Η απίθανη μπύρα με τζίντζερ που με την μοναδική της γεύση έχει φτάσει σε
όλη την Ελλάδα και «ταξιδεύει» στο εξωτερικό.
Συναντήσαμε την Ammousa, του Πατρινού οικοζυθοποιού Γιώργου
Ντάνου
Όταν ο Γιώργος Ντάνος ξεκινούσε να κάνει το χόμπι του παρασκευάζοντας μπύρα κατ’
οίκον, σίγουρα δεν είχε καν φανταστεί μία τέτοια εξέλιξη για το δημιούργημά του.
Έτσι όμως γίνεται τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος καταπιάνεται με μεράκι με κάτι
που αγαπά –το αποτέλεσμα ξεπερνά την οποιαδήποτε προσδοκία του.
“Η «AMMOUSA» είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας,
η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το
τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη
για γνώση και όρεξη για δημιουργία”.
Έτσι κι η μπύρα AMMOUSA English IPA του Πατρινού οικοζυθοποιού εδώ και αρκετό καιρό,
έχει ανοίξει τα φτερά της και έχει βαλθεί να εντυπωσιάσει, εκτός από το ντόπιο κοινό,
τους λάτρεις της μπύρας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο!
Είναι γεγονός πως η AMMOUSA, παρά το ότι με την επαγγελματική της μορφή βρίσκεται
μόλις 5 χρόνια στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι μεγάλη, τόσο
εντός, όσο πλέον και εκτός των συνόρων.
Ενδεικτικά μερικές από τις συνεργασίες που έχουν γίνει είναι, στο Hilton Hotel το 2019,
στην Σπονδή, στο Merceri, στο ARK, στο Riki Restaurant, Nostos Seafood Experience,
Caucho Athens, Nora’s Deli, La Meat Maison, Wise Greece και σε πολλά ακόμη εστιατόρια
και delicatessen καταστήματα σε όλη την επικράτεια (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη,
Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Σίφνο, Μήλο,
Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ρόδο κ.τ.λ.), με συνεργασίες που αναπτύσσονται καθημερινά.
Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της, ήδη έχει ταξιδέψει σε Σιγκαπούρη, Παρίσι,
Λονδίνο, Αυστρία και Γερμανία και το επόμενο διάστημα θα είναι και στην αγορά του Hong
Kong και της Κύπρου.
Το μακρύ «ταξίδι» από την Πάτρα ως την …Άπω Ανατολή ή την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη δεν σταματά, λοιπόν, μα αντιθέτως βάζει και νέους προορισμούς.
Χαρακτηριστικά της μπύρας Ammousa English IPA
Η Ammousa English IPA είναι μία μπύρα με 5,5%Vol, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που
φτιάχνεται με την προσθήκη τζίντζερ.
Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία
γλυκιά μπύρα. Βάζοντας τη στο ποτήρι καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση,
καθώς δημιουργεί έναν ωραίο απαλό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί αφρό που σταδιακά
πέφτει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Το χρώμα της είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με ελάχιστη
διαύγεια που προσφέρει έντονη οπτική ικανοποίηση.
Από το άνοιγμα του μπουκαλιού ξεχύνονται ξαφνικά γήινα αρώματα που περιλαμβάνουν
τόνους λουλουδιών, κωνοφόρων, και φυσικά πιπερόριζα. Ανάμεσα σε αυτά τα αρώματα
υπάρχει και μία αίσθηση ώριμων φρούτων.
Έχει σώμα αρκετά γεμάτο, ενώ η γεύση της είναι πλούσια και ισορροπημένη. Είναι φυσικά
πικρή, όπως κάθε σωστή IPA, όμως βγάζει και κάποιους γλυκούς τόνους που θυμίζουν
έντονα το πευκόμελο. Κυριαρχεί η αίσθηση πεύκου και κουκουναριού, της καραμέλας, του
πεπονιού και του τζίντζερ.
Η επίγευση της είναι ιδιαίτερα πικάντική και με μεγάλη διάρκεια λόγω του τζίντζερ, με
έντονη αίσθηση εσπεριδοειδών, όπως του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού.
Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα
τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό. Συγκεκριμένα, με
ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και
μπαχαρικά.
Βραβεύσεις και διακρίσεις της AMMOUSA English IPA
Η AMMOUSA English IPA ίσως είναι η ποιο πολυβραβευμένη ελληνική μπύρα. Συνολικά
έχει διακριθεί και βραβευτεί από δέκα έξι (16) διαγωνισμούς στα πέντε χρόνια.
