Ανακοινώθηκε σήμερα στο “Λιθογραφείο” από τον Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο το πρόγραμμα του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.
Το 37ο Φεστιβάλ Πάτρας επιφυλάσσει εξαιρετικές παραστάσεις.
Η επίσημη πρεμιέρα του φεστιβάλ θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θεάτρο, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.
Εντυπωσιάσε το εξώφυλλο του φετινού Φεστιβάλ Πάτρας, όπου απεικονίζεται η Τζένη Καρέζη (Φωτογραφία Studio δέλτα – Αρχείο Θεάτρου Τζένη Καρέζη).
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
«Buenos Tango Romper El Piso»
Νέος Κόσμος Παραγωγές
Natalia Hills «Buenos Tango Romper El Piso»
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, 21:30
10 χορευτές και 7 μουσικοί επί σκηνής μας ταξιδεύουν στη μαγεία του αυθεντικού αργεντίνικου tango
Η συναρπαστική χορευτική παράσταση «Buenos Tangos – Romper el Piso» που συναρπάζει παγκοσμίως με τα φλογερά βήματα του tango, ενσωματώνει την αληθινή ιστορία του αργεντίνικου πάθους, με την υπογραφή της παγκοσμίου φήμης Αργεντίνας χορεύτριας και χορογράφου Natalia Ηills.
Ένα μουσικό και χορευτικό αφιέρωμα σε όλα τα μεγάλα ονόματα: από τον Carlos Gardel και τον Alfredo Le Pera, έως τον Juan D ‘Arienzo, τον Anibal Troilo, τον José María Contursi, και τον πολυαγαπημένο στην Ελλάδα Αstor Piazzolla.
Ευριπίδη «ΟΡΕΣΤΗΣ»
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Φεστιβάλ Επιδαύρου
Ευριπίδη «ΟΡΕΣΤΗΣ»
Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:30
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Μια κοινωνία στηριγμένη στο έγκλημα πόσο μπορεί να απαγκιστρωθεί απ΄αυτό;
Τρεις νέοι, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος. Η πόλη θα καεί.
Ο Ευριπίδης γράφει μια τραγωδία για να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη ψυχή. Κι όταν συμβεί αυτή η τρομακτική αποκάλυψη το μόνο που μένει είναι ο…από μηχανής Θεός, που έρχεται όπως πάντα δίχως να τον περιμένει κανείς. Αλλά δεν πιστεύει πια κανείς τα παραμύθια του.
Γιάννης Αναστασάκης
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας (Yorgos Blanas)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης (Yannis Anastasakis)
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης (Yannis Thavoris)
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος (Babis Papadopoulos)
Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου (Alexis Tsiamoglou)
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος (Lefteris Pavlopoulos)
Boηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος (Samson Fytros)
Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία (Elina Eftaxia)
Οργάνωση Παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη (Athanasia Androni)
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ioanna Kolliopoulou): Ηλέκτρα
Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Dafni Lamprogianni): Ελένη
Νικόλας Μαραγκόπουλος (Nikolas Maragkopoulos): Αγγελιοφόρος
Δημήτρης Μορφακίδης (Dimitris Morfakidis): Πυλάδης
Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Dimosthenis Papadopoulos): Απόλλωνας
Μαριάννα Πουρέγκα (Marianna Pouregka): Ερμιόνη
Κώστας Σαντάς (Kostas Santas): Τυνδάρεως
Χρήστος Στέργιογλου (Christos Stergioglou): Φρύγας
Χριστόδουλος Στυλιανού (Christodoulos Stylianou): Μενέλαος
Χρίστος Στυλιανού (Christos Stylianou): Ορέστης
Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη
Μίμης Πλέσσας «ΕΦ’ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ»
Texnis
Μίμης Πλέσσας «ΕΦ’ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ»
Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:30
Μια καθάρια και άμεση προσέγγιση των πιο αγαπημένων τραγουδιών του επιχειρεί ο ίδιος ο δημιουργός τους, Μίμης Πλέσσας με την συμβολή δυο χαρισματικών ερμηνευτών, τους Klaudia Delmer και Αντώνη Κορωναίο.
Συνθέτοντας τα τραγούδια του αποκλειστικά σε πιάνο, παρουσιάζει ένα σχήμα λιτό για να αποδομήσει τις καλύτερες στιγμές του στα “εξ ως συνετέθησαν” και να δώσει τον λόγο στην απλότητα της πρώτης του έμπνευσης.
Στη συναυλία ξανά ζωντανεύουν οι στιγμές όπου γεννήθηκαν λατρεμένα τραγούδια όπως “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”, “Αμαρτία”, “Ποιός το ξέρει”, “Όλα δικά σου”, “Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες”, “Χίλιες βραδιές”, “Έκλαψα χτες”, “Άναψε καινούριο μου φεγγάρι”, “Τι σου ‘κανα και πίνεις” και πολλά άλλα. Η κορύφωση της συναυλίας θα είναι η παρουσίαση των ολοκαίνουργιων ανέκδοτων τραγουδιών γραμμένων από τον Μίμη Πλέσσα για την Klaudia Delmer μέσα στο 2017.
