60 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών: Πτυχίο με διεθνή αναγνώριση – Πρώην Υπουργοί, πρυτάνεις και διακεκριμένοι απόφοιτοι στο επετειακό συνέδριο

Πρώην υπουργοί Παιδείας, πρώην πρυτάνεις, διακεκριμένοι σήμερα απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών θα βρεθούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο ακαδημαϊκό ίδρυμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων λειτουργίας του.

Σε αυτό θα καθίσουν σε στρογγυλό τραπέζι και θα ανταλλάξουν μνήμες, στοχασμούς, αναστοχασμούς οι ομότιμοι καθηγητές και πρώην πρυτάνεις: Αντώνιος Γραμματικός, Αλέξης Λυκουργιώτης, Σταμάτης Αλαχιώτης, Νικόλαος Ζούμπος, Σταύρος Κουμπιάς, Γεώργιος Παναγιωτάκης, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Τη σκυτάλη θα πάρουν όσοι έπαιξαν ρόλο στις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια:Γιάννης Πανούσης πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, πρώην πρύτανης ΔΠΘ, Εύη Χριστοφιλοπούλου πρώην υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου πρώην υπουργός Παιδείας, Βασίλειος Διγαλάκης πρώην υφυπουργός Παιδείας, Νικόλαος Παπαϊωάνννου γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και στην πανηγυρική εκδήλωση θα είναι ομιλητής ο Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα: «Το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος».

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει πολύ μεγάλη αποδοχή και όλοι αυτοί το θεώρησαν τιμή τους να καθίσουν όλοι μαζί και να συζητήσουν στο πλαίσιο του συνεδρίου μας» είπε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, υπογραμμίζοντας ότι:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα. Κινδυνεύει μόνο από τον κακό του εαυτό και από το δημογραφικό πρόβλημα. Είμαστε στην Κίνα, σε λίγο πάμε στην Αλεξάνδρεια, στην Κύπρο, ετοιμάζουμε το Τμήμα στην αρχαία Ολυμπία και προχωράμε. Μόνο θετικά βλέπω το μέλλον του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος».

Ο κ. Μπούρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την καταιγιστική εξέλιξη της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των ρομπότ κ.ά. τονίζει: «Δεν ανησυχώ. Ο άνθρωπος έχει επιδείξει και σε προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις τη δύναμή του. Τα επόμενα χρόνια θα βρουν ένα Πανεπιστήμιο Πατρών πολύ πιο ισχυρό. Κι επειδή είμαι από αυτούς που βλέπουν ότι, σε λίγα χρόνια, λόγω του δημογραφικού, θα κλείσουν αρκετά από τα 316 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, μπορώ να πω ότι το Πανεπιστήμιό μας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Κι αυτό γιατί ετοιμαζόμαστε με ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά και προχωράμε στο μέλλον με την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση. Σε κάθε περίπτωση δεν αισθανόμαστε καμία απειλή ούτε από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έρχονται. Ολοι ξεχωρίζουν τι σημαίνει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ετοιμάζεται για τις επόμενες δεκαετίες, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα «στην αριστεία, την έρευνα και τις πολιτικές οι οποίες θα προσελκύσουν καλούς και νέους επιστήμονες οι οποίοι είναι σήμερα στο εξωτερικό».