- Κ. Καπρούλια αν σας ζητούσε ένας ψηφοφόρος ένα σύντομο βιογραφικό σας τι θα του παραθέτατε;
Κ. Δημοπούλου καταρχάς σας ευχαριστώ για την πρόθεση και την διάθεσή σας να συνομιλήσετε μαζί μου. Όπως γνωρίζετε, είμαι εκπαιδευτικός και εργάζομαι ως Φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και ως Συνεργάτης-Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είμαι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διδάκτωρ Επικοινωνιακής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Eίστε ένα γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στην πόλη. Που το αποδίδετε αυτό;
Συνιστά, πράγματι, ιδιαίτερη τιμή, και όχι μόνον για εμένα αλλά –πιστεύω- για τον οιονδήποτε, να απολαμβάνει της αποδοχής, της συμπάθειας και της αγάπης των συμπολιτών του. Προσωπικά, θα σας έλεγα ότι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πως, από την νεανική ήδη ηλικία μου, έχω υιοθετήσει -και νομίζω ότι παραμένω συνεπής ως προς τούτο- μία ηθικής στάση ζωής στην οποία προταγματικά έχω θέσει αξίες, όπως εκείνες της ειλικρίνειας, της εντιμότητας, της ευγένειας και της ευπρέπειας. Τέτοιες καταβολές έχω, άλλωστε, τόσο από την οικογένειά μου όσο και από τους σεβαστούς μου δασκάλους. Και αυτές τις αρχές φιλοδοξώ να κληροδοτήσω στα παιδιά μου αλλά και στους μαθητές μου.
- Τι σας παρότρυνε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Η ενασχόληση με τα «κοινά» δεν είναι ένα εγχείρημα νέο για εμένα. Ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια ανέπτυξα έντονη συνδικαλιστική δράση, την οποία συνέχισα και ως φοιτητής αλλά και, μετέπειτα, ως επαγγελματίας της Εκπαίδευσης. Θέλω να πιστεύω ότι με τις επιλογές μου αυτές υπηρέτησα με συνέπεια την κατά περίπτωση «κοινή στόχευση». Και να ομολογήσω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συνέδραμα στην υλοποίηση αρκετών από τους συλλογικούς στόχους που εξαρχής –και σε κάθε πεδίο- είχαν τεθεί. Κατά αντιστοιχία, θα έλεγα ότι η απόφασή μου να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση αφορμάται ακριβώς από την ίδια διάθεση: την διάθεση της προσφοράς και της συμπόρευσης στην κοινή των συμπολιτών μας θέληση, εκείνη –ευρύτερα- της ποιοτικής αναβάθμισης της πόλης μας.
- Γιατί με τον Νίκο Παπαδημάτο; Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε σε αυτό το πρόσωπο αλλά και γενικότερα στο συνδυασμό αυτό;
Καταρχάς θα πρέπει να πω ότι με τον κ. Παπαδημάτο μάς συνδέει μακρά προσωπική και πολιτική φιλία. Σε προσωπικό επίπεδο, θα σημείωνα γενικά ότι πρόκειται για έναν ακέραιο –από κάθε άποψη- χαρακτήρα, γι’ αυτό και σε ζητήματα ηθικής, κυρίως, τάξης παραμένει «άκαμπτος». Σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να ομολογήσω ότι ανήκει σε μία γενιά Οννεδιτών η οποία ιδεολογικά «ανέθρεψε» και την δική μου γενιά. Αυτές οι επιλογές του συνιστούν για εμένα τις «σταθερές» της φιλίας μας και δικαιολογούν, νομίζω επαρκώς, και την τωρινή μας συμπόρευση.
Πέραν, όμως, του κ. Παπαδημάτου, θα πρέπει να σάς εκμυστηρευτώ ότι η απόφασή μου να συνδράμω ενεργά της προσπάθειας αυτής επηρεάστηκε κατά πολύ και από την παρότρυνση του συνυποψηφίου μου, ιατρού, κ. Ανδρέα Νικολάου. Και εκείνος, άλλωστε, με τιμά με πολυετή φιλία. Οδεύοντας, λοιπόν, προς την τελική ευθεία της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, θα πρέπει να σημειώσω ότι νιώθω απολύτως ικανοποιημένος, από την επιλογή μου. Ο Συνδυασμός μας έχει πλέον ισχυροποιηθεί τόσο σε στελεχιακό δυναμικό με σημαντικές και αξιόλογες υποψηφιότητες, όσο και σε επίπεδο προγραμματικό και ιδεολογικό-πολιτικό.