Ένα ταξίδι λοιπόν στην ιστορία της ελληνικής μουσικής με καράβι ένα πιάνο και πανιά δυο σπάνιες φωνές, με τη διάθεση να φανερωθεί ξανά αυτή η πρώτη συγκίνηση όταν ένα μεγάλο τραγούδι γεννιέται.
Αριστοφάνη «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ»
Φεστιβάλ Αθηνών
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
Αριστοφάνη «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ»
Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:30
Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες −που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας−, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.
Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Στις Θεσμοφοριάζουσες, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, γραμμένο την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας −το 411 π.Χ., που θεωρείται χρόνος γραφής του, επιβλήθηκε ολιγαρχία−, μια ομάδα στο περιθώριο της Πολιτείας, οι γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Μπορεί σήμερα οι γυναίκες να μην είναι σε τέτοια δεινή θέση, ώστε να οραματίζονται τους θεσμούς αντί να συμμετέχουν σε αυτούς, όμως υπάρχουν πάντα ομάδες πολιτών που δεν δικαιούνται ίσο μερίδιο στην λειτουργία της Πολιτείας. Ένα έργο για τη θέση –και τις θέσεις– των γυναικών, για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας.
H παράσταση βασίζεται στην καινούρια μετάφραση, πιστή στο κείμενο και ταυτόχρονα ποιητική, του Παντελή Μπουκάλα. Όπως και στην προηγούμενη συνεργασία μας στους Αχαρνείς, θέλησα να δοκιμάσω πόσο αντέχει σήμερα το αριστοφανικό κείμενο, χωρίς καμιά διασκευή.
Έχουν επιλεγεί καταξιωμένοι ηθοποιοί κυρίως της νεότερης γενιάς, με τους περισσότερους από τους οποίους έχουμε ξανασυνεργαστεί, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σκηνική επικοινωνία και κοινό ερμηνευτικό κώδικα.
Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, γνωστός για τις μελωδίες και τα τραγούδια που έχει δώσει στη δισκογραφία αλλά και τις παραστατικές τέχνες, δημιουργεί ένα ηχητικό περιβάλλον ενταγμένο στη δράση, αφού όχι μόνο τα τραγούδια μα και η οργανική μουσική της παράστασης ερμηνεύονται επί σκηνής από όλο το θίασο, που γίνεται ταυτόχρονα ζωντανή ορχήστρα.
Η όψη της παράστασης, με τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη και τα σκηνικά της Μαγδαληνής Αυγερινού, παραπέμπουν στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, διατηρώντας τη φρεσκάδα της σύγχρονης εποχής.
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Άντρη Θεοδότου, Κατερίνα Μαούτσου, Νάνσυ Σιδέρη, Ελένη Μπούκλη, Αντιγόνη Φρυδά, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Νατάσα Σφενδυλάκη κ.ά.
Σοφοκλή «ΗΛΕΚΤΡΑ»
Εθνικό Θέατρο – Φεστιβάλ Επιδαύρου
Σοφοκλή «ΗΛΕΚΤΡΑ»
Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00 ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η Ηλέκτρα, έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.
Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.
Η Ηλέκτρα, πλάσμα απειλητικό και άγριο, «γεννά πολέμους». Μετουσιώνει τον θρήνο σε όργανο εκδίκησης. Ο θρήνος αντί να κατευνάζει τον πόνο της, επιτείνει την παραφορά του.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας
Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Διανομή
Ηλέκτρα Αλεξία Καλτσίκη
Κλυταιμνήστρα Μαρία Ναυπλιώτου
Ορέστης Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Αίγισθος Χρήστος Λούλης
Χρυσόθεμις Ελένη Μολέσκη
Πυλάδης Μάριος Παναγιώτου
Παιδαγωγός Νίκος Χατζόπουλος
Χορός
Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου, Μαρία Χάνου.
Νίκου Καζαντζάκη «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»
Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Νίκου Καζαντζάκη «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»
Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00
1957-2018 εξήντα ένα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ΕΛΛΗΝΑ Συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.
Η ζωή του Αλέξη Ζορμπά όπως την αποτύπωσε ο Νίκος Καζαντζάκης
Στη σκηνή ζωντανεύει με μια νέα δημιουργική ματιά και ένα ανεπανάληπτο τρόπο ο «μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική φιλία του με τον Ζορμπά.
Η αγάπη και το πάθος για τη ζωή της παρορμητικής φυσιογνωμίας του Αλέξη Ζορμπά μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του θεατή και του μεταφέρει τα πανανθρώπινα νοήματα της αληθινής ψυχής που δεν γνωρίζει σύνορα. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που ταξίδεψε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου πρωταγωνιστεί στην παράσταση και προκαλεί μοναδικά συναισθήματα συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης για μια Ελλάδα που είναι ακόμα ζωντανή.
