Ο Ν. Τζανάκος ζητά απαντήσεις για το… παριζιάνικο φωτιστικό που χάθηκε μέσα απ’ τα χέρια μας!!

0
179

Δυο… έρμα φωτιστικά μας είχαν απομείνει από κείνα τα… 30 συνολικά που η Πάτρα είχε αποκλειστικά παραγγείλει από το Παρίσι, το 1874, και είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία Γεωργίου και αλλού.

Μας είχαν μείνει δύο, αλλά το ένα “εξαφανίστηκε” προ μηνών κι άφησαν μόνο του τον… στύλο που τα στήριζε…

Σήμερα, 20 μήνες μετά την εξαφάνιση, ο πρώην αντιδήμαρχος Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος – επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΑΤΡΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ», Νίκος Τζανάκος, επανήλθε στο θέμα. Με μια ανοικτή επιστολή του που έστειλε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Παναγιώτη Μελά και τον Προϊστάμενο Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο κ. Τζανάκος αναφέρει τα εξής:

 Αγαπητοί κύριοι,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στην πλατεία Γεωργίου Α’ της Πάτρας έχουν διασωθεί 2 μόνο από τα 30 πεντάφωτα φωτιστικά, από χυτοσίδηρο, πραγματικά έργα τέχνης, τα οποία παρήγγειλε ο Δήμος (Δήμαρχος Γ. Ρούφος) το 1874, από τα εργοστάσια  Ducel του Παρισιού και τοποθέτησε στην πλατεία.

Τα συγκεκριμένα φωτιστικά, έχουν χαρακτηριστεί από το 2016, μετά από πολύχρονη προσπάθεια του υπογράφοντος, ως προστατευόμενα διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 134/ΑΛΠ/2016/15/07/2016).

Απόδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής τους αξίας, είναι πως το συγκεκριμένο φωτιστικό, έχει αναρτηθεί με αναλυτικές αναφορές και φωτογραφικό υλικό, στον παγκόσμιο ιστό ‘e-Monumen.net’, ένα ινστιτούτο το οποίο παρουσιάζει τα προϊόντα χυτοσίδηρου (από 52 χώρες) των εργοστασίων της Γαλλίας (κυρίως αντίγραφα από το Λούβρο, σχετιζόμενα κυρίως με την Ελληνική Μυθολογία), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, δίνοντας οδηγίες για επίσκεψη στην Πάτρα, ενώ έχει γίνει παρουσίασή του και ειδική αναφορά στην καλλιτεχνική του αξία, σε παγκόσμιο συνέδριο πόλεων που κατέχουν προϊόντα χυτοσίδηρου του 19ου αιώνα, στο Μοντεβιδέο.

Είναι γνωστό επίσης πως οποιαδήποτε παρέμβαση, σε προστατευόμενα μνημεία, γίνεται μετά από σχετική απόφαση, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Τα παραπάνω είναι απολύτως γνωστά, αφού ο Δήμος αμέσως μετά την ανακήρυξη τους το 2016,  φέρεται να δηλώνει πως γνωρίζει πως . αυτός ο  χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέων μνημείων δεν του επιτρέπει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση επί του μνημείου, δίχως να ακολουθηθεί η από το νόμο οριζόμενη διαδικασία.

  Μετά από τα παραπάνω και με δεδομένα:

    πως το μεγαλύτερο τμήμα του ενός από τα δυο φωτιστικά στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’,  έχει «εξαφανιστεί» και έχει απομείνει μόνο ο στύλος.

  • πως εδώ και 20 μήνες που έχει συμβεί αυτό, όποτε έχει τεθεί ως θέμα-ερώτημα,  έχουν δοθεί αόριστες και θολές απαντήσεις, για το τι έχει συμβεί με το φωτιστικό, σας καλώ να δώσετε ή να αναζητήσετε, συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα.
  • Το πεντάφωτο φωτιστικό το οποίο ζυγίζει ίσως και πάνω από 200 κιλά, έχει κλαπεί; και αν ναι, πότε, με ποιο τρόπο και που έχει καταγγελθεί η κλοπή;

    Σε περίπτωση που γνωρίζετε ποιος το έχει απομακρύνει-αποκόψει από τον ιστό, παρακαλώ να ενημερώσετε:

(α) ποιος φορέας-υπηρεσία και με ποιο έγγραφο και για ποιο λόγο, έδωσε την εντολή για την αποκοπή-απομάκρυνση του μνημείου και με ποιους όρους. Είχε όποιος το έκανε τη δικαιοδοσία ή πρόκειται για αυθαίρετη παρέμβαση, για την οποία ως γνωστόν προβλέπονται κυρώσεις.

(β) ποιος φορέας ή υπηρεσία ή ιδιώτης, ανέλαβε την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης.  Που το παρέδωσε και με ποιο έγγραφο.

(γ)  αν υπάρχει φυλασσόμενο κάπου γιατί δεν επανατοποθετείται;

Καλείται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, να μας απαντήσει και να μας καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, αφού βεβαίως απευθυνθεί αρμοδίως.

Καλείται ο προϊστάμενος της Εφορείας  Αρχαιοτήτων, να μας απαντήσει, αλλά και να προβεί σε ενέργειες της αρμοδιότητας του.

Αυτά σε πρώτη φάση

Αναμένοντας  απαντήσεις.

Με εκτίμηση

Νίκος Τζανάκος

Δημοτικός Σύμβουλος – Πάτρα η δική μας πόλη