- Διανύουμε μια σκληρή προεκλογική περίοδος, με πολλές αξιόλογες υποψηφιότητες. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί εσάς, αλλά και τον συνδυασμό που συμμετέχετε;
Πράγματι, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι στους περισσοτέρους των Συνδυασμών υπάρχουν αξιόλογες, από κάθε άποψη, υποψηφιότητες. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μην αναφερθώ εις ό,τι διαφοροποιεί εμένα από άλλους υποψηφίους. Νομίζω ότι είπα ήδη αρκετά για την προσωπική, την επαγγελματική και την συνδικαλιστική διαδρομή μου. Άλλωστε, θεωρώ ότι οι συμπολίτες μας διαθέτουν προκεχωρημένη πολιτική αντίληψη, ώστε να εντοπίσουν ακόμη και δυσδιάκριτες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι ο Συνδυασμός μας υπερέχει σαφώς έναντι των υπολοίπων, ήδη εκ της αφετηριακής στόχευσής του: να προχωρήσει σε μία συστηματική καταγραφή και αποτίμηση των προβλημάτων της πόλης, έτσι ώστε η αντιμετώπισή τους να είναι ρεαλιστική, ορθολογική και μόνιμη.
- Aν τελικά καταφέρετε να έχετε μια έδρα στον Δήμο, σε ποιον τομέα θα θέλατε να προσφέρετε και τι είναι εκείνο που θα «παλέψετε» εξ αρχής;
Αυτό, θα μου επιτρέψετε, θα το αποφασίσει ο επικεφαλής μας, ο νέος Δήμαρχος Ν. Παπαδημάτος. Από την πλευρά μου, εκείνο το οποίο είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω τόσο τον κ. Παπαδημάτο όσο και τους συμπολίτες μας είναι πως φιλοδοξώ να τιμήσω εις το έπακρον την εμπιστοσύνη τους. Και γι’ αυτό, δεσμεύομαι ότι δεν θα διστάσω να αντιπαρατεθώ ευγενώς με όποιον ή ό,τι κατασκευάζει αναχώματα στην ταχεία και ορθή διαχείριση-αντιμετώπιση, κυρίως των χρονιζόντων, προβλημάτων της πόλης μας.
- Κάποιοι όμως λένε ότι τα σχέδια στα λόγια είναι εύκολα, σε αντίθεση με όταν πρέπει να τα εφαρμόσεις στην πράξη. Για παράδειγμα, ένα βασικό μείον στο να γίνουν πράγματα σε μια πόλη, είναι τα χρήματα που πλέον δεν υπάρχουν λόγω κρίσης στον βαθμό που πρέπει. Ασπάζεστε αυτή την άποψη; Ή θεωρείτε ότι υπάρχουν πάντα διέξοδοι για να κτίσει το «αύριο» της μια τοπική κοινωνία;
Προφανώς και η αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα της πόλης δεν απαιτούν κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό κόστος. Και, οπωσδήποτε, υπάρχει και μία κατηγορία προβλημάτων που θα μπορούσε η εκάστοτε δημοτική αρχή να τα διαχειρισθεί, αξιοποιώντας χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και, ακριβώς επειδή, πλείστα άλλα από τα σημαντικά προβλήματα της Πάτρας σχετίζονται άμεσα και με την αναπτυξιακή στασιμότητα, όπως εκείνο της ανεργίας, χρήματα στην πόλη για την επίλυσή τους είναι εφικτό να εισρεύσουν και από την ενθάρρυνση ιδιωτών να επενδύσουν στον τόπο μας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αντίστοιχης αυτής που διανύουμε, χρειάζεται να είσαι, ως δήμος, αυτόνομος, ευέλικτος και εξωστρεφής και, σαφώς, όσο το δυνατόν λιγότερο εξαρτώμενος από τα δημόσια οικονομικά. Αυτές είναι, κατά την γνώμη μου, ορισμένες από τις οδούς που οδηγούν από την διαχειριστική μιζέρια του δημοσίου χρήματος και την εν γένει αναποτελεσματικότητα στην σταδιακή αναμόρφωση και ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας μας.
- Με μια περιληπτική περιγραφή, πείτε μας πώς φαντάζεστε την Πάτρα του μέλλοντος…
Ευελπιστώ η πόλη μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επιτύχει να αναδείξει και να αξιοποιήσει, εν τέλει, τις εγγενείς δυνατότητες που έχει: έμψυχο δυναμικό, γεωγραφική θέση, «βαριά» ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά. Για αυτό και, κατά την εκτίμησή μου, είναι μονόδρομος η αναπτυξιακή/εμπορική-τεχνολογική προοπτική της αλλά και η μόνιμη ανάδειξή της σε μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές «πρωτεύουσες» της Ευρώπης. Αυτή η διττή προοπτική, πιστεύω, θα καθορίσει εν τέλει την πορεία της Πάτρας μας προς το μέλλον…