Η πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά μιλά για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ιώσεις του φθινόπωρου

ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΖΑΝΙΑ

Η θερμοκρασία σταδικά αρχίζει να υποχωρεί και το καλοκαίρι δίνει τη σειρά του στο Φθινόπωρο.

Κάθε χρόνο,η αρχή της περιόδου αυτής, σηματοδοτεί την έναρξη πολλών πραγμάτων.Τα σχολεία ανοίγουν και οι οικογένειες επανέρχονται στον συνήθη καθημερινό τους ρυθμό.

Σε όλα αυτά, η φύση γύρω μας συμμετέχει και εκείνη,με την αλλαγή των χρωμάτων της,τα πρωτοβρόχια,την πρώτη ψύχρα.


Στη φθινοπωρινή περίοδο παρατηρούνται και τα πρώτα κρούσματα των εποχικών ιώσεων,όπως της γρίπης,του κοινού κρυολογήματος κ.α.Οι ιώσεις αυτές,ως επί το πλείστον,προσβάλλουν το αναπνευστικό μας σύστημα.Οι συνεχείς και απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας(κύριο χαρακτηριστικό του φθινοπώρου) αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης.Ταυτοχρόνως,η μη ισορροπημένη διατροφή,η κόπωση και η αυξημένη υγρασία,συνιστούν επιπρόσθετους παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδος,αμυγδαλίτιδος κ.ά.


Το κοινό κρυολόγημα είναι η συνηθέστερη φθινοπωρινή ίωση στις δυτικές κοινωνίες. Προκαλείται από ένα μεγάλο αριθμό ιών συνηθέστερα,εκπροσώπους της οικογένειας των ρινοϊών (με περισσότερα από 100 στελέχη), αλλά και από τους κορονοϊούς, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό,τους ιούς της γρίπης και της παραϊνφλουένζας και τους αδενοϊούς.

Ο χρόνος επώασης είναι από 24-72 ώρες.

Τα συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση,η καταρροή,ο πταρμός,ο βήχας και ενδεχομένως στην πορεία της νόσου,ο πυρετός.Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν 3-7 ημέρες (στο 25% μέχρι 2 εβδομάδες).

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν οι ιοί αυτοί είναι η παραρρινοκολπίτιδα,η φαρυγγίτιδα, η μέση ωτίτιδα, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και σπανιότερα η περικαρδίτιδα. Οι επιπλοκές αυτές παρατηρούνται, συνηθέστερα, στους καπνιστές, στους πάσχοντες από άσθμα, στους διαβητικούς, στους νεφροπαθείς ή στους ανοσοκατασταλμένους (π.χ λόγω χρόνιας λήψης κορτιζόνης).

Οι ιοί που προκαλούν τις αναπνευστικές ιώσεις,μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο,κυρίως μέσω του βήχα,του πταρμού και της ομιλίας. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς, εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό του βλεννογόνου της μύτης ή του λάρυγγος (γι’ αυτό ο ασθενής αναφέρει ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό) και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα.

Συνιστάται η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους,η συχνή πλύση των χεριών και ο καλός καθαρισμός των επιφανειών και αντικειμένων,με τα οποία υπάρχει καθημερινή επαφή.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται,συχνά,σε εστίες ιώσεων.

Η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και των άλλων ιώσεων είναι κατ’ουσίαν συντηρητική.Στους ασθενείς που παρουσιάζεται η συνήθης κλινική εικόνα,που αναφέρθηκε,συνιστώνται τα εξής:

1)Ανάπαυση και σωστή διατροφή 2)Λήψη αντιπυρετικών 3)Κατανάλωση άφθονων υγρών 4)Διακοπή καπνίσματος.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε,για πολλοστή φορά,από αυτήν τη στήλη, ότι τα αντιβιοτικά δρουν αποκλειστικά έναντι των μικροβίων! Δεν δρουν έναντι των ιών! Τούτο σημαίνει ότι,η χρήση αντιβιοτικών σε μια ίωση δεν προσφέρει τίποτα στη θεραπεία του ασθενούς. Μόνο σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων,άλλης επιπλοκής ή χρόνιων νοσημάτων και κατόπιν ιατρικής εξετάσεως θα τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι,η αλόγιστη κατανάλωση των αντιβιοτικών,οδηγεί στη σταδιακή απώλεια της δραστικότητάς τους. Δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη που απαιτούν την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών.


Τέλος,σε μια ίωση επαγρυπνούμε και ζητούμε την γνώμη του ειδικού στις περιπτώσεις που: 1.Τα γενικά συμπτώματα διαρκούν >10 ημέρες. 2.Όταν ο βήχας διαρκεί>3 εβδομάδες 3.Σε αναφορά έντονης δύσπνοιας. 4.Σε πολύ υψηλό πυρετό>39,5-40ο C (ιδιαιτέρως σε παιδιά και ηλικιωμένους) 5.Σε έντονο βράγχος φωνής(βραχνάδα) ή αδυναμία ομιλίας(κίνδυνος λαρυγγίτιδος) 6.Σε εμφάνιση έντονου πόνου στο πρόσωπο ή στο αυτί(κίνδυνος νευραλγίας ή ωτίτιδος).

Με βάση τα μέτρα και τα στοιχεία αυτά μπορούμε με απλούς τρόπους να προφυλαχτούμε από μια ίωση ή να την αντιμετωπίσουμε.
Καλό Φθινόπωρο!