Αφιέρωμα|Ναύπακτος| ιστορία, προσωπικότητες, αξιοθέατα, έξοδος

0
2276

Η Ναύπακτος είναι πόλη με μεγάλη ιστορία!!! 

Πήρε το όνομά της από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» έμεινε κληρονομιά.

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ρωμαίων γνώρισε ακμή λόγω της σημαντικής της θέσης, ακριβώς απέναντι από την Πελοπόννησο. Στο Βυζάντιο και τα Μεσαιωνικά χρόνια υπήρξε σημαντική πόλη καθώς αποτελούσε λιμάνι των ταξιδιωτών προς την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη. Πέρασε ένα διάστημα Ενετοκρατίας, από το 1407 μέχρι πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1499. Τότε έλαβε και την σημερινή του μορφή το κάστρο της πόλης. Το 1458 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής πολιόρκησε ανεπιτυχώς την πόλη, που παρέμεινε στα χέρια των Ενετών.Τελικά το 1499 ο Βαγιαζήτ ο Β’ με τον Τουρκικό στόλο ανάγκασε τους Ενετούς να του παραδώσουν την πόλη.

Το 1571 έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πρόκειται για τη ναυμαχία, που έλαβε χώρα στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου (κόλπος του Λεπάντο), δίπλα στις Εχινάδες νήσους. Το 1687 (24 Ιουλίου) καταλήφθηκε ξανά από τους Ενετούς για 12 χρόνια. Τελικά με την Συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Ναύπακτος, όπως και η υπόλοιπη Στερεά, περιήλθε στους Τούρκους. Η ναυμαχία αυτή υπήρξε ιστορικό γεγονός, γιατί σε αυτήν αναχαιτίσθηκε η απειλητική, για την Ευρώπη, Τουρκική ναυτική δύναμη. Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η μεγάλη ναυτική σύγκρουση που διεξήχθη ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και στις ενωμένες ναυτικές δυνάμεις της Sacra Lega, μιας Ιερής Συμμαχίας που συγκροτήθηκε από του Ισπανούς, τον Πάπα, τη Βενετία και μερικά ιταλικά κρατίδια, στις 7 Οκτωβρίου 1571. Οι ξένοι ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto) από τη μεσαιωνική ονομασία της πόλης.

Το 1821 οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μέρος στην Επανάσταση. Οι επιχειρήσεις στην πόλη άρχισαν τον Μάιο. Η αντίσταση των Τούρκων ήταν επιτυχημένη και κράτησε αρκετά χρόνια. Στις 18 Απριλίου 1829, απελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης απέκλεισε το λιμάνι της πόλης και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το φρούριο. Φεύγοντας, οι κατακτητές άφησαν πίσω τους ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων οι οποίες, μάλιστα, ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις Σουλιώτικες οικογένειες, στις οποίες το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει τα τουρκικά αρχοντικά, ως αντιστάθμισμα για την προσφορά τους στον Αγώνα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν στη Ναύπακτο 286 πρόσφυγες.

Προσωπικότητες


Από την πόλη κατάγονται διάφορες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ιστοριοδίφης Γιάννης Βλαχογιάννης, ο ακαδημαϊκός λογοτέχνης και πολιτικός Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, και ο αδελφός του Θεμιστοκλής, ο συγγραφέας Σπύρος Μελάς, ο λογοτέχνης Χάρης Σταματίου, ο στρατηγός Φίλιππος Λουκόπουλος, ο Αγέλαος, ο Σταμάτης Σταματίου (Σταμ- Σταμ) και άλλοι. 

