Γιώργος Γραμματικόπουλος: Το επάγγελμα του chef πραγματικά έχει γίνει μόδα… Αλλά δεν είναι για όλους! (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Γιώργος Γραμματικόπουλος, ο αγαπημένος πατρινός chef, εγκαινιάζοντας την συνεργασία του με το patrasmagazine.gr, μιλά για όλα! Αν και είναι σε ετοιμασίες για τη νέα σεζόν στην Μύκονο, μέσα από τις συνταγές του θα φροντίσει να είναι μαζί μας! Και βέβαια δείτε την πρώτη του συνταγή! Καλή επιτυχία!

Γιώργο πότε ανακάλυψες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μαγειρική;
Πώς έγιναν τα πρώτα σου βήματα στο συγκεκριμένο επάγγελμα;

Τα πρώτα ερεθίσματα τα είχα από την γιαγιά μου, όπου ξυπνούσε κάθε πρωί πολύ νωρίς και πάντα είχε πρόγραμμα σε ότι είχε να κάνει με το φαγητό! Ζύμωνε ψωμί κ.α. Στα 14 μου ξεκίνησε το “μαγειρικό μου ταξίδι”, σε έναν φούρνο κάπου στην Ανθείας, όπου εξελίχθηκε σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστική μέχρι τα 19, που αποφάσισα να τελειώνω με τον στρατό!

Θα μπορούσε να σε “κρατήσει” η Πάτρα;

Δυστυχώς όχι… Γιατί στην Πάτρα δεν μπορεί κανείς να εξελιχθεί σε αυτή τη δουλειά, είναι πολύ συγκεκριμένο το “προϊόν” που έχει να κάνει το φαγητό! Δεν έχουμε τουρισμό και πραγματικά αυτό μας στοιχίζει στην επαγγελματική κουζίνα της Πάτρας όσο αφορά την εξέλιξη!

Ποιοι είναι οι “σταθμοί” στην επαγγελματική σου εξέλιξη;

Θα ξεχώρισα τρεις! Όταν μετά από πολλά χρόνια ανέλαβα έναν όμιλο με δύο ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο, εκεί πραγματικά έμαθα τι σημαίνει μαζική παραγωγή σε επαγγελματικό επίπεδο. Η συνεργασία μου με τον Αθηναγώρα Κωστάκο σε ένα ξενοδοχείο S.L.H στην Κω, το AQUA BLU, όπου κάναμε πολύ καλή δουλειά με όλη την ομάδα τής κουζίνας. Επίσης σταθμός στην μαγειρική μου πορεία ήταν η συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Σακή στο abfab, πραγματικά τότε γράψαμε ιστορία στην Πάτρα, σαν ομάδα, ήταν δύο πολύ δημιουργικά και όμορφα χρόνια!

To MASTER CHEF πώς προέκυψε; Και τι είναι εκείνο που κέρδισες από την συμμετοχή σου σε αυτό;

Στο master chef πήγα όταν μου έκανε την αίτηση συμμετοχής η μικρή μου αδερφή .Μάλιστα λίγο πριν μπω στο παιχνίδι είχα και ένα ατύχημα με μηχανή και στα πρώτα γυρίσματα πήγα με πατερίτσες!!! Σίγουρα κέρδισα πολλά, έμαθα πολλά και πραγματικά το διασκέδασα και το έζησα όσο μπορούσα. Ήταν μία εμπειρία μοναδική πού θα την θυμάμαι για πάντα!

Είναι πλέον καθεστώς η τηλεοπτική μαγειρική! Τι ομοιότητες έχει με την πραγματική; Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σου το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού;

Η τηλεοπτική μαγειρική δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές συνθήκες μίας επαγγελματικής κουζίνας ξέρεις στην τηλεόραση. Όλα πρέπει να είναι τέλεια να φαίνονται λαχταριστά και να είναι εντυπωσιακά ανάλογος το concept κάθε φορά ίσως είναι και οι μόνες ομοιότητες με την κουζίνα ενός εστιατορίου… Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού οφείλετε κατά την γνώμη μου στην υπέρ προβολή του επαγγέλματος… Φαντάσου πως όταν έγινα μάγειρας σε καμιά περίπτωση δεν φανταζόμουν ότι θα έφτανε σε τέτοια επίπεδα η κουζίνα! Θέλει καθημερινή μελέτη και εξέλιξη αυτή η δουλειά δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε!

To επάγγελμα του Chef θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει γίνει μόδα… Ποια είναι τα προσόντα που θα κάνουν κάποιον να ξεχωρίσει;

Το επάγγελμα του chef πραγματικά έχει γίνει μόδα! Αλλά δεν είναι για όλους αυτή είναι η αλήθεια. Από την εμπειρία μου αρκετά χρόνια σαν καθηγητής μαγειρικής θα σου πω το εξής, σε ένα τμήμα 25 ατόμων στο δεύτερο έτος θα έχουν σταματήσει περίπου 3 έως 7 άτομα και καριέρα θα κάνουν οι 5! Όλοι οι υπόλοιποι απλά θα ασχολούνται με την κουζίνα. Για να ξεχωρίσει κανείς πρέπει να τον χαρακτηρίζει ή αγάπη για την κουζίνα, η συνέπεια, το πείσμα, να είναι δοτικός άνθρωπος, ταπεινός και να έχει υπομονή και επιμονή!

https://www.facebook.com/giorgos.grammatikopoulos

Αυτό το καιρό που θα σε συναντήσουμε και ποια είναι τα προσεχή σχέδια σου;

Είναι η περίοδος που ετοιμάζομαι για σεζόν… Για 3η συνεχή χρονιά στην Μύκονο, φέτος έχω αναλάβει ένα 5αστερο S.L.H το Archipelagos θα είναι πραγματικά μία πολύ δημιουργική σεζόν πρώτα o Θεός!

Ξεκινάς μια συνεργασία με το patrasmagazine.gr, τι θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες;

H νέα συνεργασία με το patrasmagazine.gr πραγματικά με κάνει πολύ χαρούμενο, θα ήθελα να καταφέρουμε μέσα από την στήλη της μαγειρικής να καταλάβουν οι αναγνώστες. Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να φτιάξει ένα νόστιμο και εντυπωσιακό φαγητό ή γλυκό ελπίζω να μπορέσω να σας κάνω γαστρονομικά χαρούμενους!
Και επειδή έρχεται καλοκαίρι, σημερα είναι και ουσιαστικα η πρωτη ημερα της Ανοιξης να δώσουμε και την πρώτη μου συνταγή!

Και βέβαια καλή μας αρχή λοιπόν…

Μαρμελάδα τομάτας με βασιλικό.

Υλικά

500γρ. τοματίνια.

180γρ. ζάχαρη.

μία πρέζα αλάτι.

20γρ βούτυρο.

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε στην μέση τα τοματινια τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουμε την υφή της μαρμελάδας. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο εκτός φωτιάς και τα φύλα βασιλικού. Αν θέλουμε περνάμε από μπλέντερ και φιλτράρουμε για να μην έχουμε σπόρια ή κρατάμε την υφή μίας παραδοσιακής μαρμελάδας. Δύο σταγόνες λεμόνι ή ξύδι μόλις τελειώσουμε θα βοηθήσει σαν φυσικό συντηρητικό. Φυλάσσουμε σε αποστειρωμένο βάζο.

Πρόταση σερβιρίσματος το πρωί με βούτυρο σε ζεστό χωριάτικο ψωμί. Σε σαλάτες σαν ένα στοιχείο του πιάτου, με παξιμάδια και ανθότυρο!

https://www.facebook.com/k.glavas