Δημήτρης Ανδριόπουλος |ο Πατρινός επιχειρηματίας που θα αναβιώσει το ΜΙΝΙΟΝ!

Το 2025 το θρυλικό «ΜΙΝΙΟΝ» θα έχει δώσει τη θέση του σε ένα από τα ελάχιστα σύγχρονα και «πράσινα» κτίρια του κέντρου της Αθήνας, με ένα πρωτότυπο concept εστίασης, γραφεία και πιθανότατα και χώρους φιλοξενίας. Σε μία πόλη με γηρασμένο κτιριακό απόθεμα, όπως η Αθήνα, όπου πάνω από 6 στα 10 κτίρια έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1960 και πάνω από το 85% αυτών χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής της Dimand, με τον ρόλο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου φιλοδοξεί να βάλει το δικό του αποτύπωμα, με την αναγέννηση εμβληματικών κτιρίων που μπορούν να δώσουν νέα πνοή στη σύγχρονη Ιστορία της πόλης.

Η Dimand, έχοντας ήδη τρέξει -όπως και ο ιδρυτής της στο παρελθόν- έναν μαραθώνιο πλέον της 15ετίας στον τομέα των μεγάλων ιδιωτικών έργων, ανακηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα -με 26 εκατ. ευρώ- προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής για το ακίνητο που στέγαζε επί δεκαετίες το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα», όπως έχει μείνει στην ιστορία το «ΜΙΝΙΟΝ», στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας. Πάνω στην πλατεία άλλωστε, στον αριθμό 65 της Σταδίου, η Dimand από κοινού με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο τις εργασίες για τη δημιουργία του πρώτου επίσης «πράσινου» ξενοδοχείου της Ομόνοιας που θα προκύψει από την αναγέννηση του επίσης παροπλισμένου και κενού τα προηγούμενα χρόνια Σαρόγλειου Μεγάρου, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του 2022. Η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός εμβληματικού κτιρίου στην απέναντι πλευρά της πλατείας Ομονοίας εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες επενδύσεις γύρω από την πλατεία.

andriopoulos__1_
Ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος φιλοδοξεί να βάλει το δικό του αποτύπωμα με την αναγέννηση εμβληματικών κτιρίων που μπορούν να δώσουν νέα πνοή στη σύγχρονη ιστορία της πόλης

Η πορεία μέχρι σήμερα

Από το καλοκαίρι του 2002, όταν, όπως ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ανδριόπουλος, οι δύο γιοι του, 9 και 11 ετών τότε, ζήτησαν από τον πατέρα τους να φτιάξει μια εταιρεία που να έχει τα δικά τους ονόματα -Δημήτρης και Ανδρέας- «για να μας τη δώσεις όταν θα μεγαλώσουμε» και το 2004 η Dimand ξεκίνησε τελικά με τη σημερινή της μορφή, έχοντας βάλει μέχρι σήμερα την υπογραφή της σε πολύ γνωστά έργα, από …στάδια μέχρι μεγάλα βιοκλιματικά κτίρια γραφείων. Oι γιοι ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, ο ίδιος όμως ο Δημήτρης Ανδριόπουλος βρίσκεται εξαρχής στο τιμόνι της εταιρείας με τους έτερους μετόχους και συνεργάτες Νίκο Δήμτσα και Πάνο Παναγιωτίδη. Οι τρεις τους ήταν στην αρχική ομάδα των 14 ανθρώπων που έστησαν την εταιρεία το 2004 και ακολουθούν κοινή πορεία στην πάροδο των ετών, ακόμη και με τις συμμετοχές τους στη δύσκολη διαδρομή των συνολικά 44 χιλιομέτρων στον ετήσιο Olympus Marathon και σε άλλους μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο όπου έχουν δώσει το «παρών» στο παρελθόν.

Η πορεία του Πατρινού επιχειρηματία προ Dimand είχε -αν μη τι άλλο- μεγάλη… ποικιλία, από πολλά και διαφορετικά μετερίζια μέχρι να καταλήξει στον τομέα των ιδιωτικών κατασκευών. Στα 18 του έγινε πωλητής σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και μετά εκτελωνιστής, υπάλληλος τουριστικού γραφείου, διευθυντής ξενοδοχείου, τη δεκαετία του ’80 ίδρυσε το δικό του τουριστικό γραφείο και πήρε τις αντιπροσωπείες της DHL, της American Express και αργότερα της SATO στην Πάτρα. Η αγγελία των McDonald’s που ζητούσε Ελληνες που θα αναλάμβαναν τα δύο νέα καταστήματα σε Σύνταγμα και Πειραιά και η επιλογή της δικής του αίτησης για το κατάστημα στο λιμάνι ήταν η αφορμή για να βρεθεί στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτεί στα κεντρικά της πολυεθνικής για ενάμιση χρόνο.

