Αερολέσχη Πατρών: Οι φύλακες-Άγγελοι των δασών μας – Οι επίπονες πτήσεις επιτήρησης…


Η Αερολέσχη Πατρών εκτός από πτήσεις αναψυχής από ιδιώτες και επαγγελματίες πιλότους, έχει και κοινωνική δράση ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με την επιτήρηση των δασών και τη συμμετοχή της για τον εντοπισμό αγνοουμένων σε ξηρά και θάλασσα, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να της ζητηθεί η συνδρομή.

Ιδρύθηκε το 1980 και από τότε μέχρι και σήμερα σημειώνει πολύ σπουδαίο έργο και αναμφισβήτητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τις θερμοκρασίες που είναι στο κόκκινο, το έργο της Αερολέσχης να είναι ακόμη πιο σημαντικό.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, την Πολιτική Προστασία, την Πολεμική Αεροπορία, και την Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτελεί πτήσεις επιτήρησης των δασών στην περιοχή ευθύνης της, στην οποία ανήκει ολόκληρη η Πελοπόννησος, τα Κύθηρα, η Ελαφόνησος και η Ζάκυνθος και μαζί με την Αερολέσχη Πύργου, θωρακίζουν τα δάση μας.

Επιπλέον η Αερολέσχη Πατρών συμμετέχει σε πανελλήνιους αγώνες Γενικής Αεροπορίας με σπουδαίες εμφανίσεις, ενώ κατά το παρελθόν έχει λάβει μέρος και σε Διεθνή αγώνα.

Ο πρόεδρός της κ. Τάσος Λιακόπουλος, ιδιώτης πιλότος μιλά στην εφημερίδα «Πατρίς» για τη συμβολή της Αερολέσχης στην επιτήρηση των δασών, για το πρόγραμμα «ΣΥΝδρω»

Κύριε Λιακόπουλε μιλήστε μας για το Πρόγραμμα «ΣΥΝδρω» που εφαρμόζεται…

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται το πρόγραμμα «ΣΥΝδρω» σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Εμείς με πτήσεις επιτηρούμε την περιοχή ευθύνης μας και σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά ενημερώνουμε τον Πύργο ελέγχου του πλησιέστερου πολεμικού αεροδρομίου και με τη σειρά του στέλνει αμέσως σήμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για να επιληφθεί του θέματος.

Έχει συμβεί να εντοπίσετε πυρκαγιά σε αρχικό στάδιο;

Φυσικά και μάλιστα αρκετές φορές ! Το 2019 εντοπίσαμε πυρκαγιά σε αρχικό στάδιο στην Καλαμάτα, το 2021 δύο εστίες επίσης σε αρχικό στάδιο στα Σαβάλια Ήλιδας όπου ενημερώσαμε τον πύργο έλεγχου της 117 Π.Μ, το καλοκαίρι του 2022 στα βουνά της Κορινθίας και πολλές άλλες για τις οποίες ενημερώθηκε έγκαιρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αντιμετωπίστηκαν χωρίς να πάρουν διαστάσεις. Βέβαια η δράση μας στην πυρασφάλεια μετρά εδώ 25 χρόνια και πραγματικά είχαμε μια άψογη από τότε συνεργασία με τις Νομαρχίες, στη συνέχεια την Περιφέρεια, τους Δήμους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ποιος καθορίζονται οι πτήσεις σας ;

Οι πτήσεις καθορίζονται σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας σε κάθε περιοχή. Ακολουθεί ο προγραμματισμός και οι από μέρους μας επιχειρήσεις με προτεραιότητα όπως γίνεται κατανοητό στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Τα έξοδα των πτήσεων τα καλύπτει το πρόγραμμα ;

Οι πτήσεις είναι τρίωρες και το κόστος της κάθε ώρας είναι 180 ευρώ.

Η Πολεμική Αεροπορία, μας διαθέτει τα καύσιμα για τον ανεφοδιασμό των οποίων πηγαίνουμε στην 117 Π.Μ, και το άλλο μισό κόστος επιβαρύνει τους χειριστές της Αερολέσχης. Όλο αυτό είναι όντως ένα πρόβλημα για την Αερολέσχη και τα μέλη της και θα ήταν πραγματικά μεγάλη διευκόλυνση αν η Πολιτεία μας κάλυπτε ένα μέρος των εξόδων της κάθε πτήσης.

Η κλιματική κρίση πόσο αναγκαία κάνει την παρουσία σας στην επιτήρηση των δασών ;

Αν σκεφτείτε ότι κάθε καλοκαίρι ως Αερολέσχη είμαστε στην πρώτη γραμμή και ειδοποιούμε έγκαιρα ώστε να επιχειρήσει το συντομότερο η Πυροσβεστική και να αποφευχθεί η επέκταση της καταστροφής, σίγουρα ο ρόλος μας είναι αρκετά σημαντικός. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και μέσα από τα σήματα που δίνουμε κάθε καλοκαίρι και μάλιστα εθελοντικά και χωρίς κάποια κρατική υποστήριξη.

logo

Web Site: http://www.patrasaeroclub.gr