Αποκορύφωμα ήταν το Double Gold από τον παγκόσμιο διαγωνισμό European Beer
Challenge και δύο φορές από τα AFFA by EXPOTROF έχει χαρακτηριστεί ποτό της χρονιάς
μικροπαραγωγού.
Συγκεκριμένα:
Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που
έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος
Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste
Αwards που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις
καλύτερες του κόσμου.
Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο
βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks
Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards
2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων.
Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό
γευσιγνωσίας μπύρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο.
Τον Φεβρουάριο του 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορία της
στην γευστική δοκιμή, από τα Greek Beer Awards.
Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση Best Platinum Food από όλες
τις κατηγορίες προϊόντων στα Athens Fine Food Awards by Expotrof.
Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με Bronze Medal στα London Beer Awards.
Τον Απρίλιο του 2021, επίσης διαγωνίστηκε και βραβεύτηκε με Bronze Medal από
τα Greek Beer Awards.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό
γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγιναν στο Λονδίνο.
Τον Μάρτιο του 2022, πήρε δύο αστέρια στα AFFA22 που έγιναν στα πλαίσια
της 8ης EXPOTROF
Τον Μάρτιο του 2023, βραβεύτηκε με Τρία αστέρια «BEST SPIRIT &
BEVERAGES» από τα AFFA23.
Τον Απρίλιο του 2023, βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο από τα Greek Beer
Awards.
Τον Μάιο του 2023, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο European Beer Challenge.
Τον Μάιο του 2023, κέρδισε SILVER AWARD στα SPECIALIST AWARDS.
Τον Αύγουστο του 2024, πήρε ασημένια διάκριση στα World Beer Awards 2024.
Στο τέλος του 2024 κυκλοφόρησε και η 2 η ετικέτα της AMMOUSA, η AMMOUSA TROPICAL
STOUT 7%
Η AMMOUSA Tropical Stout είναι μια σκούρα μπύρα με πυκνό καφέ αφρό μέσης διάρκειας
και με αλκοόλ 7%. (θα σας φέρω και δείγματα τις επόμενες μέρες).
Είναι ένας συνδυασμός από επτά είδη κριθαριού, πέντε λυκίσκους, βανίλια και καφέ
Βενεζουέλας. Η μαγιά Verdant IPA προσδίδει επίγευση από τροπικά φρούτα και
εσπεριδοειδή.
Διακρίνονται απαλά αρώματα ψημένης βύνης, με νότες λυκίσκου. Το σώμα της είναι
γεμάτο και η γεύση της μεστή, απαλή, γλυκιά, με χαμηλή ενανθράκωση, νότες σοκολάτας,
καφέ και αποξηραμένων φρούτων. Η επίγευσή της είναι ελάχιστα πικρή και ευχάριστα
όξινη.
Συνοδεύει το κόκκινο κρέας με γλυκιά ή πικάντικη σάλτσα και μπορεί επίσης να συνοδέψει
άψογα πλατό τυριών ή ποικιλία με όστρακα.
Η AMMOUSA Tropical Stout (σαν ερασιτεχνική ετικέτα) έχει διακριθεί και βραβευτεί από
δύο διαγωνισμούς.
Συγκεκριμένα:
Το 2017 πήρε την 1η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που
έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος
Το 2018 πήρε δύο αστέρια στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste
Αwards που έγιναν στο Λονδίνο.
Στην Πάτρα και στην περιοχή της Αχαΐας την διανομή την έχει αναλάβει η εταιρεία
«ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΖΕΛΗΣ Ο.Ε.» και μπορείτε να την βρείτε επίσης στην εταιρεία Wine
Center A.E. (Κων. Τρουπιώτης – Αθ. Μανταίος), στην κάβα Ρωμάνος, στα super market
Ανδρικόπουλος & Σκλαβενίτη, στο φυσικό κατάστημα της επιχείρησης Παρνασσού 17 και
φυσικά στο eshop (και σε πάρα πολλά εστιατόρια, κάβες ή παντοπωλεία) Επίσης στο
www.ammousabeer.gr μπορείτε να δείτε όλα τα σημεία στην Πάτρα αλλά και σε όλη την
Ελλάδα όπου μπορείτε να αναζητήσετε την AMMOUSA.