«Ίλιγγο» προκαλούν στους ενοικιαστές εμπόρους της Μαιζώνος οι ξαφνικές απαιτήσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι, μετά την έναρξη πεζοδρόμησης, άρχισαν να ζητούν διπλάσια και τριπλάσια ενοίκια για να ανανεώσουν τα συμβόλαια.
Αυτό που συζητιέται έντονα στην τοπική αγορά είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και κινείται εκτός φυσιολογικών ορίων και σε δυσανάλογο επίπεδο σε σχέση με την υπάρχουσα αγοραστική δύναμη και τους τζίρους στο εμπόριο. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι το φαινόμενο της τάσης για αυξημένα ενοίκια ξεκινά απ’ τη Μαιζώνος, επεκτείνεται όμως σαν ντόμινο και στις κάθετες οδούς στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης και στις συνοικίες. Κι αυτό συμβαίνει καθώς αυξάνεται ταυτόχρονα και η ζήτηση για νέα στέγη από επαγγελματίες οι οποίοι δεν αντέχουν να υποστούν τα νέα τιμήματα και αναγκάζονται να καταφύγουν στη «λύση» της μετακόμισης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος, η οποία είναι πεζοδρομημένη από την Αράτου μέχρι σχεδόν την Αγίου Νικολάου και απομένει, για να ολοκληρωθεί, να πεζοδρομηθεί μέχρι και την Γούναρη. Έργο που όλα δείχνουν πως δεν θα έχει τελειώσει στο 100% ως τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά από την αλλαγή του έτους κι έπειτα, με άγνωστο προς το παρόν τον ακριβή χρονικό ορίζοντα.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΕΕΣΠ ΚΑΙ ΟΕΕ
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πλήρως και επισήμως, τόσο από την Πρόεδρο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών κα Ερμίνα Διονυσάτου, όσο και από τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Γιώργο Βαγενά. Αμφότεροι δηλώνουν ότι «ιδιοκτήτες μαγαζιών κατά μήκος της Μαιζώνος άρχισαν να πιέζουν τους καταστηματάρχες για να συμφωνήσουν σε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό του ενοικίου τους, ακόμα κι αν ο μαγαζάτορας διατηρεί στον ίδιο χώρο την επιχείρησή του για πολλά χρόνια και έχει σφυρηλατηθεί μια οικογενειακή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών».
Και συμπληρώνοντας τονίζουν ότι: «πολλοί έμποροι, εκτός από τα δυσβάσταχτα οικονομικά και φορολογικά βάρη που έχουν να αντιμετωπίσουν, καλούνται και να διαχειριστούν και το μεγάλο εμπόδιο να πρέπει να αποδεχτούν ενοίκια που δεν μπορούν να αντέξουν λόγω της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος». Έτσι, πολλοί έμποροι τα… μαζεύουν και φεύγουν, ψάχνοντας να βρουν κατάστημα σε φθηνότερη οδό ή και σε φθηνότερη συνοικία. Αλλά αυτό με τη σειρά του έχει «ανοίξει» τις ορέξεις και των εκεί ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την υπερπροσφορά από νέους ενοικιαστές και ζητούν τα διπλάσια χρήματα απ΄ ό,τι ζητούσαν λίγους μήνες πιο πριν.
ΠΟΣΑ ΖΗΤΟΥΝ
Έχει αξία να δούμε το πόσα ζητούν οι ιδιοκτήτες για να πάρουμε μια «γεύση» ως προς τα μεγέθη. Έτσι λοιπόν, για ένα κατάστημα περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων στη Μαιζώνος, (σε τμήμα που δεν έχει ακόμα πεζοδρομηθεί), από τα 1.700 ευρώ που πληρώνει σήμερα ο ενοικιαστής, του ζητήθηκε να πληρώνει 3.200 ευρώ / μήνα! Επίσης, στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού, στο ύψος της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην πλατεία Όλγας), επαγγελματίας έκλεισε ήδη το μαγαζί του και μετακόμισε, αφού ο ιδιοκτήτης του ζήτησε να συμφωνήσουν σε νέο μίσθωμα της τάξης των 3.000 ευρώ, αντί 1.600 ευρώ που πλήρωνε ανά μήνα. Δηλαδή, σχεδόν το διπλάσιο. Όμως αυτά είναι οι «καλές περιπτώσεις», γιατί υπάρχουν και χειρότερα… Έχουν ζητηθεί και τριπλάσια ενοίκια, όπως ήδη γράφουμε. Για κατάστημα 80 τ.μ. ζητήθηκε το χρηματικό ποσό των 2.400 ευρώ, από τα 950 ευρώ / μήνα. Αντίστοιχες είναι και οι αυξήσεις στις κάθετες οδούς. Με τον μέσο όρο των νέων ενοικίων να κυμαίνεται στα 1.500 με 1.800 ευρώ το μήνα για ένα κατάστημα των 80 με 100 τ.μ. που νοικιαζόταν 600 με 800 ευρώ το μήνα. Παρόμοιες είναι και οι αυξήσεις που γίνονται και σε συνοικίες, με πρώτη και καλύτερη την οδό Έλληνος Στρατιώτου, που αποτελεί εναλλακτική επιλογή καθώς το εμπόριο έχει «ανέβει» αρκετά τα τελευταία χρόνια.
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ
Η Μαιζώνος, τελικά θα γίνει… Ρήγα Φεραίου;
Αυτό που λένε έμποροι και επαγγελματίες αλλά και οι πληροφορίες του ρεπορτάζ «μέσα» από την εμπορική αγορά της πόλης είναι ότι η τάση των αυξημένων απαιτήσεων είναι αποτέλεσμα δελεαστικών προσφορών που δέχονται ιδιοκτήτες ακινήτων από επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες καταφεύγουν στο να ζητούν ενοίκια γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να καλυφθούν από έναν έμπορο, προκειμένου να εξωθηθεί σε «έξοδο» και το μαγαζί να νοικιαστεί για καφέ.
Λέγεται ευρέως πια ότι, έστω και ατύπως, και σε προφορικό επίπεδο, έχουν ήδη «κλειστεί» δεκάδες συμφωνίες ιδιοκτητών με επιχειρηματίες του κλάδου υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κι αν αυτό επαληθευτεί σημαίνει ότι η Μαιζώνος θα γίνει μια ακόμα Ρήγα Φεραίου, ένας πεζόδρομος καφετεριών, δηλαδή, και όχι ένας «εμπορικός δρόμος», όπως ζητούσε διακαώς ο Εμπορικός Σύλλογος από τον Δήμο Πατρέων.
Άλλωστε, σε αυτό υπάρχει και κάθετη εξήγηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής ότι μπορεί μεν να θέσει όρια όσον αφορά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αλλά δεν έχει νομική κάλυψη και δικαιοδοσία για να απαγορεύσει ή να προσδιορίσει το είδος χρήσης ενός καταστήματος. Αν και αυτός ο ισχυρισμός αντικρούεται από την Πρόεδρο του ΕΕΣΠ, κα Διονυσάτου, με το επιχείρημα ότι και αλλού στην Ελλάδα «υπάρχουν πόλεις που οι Δήμοι όρισαν έναν δρόμο ως Εμπορικό».