Η τεχνολογία μπαίνει όλο και περισσότερο στην Παιδεία. Και από φέτος, οι συμμετέχοντες στις Πανελλήνιες θα μάθουν… ψηφιακά τόσο το πως έγραψαν όσο και το που πέρασαν!
Το πως θα φτάσουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων στους υποψήφιους αλλά και μια σειρά άλλων ψηφιακών αλλαγών στην Παιδεία αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν ύστερα από σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.
Από φέτος λοιπόν, οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους α) για τη βαθμολογία τους και β) για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.
Πέρα απ΄αυτό, οι ψηφιακές υπηρεσίες έρχονται και άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι εγγραφές θα γίνονται ηλεκτρονικά, το Ατομικό Δελτίο Ταυτότητας Υγείας Μαθητή και το βιβλιαρίο ψηφιοποιούνται, τα απολυτήρια θα εκδίδονται ψηφιακά και επίσης έρχεται η νέα «έξυπνη» φοιτητική ταυτότητα.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, για πρώτη φορά θα καταχωρίζονται τα κενά των σχολικών μονάδων σε μια εφαρμογή που θα διαλειτουργεί με υφιστάμενες εφαρμογές του υπουργείου Παιδείας, με στόχο τον έγκαιρο προγραμματισμό και τη γρήγορη κάλυψη των λειτουργικών κενών, απλοποιώντας τις διαδικασίες για τους υποψήφιους αναπληρωτές και μειώνοντας το διοικητικό κόστος εξυπηρέτησης τους. Η ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών θα ολοκληρώνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, μέσω της σύναψης ψηφιακής σύμβασης, κατά την ανάληψη της υπηρεσίας τους στις σχολικές μονάδες.
Κατά τη σύσκεψη, έγινε συνοπτική παρουσίαση των ψηφιακών δράσεων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το φθινόπωρο, καθώς και αυτών που αφορούν σε ευρύτερες παρεμβάσεις στις τεχνολογικές υποδομές των εκπαιδευτικών δομών, ώστε να αναπτυχθεί ένα υψηλών επιδόσεων ψηφιακό οικοσύστημα, αλλά και να καλλιεργηθούν περαιτέρω ψηφιακές δεξιότητες.