Αξιοθέατα

***Άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο λιμάνι της Ναυπάκτου.
***Το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος πίσω από την πόλη.
***Το ενετικό λιμάνι.
***Τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι DSC08569_1024-1024x768.jpg


***Το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο.
***Οι δύο παραλίες της πόλης Ψανή και Γρίμποβο, καθώς και οι κοντινές παραλίες των χωριών της Φωκίδας.
***Το μουσείο “ΦΑΡΜΑΚΗ”: Μουσείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
***Ο πέτρινος παραδοσιακός φάρος στο κάστρο της Ναυπάκτου.
***Το ρολόι στο κάστρο της Ναυπάκτου.

Οι top προτάσεις 

Η Ναύπακτος όλο το χρόνο ασφυκτιά από κόσμο… τόσο από τουρίστες, όσο και από επισκέπτες των γύρω περιοχών. Είναι ιδανική για μίνι αποδράσεις αλλά και για ολιγόωρη βόλτα… άλλωστε από το κέντρο της Πάτρας απέχει πλέον 20 λεπτά

Το patrasmagazine σας προτείνει ιδανικά σημεία για καφέ, ποτό και φαγητό!

Ο ΒΕΣΠΑΚΙΑΣ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ

Σε μοναδικό σημείο σε έναν από τους πεζόδρομους της Ναυάκτου θα κάνετε στάση σε αυτό το ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο! Πέρα από τα εκλεκτά πιάτα του θα εντυπωσιαστείτε από την παρουσία των βεσπών… δεν πήρε τυχαία και αυτο το όνομα! Σίγουρα σε κάνει να νιώθεις την υπέροχη αύρα της πόλης, είτε είσαι Ναυπάκτιος είτε επισκέπτης! Αρκεί λοιπόν να βρεθεί κανείς εδώ για να νιώσει διακοπές…

Πέρα από τα μοναδικά πιάτα θα απολαύσετε υπέροχο κρασί, πολλές ετικέτες σε μπύρα, τσίπουρο και ούζο και όλα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές!

https://www.instagram.com/vespakias_mezedopoleio/

https://www.facebook.com/Vespa1987

CAFE CENTRAL

Ένα μοναδικό μέρος, προορισμός κάθε μέρα!

Το CAFE CENTRAL κατέχει σταθερή αξία στις προτιμήσεις των ντόπιων και όχι μόνο! 

Σε καθαρά city – friendly ατμόσφαιρα ο μοναδικός καφές, αλλά και ολόφρεσκοι χυμοί, smoothies, γρανίτες και σνακς θα σας τονώσουν από νωρίς το πρωιί!!

Ενώ τα μοναδικά zen “μηνύματα¨στα ποτήρια του είναι must!

https://www.instagram.com/centralcafe_nafpaktos/

https://www.facebook.com/Cafe-central-698358726937929

No photo description available.
May be an image of text

Anna‘s house delicatessen μπακάλικο

Το Anna‘s house delicatessen μπακάλικο περιλαμβάνει τα πάντα για μια υγιεινή διατροφή! Πρϊόντα χωρίς συντηρητικά, φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του!

Επιλέγουν και συλλέγουν προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς με πιστοποίηση ISO και HACCP. Τα πάντα εδώ είναι ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας και ανταγωνίζονται επάξια τις τιμές των πολυκαταστημάτων. Οι άνθρωποι εδώ υποστηρίζουν και εμείς συμφωνούμε απόλυτα στο να μην επιλέγουμε προϊόντα με συντηρητικά και φυτοφάρμακα… άλλωστε η σωστή διατροφή δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση για το σώμα μας και για το πνεύμα μας! Δεν είναι ακριβή αλλά μπορούμε να την έχουμε όλοι χωρίς να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για αυτήν!

