Εστίαση | αυτά προβλέπονται για ελέγχους από σήμερα – τι να προσέχουν τα μαγαζιά και οι πελάτες

0
305

Με αφίσες και φυλλάδια καταπολέμησης του κορωνοϊού και της διασποράς του μέσω της τήρησης των μέτρων που επιβάλλονται θα περιφέρονται από σήμερα στα καταστήματα εστίασης τρία κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας της Πάτρας, αποτελούμενα από τέσσερις υπαλλήλους το καθένα.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, της ενημέρωσης και καθοδήγησης σε αρχικό στάδιο, προχώρησαν Διεύθυνση Υγείας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποσκοπώντας στο να εντρυφήσουν στη συνείδηση καταστηματαρχών καθώς και πελατών το μήνυμα της αναγκαιότητας της πιστής εφαρμογής όλων των μέτρων προστασίας.

Όπως ξεκαθάρισε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας της Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο σκοπός της εμφάνισης των κλιμακίων δεν θα είναι η επιβολή προστίμων αλλά η υποστήριξη και παροχής οποιασδήποτε βοήθειας προς τους επιχειρηματίες έτσι ώστε μέσα από την εμπεριστατωμένη ενημέρωσή τους και τις συστάσεις που θα γίνονται, να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης.

«Είναι προφανές και αυτονόητο ότι για εμάς δεν υπάρχει καμία απολύτως τιμωρητική διάθεση, παρά μόνον η προθυμία να στηρίξουμε έμπρακτα τους επαγγελματίες της πόλης μας στην δύσκολη προσπάθεια που θα καταβάλλουν στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών τους μέσα όμως από νέους κανόνες που θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία», τονίζει ο κ. Μπονάνος προσθέτοντας με νόημα ότι αυτός θα είναι ο γνώμονας με τον οποίο θα γίνονται οι εξορμήσεις των κλιμακίων διενέργειας ελέγχων, από την Διεύθυνση Υγείας της Πάτρας.

Είναι προφανές βέβαια ότι η συγκεκριμένη τακτική αφορά το πρώτο χρονικό στάδιο του ανοίγματος της εστίασης. Μέχρις ότου δηλαδή διαπιστωθεί πως τα πάντα τίθενται στο πλαίσιο λειτουργίας που ορίζει ο εκτενέστατος Οδηγός Επανεκκίνησης της Μαζικής Εστίασης, που εξέδωσε προ ημερών ο ΕΦΕΤ. Είναι προφανές κι αυτονόητο ότι μετά την παρέλευση της πρώτης φάσης, της ενημέρωσης και των συστάσεων δηλαδή, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και συχνοί, αλλά και αυστηροί όσον αφορά τα πρόστιμα που θα προβλέπονται ανά περίπτωση παραβίασης κάποιου μέτρου προστασίας.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Για την πλήρη ετοιμότητα της Υπηρεσίας διαβεβαιώνει και ο Προϊστάμενος της Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας Αργύρης Αγγελόπουλος. Επισημαίνοντας κυρίαρχα ότι το πρωταρχικό μέλημα των μελών των κλιμακίων που θα μπαίνουν από σήμερα στα μαγαζιά της εστίασης θα είναι η καθοδήγηση και ενημέρωση των ιδιοκτητών, εργαζομένων, αλλά και πελατών, για όσα πρέπει να προσέχουν και να πράττουν για την προστασία της δικής τους υγείας και των υπολοίπων. «Θα έχουμε μαζί μας φυλλάδια και πλήρες ενημερωτικό υλικό», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, διευκρινίζοντας επίσης την περισσή διάθεση της υπηρεσίας για συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την σύσκεψη την οποία προκάλεσε η ίδια υπηρεσία την περασμένη Παρασκευή με το Προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ, επιζητώντας μια «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας για την επίτευξη του στόχου που είναι κοινός και αφορά τη δημόσια υγεία.

Τα 10 σημεία που πρέπει να προσεχτούν:

·          Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

·          Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.

·          Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση

·          Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.

·          Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη

·          Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.

·          Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)

·          Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

·          Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)

·          Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.


Kepenou flower shop - event planer