Ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία έχει παραδοθεί στο έλεος της φωτιάς. Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ, συγκέντρωνε διαχρονικά εκατομμύρια κόσμου για να δουν ιδίοις όμασι τον καθηλωτικό Ρωμαιοκαθολικό ναό της πόλης του Παρισιού , αλλά από το απόγευμα της Δευτέρας, τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια
Η Νοτρ Νταμ αντικατέστησε ουσιαστικά μια Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τον καθεδρικό ναό του Σεντ Ετιέν, που ιδρύθηκε το 528 και κατέλαβε την ίδια τοποθεσία. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι στην περιοχή υπήρχαν δύο εκκλησίες, μία αφιερωμένη στην Παναγία και η άλλη αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο.
«Notre Dame» είναι ο τρόπος που λένε οι Γάλλοι «Η Παναγία». Το κτίριο για αυτό το έργο ξεκίνησε το 1163 με τον Πάπα Αλέξανδρο να βάζει το θεμέλιο λίθο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε περίπου το 1200.
Μέσα στα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί μετασχηματισμοί, όπως η κατασκευή των πύργων και οι διαβάσεις των τρανσεπτιδίων ενώ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, πολλοί θησαυροί του καθεδρικού ναού καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν. Οι μεγάλες καμπάνες κατάφεραν να γλυτώσουν από το να τις λιώσουν.
Ποιος θα το έλεγε ότι το 2019 θα έλιωναν από τη φωτιά που προκλήθηκε…
Πάντως μετά την Επανάσταση, η «Παναγία των Παρισίων» υπέστη πολλές εργασίες επισκευής και ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του στύλου.
1871 όπως 2019
Το 1871, ο καθεδρικός ναός παραλίγο να καεί από τους Κομουνάρους αλλά την ύστατη στιγμή, κατάφερε να επιβιώσει. Η Νοτρ Νταμ υπήρξε τόπος πολλών επίσημων τελετών, συμπεριλαμβανομένων της στέψης της Μαρίας Στουάρ, της βασίλισσας της Γαλλίας και του αυτοκράτορα Ναπολέοντα, όταν κατέλαβε το στέμμα για τον εαυτό του και στη συνέχεια για την αυτοκράτειρά του Ζοζεφίν.
Οι πέτρινες τερατόμορφες υδρορροές (Gargoyles) επέτρεπαν το νερό της βροχής να πέφτει από τον καθεδρικό ναό, αποτρέποντας τις βλάβες. Κάποιοι που πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες ισχυρίζονται ότι τα Gargoyles έδιωχναν παράλληλα τα κακά πνεύματα. Το Gargoyle προέρχεται από λατινική λέξη, που σημαίνει χροιά ή αποστράγγιση. Αυτό είναι αυτά τα περίεργα πλάσματα, αποχετεύσεις. Κάθε φιγούρα έχει μια δίοδο μέσα από την οποία μεταφέρεται το νερό της βροχής από την οροφή και έξω από το στόμα του Gargoyle. Από την κορυφή των πύργων του καθεδρικού ναού τα Gargoyles έχουν υπέροχη θέα στην πόλη.
Μετά την εισαγωγή του σωλήνα αποχέτευσης μολύβδου τον 16ο αιώνα, η φήμη του Gargoyle ξεθωριάζει, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως διακόσμηση.
Πέρα από την υπέροχη αρχιτεκτονική του ναού, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα αποτελούσαν αντικείμενο θαυμασμού.
Η 15η Απριλίου του 2019 στιγμάτισε μια για πάντα την εικόνα της Παναγίας των Παρισίων.