Ασημίνα Ζανιά |Αλήθειες και Μύθοι για γρίπη, κορωνοϊό και TAMIFLU…

Χειμώνας και η γρίπη είναι, όπως κάθε χρόνο, σε έξαρση. Υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί τα πράγματα φέτος;

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους. Παραδείγματος χάρη το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2018-2019 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α σε ποσοστό 98,7%.

Καταρχάς, πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει την γρίπη από ένα απλό κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο και σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. σε άτομα με χρόνια νοσήματα.

Τι είναι αυτό που πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό; Υπάρχει κάποια διαφορά ανάλογα με την ηλικία;

Ο ασθενής πρέπει να ζητήσει τη γνώμη του θεράποντος ιατρού όταν παρουσιάσει  κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα.

  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός (διάρκειας συνήθως άνω των 3 ημερών)
  • Δύσπνοια
  • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • Λιποθυμικά επεισόδια
  • Σύγχυση
  • Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί

Παρατηρούμε φρενίτιδα με το TAMIFLU, αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων, είναι όντως το “μαγικό” χάπι για την γρίπη;

Το Tamiflu διατίθεται υπό μορφή καψακίων (30 mg, 45 mg και 75 mg) και σε μορφή κόνεως που παράγεται σε υγρό πόσιμο διάλυμα (6 mg/ml και 12 mg/ml). Για τη θεραπεία της γρίπης, η χορήγηση του Tamiflu πρέπει να ξεκινάει εντός δύο ημερών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η συνήθης δόση για ενήλικες και παιδιά βάρους άνω των 40 kg είναι 75 mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες. Σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (τη φυσική άμυνα του οργανισμού) χορηγείται για 10 ημέρες. Για την πρόληψη της γρίπης, η χορήγηση του Tamiflu πρέπει να ξεκινάει εντός δύο ημερών από την επαφή με άτομο προσβεβλημένο από γρίπη. Η συνήθης δόση για ενήλικες και παιδιά βάρους άνω των 40 kg είναι 75 mg μία φορά την ημέρα για τουλάχιστον 10 ημέρες ύστερα από την επαφή με μολυσμένο άτομο. Όταν το Tamiflu χορηγείται σε περίπτωση επιδημίας γρίπης, η εν λόγω δόση μπορεί να χορηγείται έως και έξι εβδομάδες. Φέτος παρατηρήσαμε ελλείψεις του φαρμάκου διότι πιθανότητα δόθηκε χωρίς να τηρούνται αυστηρά τα παραπάνω κριτήρια. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα αντι-ιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά. Συνταγογραφούνται μόνο από το γιατρό σας.

Κορωνοϊός… Πόσο άμεσα μας απειλεί; Είναι πιθανό να δούμε κρούσματα στην περιοχή μας; 

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος Κορωνοϊού (2019-nCoV). Οι Κορωνοϊοί  είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Μια και μιλάμε για ένα μεταδοτικό νόσημα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να εμφανισθεί και στη χώρα μας.

Ποίες είναι οι διαφορές και ποια η επικινδυνότητα σε σχέση με την κοινή γρίπη?

Οι ιοί είναι ένα «μικρό μείγμα» από πρωτεΐνες και γενετικό υλικό. Παράλληλα,υπάρχουν πάρα πολλοί ιοί στον κόσμο, ενώ ο πιο συχνός από τον οποίο ασθενούν οι άνθρωποι διεθνώς κάθε χρόνο είναι ο ιός της γρίπης. Όπως στην περίπτωση της γρίπης, έτσι και η πλειονότητα των ιών εξαπλώνονται με το φτέρνισμα, τον βήχα, τις μολυσμένες επιφάνειες, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το συχνό πλύσιμο χεριών για την πρόληψή τους. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να μεταδίδεται και ο κορωνοϊός. 

Τι θα συμβουλεύαμε όσους πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ακόμα και στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ. Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς την πόλη Wuhan, επαρχία Hubei αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Για τα παιδιά, ποιο είναι το διάστημα που πρέπει να απουσιάζουν από το σχολείο; Όταν υποχωρήσει ο πυρετός είναι ασφαλή να επιστρέφουν, τόσο για τα ίδια όσο και για τους συμμαθητές τους; 

Τα παιδιά που νοσούν θα πρέπει να επιστρέφουν στο σχολείο αφού πρώτα περάσουν δύο 24ωρα χωρίς να έχουν πυρετό, τα μικρά παιδιά είναι πιο εύκολο να νοσήσουν καθώς συνωστίζονται με άλλα παιδιά σε κλειστούς χώρους. 

Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά  να πλένουν  πολύ καλά τα χέρια τους, να βήχουν ή να φτερνίζονται σε ένα χαρτομάντιλο, το οποίο μετά θα πετάνε, ή στον αγκώνα τους.

Τέλος, ποιοι είναι οι “κανόνες” προστασίας γενικότερα των ιώσεων, που πρέπει να τηρούμε αυστηρά; 

Κατ΄αρχάς  το αντιγριπικό εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη. Προσπαθήστε να αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού. Όσο διαρκούν τα συμπτώματα σας, περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα ώστε να μη μεταδώσετε τη γρίπη. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση του. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό. Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης