετά τις εκλογές

0
264
…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σχέδιο για την δημιουργία νέου κόμματος μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνομίλησε με τους πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σχετικά με το σχέδιο του για την την ίδρυση νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει επισήμως αίτημα για τη συμμετοχή του ως επίσημο μέλος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει και θα αυξήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που σε συνδυασμό με την πτώση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ, για την οποία επίσης μίλησε με βεβαιότητα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Το νέο αυτό κόμμα θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και θα δημιουργηθεί με τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου που θα έχει τον χαρακτήρα γενικού προσκλητηρίου προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιθυμούν να συμμετέχουν.

Στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να στείλει προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε πολιτικούς εκτός του ΚΙΝΑΛ, όπως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όπως και σε ανένταχτους, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσκλητήριο δεν θα λάβουν το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ η πρόσκληση θα αφορά τόσο κόμματα που θα είναι εντός Βουλής όσο και κόμματα εκτός Βουλής

Στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είναι φυσικό, η μεγάλη αυτή αλλαγή θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει πλήρως τον συμφωνημένο σχεδιασμό για δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς έχει αποφασίσει να καταστήσει παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει φθίνουσα πορεία η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, καθώς δεν έχει σταθερούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία που θα του επιτρέψουν να συγκρατήσει δυνάμεις ακόμα και μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές). Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θεωρεί τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ πολύ στενά για να χωρέσουν το νέο εγχείρημα.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό τους σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών.

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας εδώ και αρκετό καιρό έχει πάρει και το πράσινο φως από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στήριζαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει, καθώς οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, πιο κοντά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Instagram

Ακολουθήστε μας στο Instagram και ζήστε μια μοναδική εμπειρία Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα… είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.