Ο Καζαντζάκης μας δίνει χαρακτηριστικά την ψυχοσύνθεση του Ελληνα και συγχρόνως μας δίνει την μεγαλοσύνη του Ελληνικού Λαού που κατάφερε μέσα από διαφορετικές δύσκολες καταστάσεις να επιβιώσει και να συνεχίσει.
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη
Χορογραφία Δημήτρης Παπάζογλου
Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Ρένος Ρώτας, και ο Νίκος Βερλέκης
Παίζουν: Γρηγόρης Σταμούλης, Στέλλα Γκίκα, Γιώργος Παράσχος, Άννα Μονογιού
Συμμετέχουν αλφαβητικά:
Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη
Ευριπίδη «ΗΛΕΚΤΡΑ»
5η Εποχή Τέχνης
Ευριπίδη «ΗΛΕΚΤΡΑ»
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00
Η 5η Εποχή, συνεχίζοντας την δημιουργική παρουσία της στο χώρο του Ελληνικού πολιτισμού, παρουσιάζει την τραγωδία του Ευριπίδη «ΗΛΕΚΤΡΑ».
Η «Ηλέκτρα», μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, αποτελεί μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης.
Αντλώντας το θέμα του από τον κύκλο της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών, το έργο παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία.
Όμως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής αρνείται στην πράξη αυτή οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: μετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, μιας πράξης που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα.
Ο ιδιόμορφος τρόπος με τον οποίο ο Ευριπίδης διαχειρίζεται το γνωστό μύθο της μητροκτονίας, εισάγοντας μια σειρά από νεοτερισμούς και αφηγηματικές καινοτομίες, συνθέτει ένα σκληρό αλλά εξαιρετικά αναγνωρίσιμο στην εποχή μας αριστούργημα, ένα από τα αρτιότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης, δημιουργός της 5ης Εποχής, έχοντας στο ενεργητικό του, επί σειρά ετών, υψηλού επιπέδου και αισθητικών απαιτήσεων παραγωγές, που περιόδευσαν με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.
Στο ρόλο της Ηλέκτρας η ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
Παίζουν: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑΔΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, κ.ά.
Μαρί Τζόουνς «Stones in his pocket»
Θέατρο Νέου Κόσμου
Μαρί Τζόουνς «Stones in his pocket»
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, 21:00
Μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογραφείται μια χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, κομπάρσοι δηλαδή οι άνθρωποι που σύμφωνα με κάποιους δεν πρέπει να στον ήλιο μοίρα και συμμετέχουν στην ταινία. Το ίδιο και ο φίλος τους ο Σων. που τελικά αυτοκτόνησε. Έβαλε πέτρες στις τσέπες του κι έπεσε στο νερό. Ο ψεύτικος και επίπλαστος κόσμος των ταινιών και του glamour σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση.
Μετάφραση: Αγγελική Κοκώνη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου
Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Αισχύλου, Ευριπίδη «ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Θέατρο Τέχνης – Ομάδα Χρώμα
Αισχύλου, Ευριπίδη «ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Δευτέρα 24, Τρίτη Σεπτεμβρίου 2018 ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΘΟΓΡΑΕΙΟΝ 21:30
Η παράσταση «Τρωικός Πόλεμος–Αγαμέμνονας,Αισχύλου/Ευρυπίδη» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική σύνθεση του -διεθνούς φήμης συνθέτη και διευθυντή της Λυρικής Σκηνής-Γιώργου Κουμεντάκη, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Παπαπαύλου παρουσιάστηκε στη σκηνή της οδού Φρυνίχου του θεάτρου Τέχνης και στο Θέατρο Θησείον σε sold out παραστάσεις. Το έργο αποτελεί μια συρραφή πάνω στον “Αγαμέμνονα” του Αισχύλου και την “Ιφιγένεια” του Ευριπίδη. Μέσω μιας μουσικής δωματίου σε συνδυασμό με τρεις φωνές, δύο ηθοποιούς και έναν μουσικό (βιολί), ξετυλίγεται μπροστά μας η πορεία προς τον πόλεμο της Τροίας. Εξιστορείται η πορεία του Αγαμέμνονα, η αφορμή του πολέμου, η θυσία της κόρης του, ο ίδιος ο πόλεμος, την επιστροφή του στο Άργος και η τιμωρία που του επιφύλασσε η γυναίκα του. Αφορμή ο πόλεμος και η ίδια η φύση του. Τα αίτια μέσα από το λόγο των δυο τραγικών ποιητών. Το έργο αποτελεί μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την ομάδα Χρώμα.
Μετάφραση: Κ.Χ Μύρης
Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης
Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας
Επιμέλεια Κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Χριστιάνα Φελούκα
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Γκαζά
Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου, Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης
Τσαϊκόφσκυ «ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»
Ρωσικό Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας
Τσαϊκόφσκυ «ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»
Παρτασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών 20:30
Διευθυντής Μπαλέτου: Vyacheslav Gordeev
Χορογραφίες: L.Ivanov, Marius Petipa, Vyacheslav Gordeev
Μουσική: Pyotr Ilyich Tchaikovsky