Χαλαρώνουν τα μέτρα από το Σάββατο | Την Παρασκευή η απόφαση για μετακίνηση και κομμωτήρια

0
876

Αν και οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», οι ειδικοί ακύρωσαν την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση και θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις στην τακτική σύσκεψη της Παρασκευής. Ο λόγος που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση είναι γιατί οι λοιμωξιολόγοι θέλουν μελετήσουν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά το εορταστικό τριήμερο όπου τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα απ’ όσα γίνονται τις καθημερινές.

Lockdown: Τι αναμένεται να αλλάξει στις μετακινήσεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που συζητείται είναι η μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο που πιθανότατα θα χαλαρώσει, με τον Νίκο Χαρδαλιά βέβαια να αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» είναι να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ. Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Το δεύτερο μέτρο που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις είναι ότι θα σταματήσει να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλον δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ, αλλά πεζή ή με ποδήλατο εντός δήμου ή ως 2 χιλιόμετρα απόσταση από τον τόπο κατοικίας.

Τα κομμωτήρια ακολουθούν στην λίστα

Ένα άλλο μέτρο που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς. Προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν τα κομμωτήρια, τα οποία αναμένεται την Παρασκευή να πάρουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, κάτω πάντα από τα προβλεπόμενα μέτρα. Το σενάριο λέει πως η πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματός τους είναι η Δευτέρα 22 Μαρτίου. Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. Τα παραπάνω μέτρα χαλάρωσης φυσικά θα κριθούν από τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα και αυτής της εβδομάδας, καθώς η έξαρση της πανδημίας εξακολουθεί να τους πονοκεφαλιάζει.

Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σταδιακά θέλει να ανοίξει η αγορά καθώς η κατάσταση για τους επιχειρηματίες έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό που στοχεύουν είναι να αποφασιστεί ένα της σταδιακής άρσης τους ώστε να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα. Πιθανή ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου είναι η 29η Μαρτίου όπως αναφέρει και ο ΣΚΑΪ, ενώ από Απρίλιο αναμένεται το άνοιγμα στα σχολεία.

Προς άνοιγμα και των δικαστηρίων κινείται εν τω μεταξύ η κυβέρνηση. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπάρχει η βούληση να ξεκινήσουν κανονικά την λειτουργία τους, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες λόγω της πανδημίας.

Τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.

Πέτσας: Πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου

Τις αποφάσεις για ένα σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Όπως είπε στο «Θέμα 104,6», «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο», όπως είπε, «τα πράγματα θα είναι καλύτερα, διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων».

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Wedding planning service