Κι όμως, υπάρχει πόλη που… θα απαγορεύσει τα κρουαζιερόπλοια! Πάρθηκε απόφαση δημοτικού συμβουλίου


Αποφασίστηκε ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν ταιριάζουν στο έργο της καταπολέμησης του μαζικού τουρισμού


Κι όμως, υπάρχει πόλη που… διώχνει τα κρουαζιερόπλοια αντί να τα προσελκύει, βαδίζοντας σε εντελώς αντίθετη γραμμή από αυτήν που εμείς ως τώρα ακολουθούμε, του “κυνηγητού” δηλαδή των κρουαζιεροπλοίων.
Μιλάμε για το Άμστερνταμ το οποίο στην “ζυγαριά” της προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού, τάσσεται υπέρ της πρώτης πλευράς.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, τον περιορισμό του ελλιμενισμού των jumbo πλοίων στο Άμστερνταμ αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και σκοπεύει να κλείσει τον κεντρικό τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δήμου, σύμφωνα με τον οποίο, το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες εφαρμογής θα αποφασιστούν μετά από διαβουλεύσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους.

«Η ρυπογόνος κρουαζιέρα δεν συνάδει με τις βιώσιμες φιλοδοξίες του Άμστερνταμ», δήλωσε η Ιλάνα Ρούντερκερκ, η τοπική επικεφαλής του προοδευτικού κόμματος D66, η οποία εισήγαγε την πρόταση. «Τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης δεν ταιριάζουν επίσης στο έργο της καταπολέμησης του μαζικού τουρισμού».

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής της τουριστικής εισροής και της αίσθησης αναστάτωσης που προκαλούν οι μεγάλοι αριθμοί τουριστών στο Άμστερνταμ, μια πόλη που φημίζεται για τη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια και τις καφετέριες που πωλούν μαριχουάνα. Η δήμαρχος Φέμκε Χαλσέμα πρωτοστατεί σε μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους επισκέπτες να κάνουν αυτό που αποκάλεσε «διακοπές από τα ήθη».

Το Άμστερνταμ προσελκύει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες κατά μέσο όρο κάθε μήνα, ξεπερνώντας τον πληθυσμό του που είναι λίγο παραπάνω από 800.000. Η Χαλσέμα είναι αποφασισμένη να αλλάξει μόνιμα την οικονομική ισορροπία μεταξύ κατοίκων και τουριστών και να ξανασκεφτεί την εικόνα του Άμστερνταμ ως πόλου έλξης για τουρίστες που αναζητούν σεξ και ναρκωτικά.

Νωρίτερα φέτος, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απαγόρευσε το κάπνισμα μαριχουάνας σε εξωτερικούς χώρους στην περιοχή των κόκκινων φαναριών. Τον Μάρτιο, οι αρχές της πόλης ξεκίνησαν επίσης μια διαδικτυακή προσπάθεια που στοχεύει νεαρούς Βρετανούς σε μια εκστρατεία «Stay Away» (μείνετε μακρυά) με στόχο να εμποδίσει τους ταραχοποιούς επισκέπτες να έρχονται στην πόλη.