Μια εκδήλωση κι ένα βιβλίο ένωσαν τους Πατρινούς κάτω από την “στέγη” του κοινού ενδιαφέροντος και στόχου, για την ιδεατή πόλη της επιτυχίας και της ευημερίας, πέρα και μακριά από εκλογές ή πρόσκαιρες, περιστασιακές διαφωνίες κι αντιπαραθέσεις.
Και που παράλληλα, έγινε αφορμή να ανοίξει διάπλατα δρόμος συνεργασίας μεταξύ Πάτρας – Ρωσίας, με δεδομένα: Την παρουσία και τον συγκινησιακά φορτισμένο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Γραμματέας Πολιτιστικής & Ανθρωπιστικής Συνεργασίας της Ρωσικής Πρεσβείας Fedor Kalaydov, αλλά και την έντονη στήριξη της εκδήλωσης από τον Σύλλογο Ρώσων “ΣΟΓΙΟΥΖ”.
Αυτό είναι το απόσταγμα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Νίκου Τζανάκου στο “Royal”, για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο: “ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΑΝΔΡΕΙΑΣ”, που αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για την Πάτρα!
Η αίθουσα του “Royal” αποδείχθηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει όσους έδωσαν το “παρών”, παρακολουθώντας μια, διαφορετική από τις συνηθισμένες, παρουσίαση βιβλίου που ήταν συνδυασμένη με χορευτικά δρώμενα από παιδιά Ρώσων μεταναστών στην Πάτρα, αναγνώσεις κειμένων και προβολή οπτικο-ακουστικού υλικού, στοιχεία τα οποία καθήλωσαν το κοινό και πέτυχαν να δώσουν με σαφήνεια το μήνυμα που ο Συγγραφέας του βιβλίου, Νίκος Τζανάκος, μας στέλνει μέσα από το βιβλίο, του … ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι:
⦁ Νίκος Τσούκαλης – Δικηγόρος, πρ. Βουλευτής
⦁ Δρ. Ευγενία Πιερρή – Διευθύντρια ΓΕΛ Καστριτσίου, π. Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
⦁ Ανδρέας Καράβολας – τ. Δήμαρχος Πατρέων, Πολιτικός Μηχανικός
ενώ συντόνισε η Αμαλία Δημητροπούλου – Πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σύγχρονης Δημοσιογραφίας.
Το βιβλίο, (εκδόσεις ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ), μας μιλά για την ιστορία του Ρώσου Αντισυνταγματάρχη φιλέλληνα Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ράικο, ο οποίος μετά από αίτημα του Ι. Καποδίστρια ήλθε στην Πάτρα το 1828, ως 1ος Φρούραχος της πόλης, προκειμένου να την ανοικοδομήσει. Επέβαλε νόμους και κανόνες, επέβαλε τάξη και κανονικότητα, βοήθησε στην αναμόρφωση της παλιάς πόλης και την σχεδίαση της νέας πόλης με τα πιο σύγχρονα πρότυπα της εποχής. Και τελικά, αποχώρησε μετά τη δολοφονία του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη, ενώ … αρνήθηκε οποιαδήποτε αμοιβή, ζητώντας μόνον: Να γραφτεί δίπλα στο όνομά του ο χαρακτηρισμός “Φιλέλλην”.