To παντοπωλείο που έχει ήδη κατακτήσει όσους η ποιότητα και η ευεξία έχουν πρωταρχικό ρόλο στην διατροφή τους.

https://www.facebook.com/Annas-House-Delicatessen-Μπακάλικο-412122169610800

Για on line παραγγελίες μπείτε στο www.annasDeli.gr

Dr. J. Spon – Cocktail Bar & Restaurant

Στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού θα συναντήσετε το Dr. J.Spon…

Ένας χώρος που εντυπωσιάζει τόσο με την θέα του, όσο και με την εσωτερική του διακόσμηση… Άψογο art-baroque στυλ σε αποχρώσεις που παραπέμπουν σε νησί, δίχως να χάνει την πολυτελή αύρα του! Εδώ θα απολαύσετε μοναδικά cocktails αφού διαθέτει τους πιο ενημερωμένους barman του είδους… 

Επιπλέον στο  Dr. J.Spon… διοργανώνονται πολλά event όλο το χρόνο, ενημερωθείτε εδώ: https://www.facebook.com/dr.spon.cocktail.bar/

Ναυάγιο | … εκεί που ο Θερβάντες έχει την δική του θέα!

Ένα υπέροχο all day cafe σε σκηνικό που θυμίζει νησί με υπέροχη θέα στο λιμάνι της Ναυπάκτου… Κατάλληλο για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις παγωμένο καφέ και δροσερά κοκτέιλ σε μεσαιωνικό mood, είναι η ιδανική τοποθεσία για να σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές….

https://www.facebook.com/Nauagio-Cafe-

«Flavours»… Εδώ όλοι κάνουν στάση!

Μόλις “πατήσετε” στο λιμάνι της Ναυπάκτου θα βρείτε αυτό το εντυπωσιακό μαγαζί!Απολαύστε δροσερό και νόστιμο παγωτό, κρέπες, γρανίτες, βάφλες, καφέ και ό,τι άλλο μπορεί να σας δροσίσει… Κατά πολλούς είναι το καλύτερο μαγαζί στο είδος του, που έχουν επισκεφτεί ποτέ!

https://www.facebook.com/www.Flavours.gr/

ΦΑΓΑΝΑΣ … Η στάση της γεύσης

Και βέβαια, στην πλατεία του λιμανιού, ποιος είναι εκείνος που έχει βρεθεί και δεν έχει επισκεφτεί το  ΦΑΓΑΝΑΣ … Όλα εδώ είναι φρέσκα και χειροποίητα… Και τα κρέατα ντόπια! Φωτεινός και άνετος εσωτερικός χώρος, αλλά και τραπεζάκια στην πλατεία!

Ένα σημείο που επιλέγουν οι πιο απαιτητικοί… Σουβλάκια, πίτες, γύρος, κεμπάπ και σάντουιτς … είναι μερικές από τις επιλογές που εδώ θα σας συστηθούν στην πιο γευστική εκδοχή τους! 

www.facebook.com/ΦΑΓΑΝΑΣ

«Ο Νίκος»: Το Τσιπουράδικο… στο Λιμάνι!

Ο Νίκος Κυρίτσης αποφάσισε να κάνει το μεράκι του επιχείρηση! Κατάφερε να δημιουργήσει με τον πλέον παραδοσιακό και αυθεντικό τρόπο, αυτό το τσιπουράδικο- εστιατόριο πάνω στην πλατεία του λιμανιού της Ναυπάκτου! Το κατάστημα ανακαινίστηκε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη με υπέροχη art ρετρό αισθητική και με τεράστιες γκραβούρες της παλιάς Ναυπάκτου να κοσμούν τους τοίχους του! Εδώ μπορεί κάποιος να παραγγείλει και πιάτα της αρεσκείας του, σε μια άκρως ελληνική κουζίνα…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ αρτοποιήματα

Και η λύση για take away ….

Για ολόφρεσκα σνακς, εξαιρετικό καφέ, γρανίτες, σφολιατοειδή και αρτοπαρασκευάσματα για κάθε ώρα της ημέρας, θα επιλέξετε το ΠΑΝΤΕΛΗΣ αρτοποιήματα που από το 1993 είναι το σημείο αναφοράς στο είδος του!

Πέρα από την ποιότητα, ξεχωρίζει για τις μοναδικές τιμές, αλλά και τις προσφορές του…