Οδυσσέας Κουνάδης |Είμαι σίγουρος ότι η πολιτεία, θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει τη βαρεία βιομηχανία της, τον Τουρισμό! (συνέντευξη)

0
1009

στην Παρασκεύη Δημοπούλου

κ. Οδυσσέα, καταρχάς, να αναφέρουμε ότι ασχολείστε πάρα πολλά χρόνια με τον τουρισμό…

Αυτό είναι αλήθεια, με τον τουρισμό ασχολούμαι 30 χρόνια περίπου και έχω το κατάλυμα Studios Odysseas στο Πλάνο, είναι στην περιοχή Τσιλιβί, της Ζακύνθου. Όπως είναι γνωστό πρόκειται για μια περιοχή με τουρίστες κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία καθώς και από άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια όλοι βάζουμε θετικό προσημο στον τουρισμό της χώρας, με λίγα λόγια, πως θα περιγράφατε ήταν την ανθηρή κατάσταση;

Όντως ο τουρισμός, γενικότερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν αρκετά καινούργια ξενοδοχεία και γενικά καταλύματα σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά, στη Ζακυνθο όλα τα καταλύματα μέχρι τώρα παρουσίαζαν πληρότητα και μάλιστα υπήρχαν πελάτες- fans του νησιού οι οποίοι επισκέπτονται τη Ζάκυνθο κάθε χρόνο.

Με την επιβολή των μετρων λόγω πανδημίας ποιοί ήταν οι πρώτοι φόβοι σας για την φετινή τουριστική σεζόν και ποιοί έχουν ήδη επιβεβαιωθεί;

Αυτή η χρονιά, λόγω πανδημίας που όταν ξέσπασε δεν ξέραμε που θα μας οδηγήσει, πιστεύαμε ότι θα ήταν εφικτό να σώσουμε τρεις μήνες Τουρισμό, στο καλύτερο βέβαια σενάριο, ενώ στο χειρότερο σενάριο να μην ανοίξουμε καθόλου. Ωστόσο, όπως δείχνει μέχρι τώρα φαίνεται να υπάρχει “Φως στο Τουνελ”, ενώ προσπαθούμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό σενάριο, αυτό των τριών μηνών ενεργού τουρισμού. Βέβαια αυτό αν μη τι άλλο εξαρτάται και από την εξέλιξη της πανδημίας και στα υπόλοιπα κράτη. Αυτό που ίσως δε καταφέρουμε για φέτος, ενδεχομένως να το έχουμε παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί για ακόμα μια φορά και ο επιτυχής χειρισμός του κράτους με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας. Πάντως κατά τη γνώμη μου, οφείλουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν κατά την έναρξη της εμφάνισης του Ιού.

Η Ζάκυνθος και γενικότερα τα νησιά του Ιονίου θα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις με τα άλλα τουριστικά μέρη της χώρας π.χ. τις Κυκλάδες;

Κατά τη δική μου εκτίμηση Ίόνιο, Κυκλάδες καθώς και τα υπόλοιπα νησιά θα υποστούν τις οικονομικές συνέπειες αυτού, αναλογικά βέβαια!

Ποιά είναι τα πιο πρόσφατα μηνύματα απο τα ξένα πρακτορεία που συνεργάζεστε και τι πιθανολογήται ότι θα συμβεί τελικά;

Τα πρώτα μηνύματα των Tour Operators είναι ότι γίνεται η κάθε δυνατή προσπάθεια να μη χαθεί τουλάχιστον το τρίμηνο, βέβαια είναι πολλά τα θέματα και δύσκολα που έχουν μπει στο τραπέζι. Έχω όμως την αίσθηση ότι θα υπερτερήσουν οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες (εως 10 κλίνες) με την απαιτούμενη βέβαια πιστοποίηση καθαριότητας, δεδομένου ότι μπορούν να ελεχθούν καλύτερα.

Σε κρατικό επίπεδο, τι χρείαζεται να γίνει ενισχυτικά στον τουρισμό;

Είμαι σίγουρος ότι η πολιτεία, εάν χρειαστεί, θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει τη βαρεία βιομηχανία της, τον Τουρισμό!

https://www.booking.com/hotel/gr/studios-odusseas.

Wedding planning service