Το εγχείρημα, όμως, στο Πασαλιμάνι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του ’90 να πουλήσει τα δικαιώματά του στη μητρική. Ακολούθησε η πορεία σε ένα διαφορετικό πόστο και σε ένα άλλο λιμάνι, αυτό της Πάτρας: η συνεργασία με την οικογένεια Παναγόπουλου στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πάτρας – Ιταλίας έληξε τη δεκαετία του ’90 για να ακολουθήσει προς τα τέλη εκείνης της δεκαετίας η ουσιαστική ενασχόλησή του με το εγχώριο real estate από το πόστο του επικεφαλής της νεοσύστατης τότε REDS, της σημερινής Ελλάκτωρ. Το ξεκίνημα της δεκαετίας του 2000, κατόπιν και της συνεργασίας του με τον όμιλο Κόκκαλη, τον βρίσκει να τρέχει το μεγάλο εγχείρημα για το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και εν συνεχεία έρχεται η ίδρυση της Dimand, την οποία, παρεμπιπτόντως, θα ακολουθεί στην πορεία της τα επόμενα χρόνια η μεγάλη τεχνογνωσία στο κομμάτι των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, αν κρίνει κανείς από τον ρόλο της ως συντονιστή ανάπτυξης στο γήπεδο της Λάρισας και ακολούθως σε αυτό της ΑΕΚ.

andriopoulos

Αναπλάσεις

Αυτό όμως που θα καθορίσει στη συνέχεια την εταιρεία, με βάση και τη στρατηγική που χαράσσουν οι επιτελείς της στην πάροδο της προηγούμενης δεκαετίας, θα είναι η έμφαση σε έργα αναπλάσεων μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, είτε απευθείας, με την αναγέννηση παλαιών κτιρίων που μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, είτε με τον ρόλο του συμβούλου και του project manager, όπως συμβαίνει στην περίπτωση στα «Αστέρια» Γλυφάδας που θα αναβιώσουν ως 5άστερη τουριστική εγκατάσταση από τον όμιλο της Eurobank. Επιπλέον, στη στρατηγική της εταιρείας εντάσσονται και οι επιμέρους συνεργασίες για τα έργα που αναπτύσσει με γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν (Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Eurobank – Grivalia, ΑVAX, Premia κ.ά.).

«Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε πάρει την απόφαση, στρατηγικά ως εταιρεία, να ασχολούμαστε με τις αστικές αναπλάσεις», δηλώνει ο κ. Ανδριόπουλος, έχοντας μάλιστα ήδη από το 2017 στρατηγική συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). «Μας ενδιαφέρει στις επενδύσεις που συμμετέχουμε να υπάρχει το στοιχείο της αναγέννησης με τη δημιουργία περισσότερων υποδομών, τη διατήρηση και αναμόρφωση του παλαιού κτιριακού αποθέματος όπου προσδίδουμε “πράσινα” χαρακτηριστικά και συνολικά την εξασφάλιση μεγαλύτερου οφέλους για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της». Eνα ακόμη πλεονέκτημα της στρατηγικής επιλογής επανάχρησης κτιρίων είναι ότι επιτυγχάνεται σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της αποφυγής χρήσης υλικών (σίδηρος, σκυρόδεμα), των οποίων η παραγωγή έχει υψηλή επιβάρυνση σε ρύπους.

Η μετασκευή ακριβώς του ιστορικού «Μωρέας» στην Πάτρα, αναξιοποίητο για πάνω από τρεις δεκαετίες, μέχρι να μετατραπεί τo 2019 στο πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» στην Ελλάδα (σ.σ.: ένα από τα πιο μοντέρνα brands του ομίλου της Marriott), ιδιοκτησίας πλέον της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, είναι η περίπτωση ενός project μικρότερης κλίμακας μεν, μεγάλης όμως σημασίας για την παραλιακή ζώνη της πόλης.

Μεγάλης κλίμακας, απ’ όλες τις απόψεις, από πλευράς τόσο επένδυσης όσο και σημασίας για την πόλη είναι το μεγάλο project στον Αγιο Διονύσιο στον Πειραιά, όπου η Dimand σε συνεργασία με την Grivalia του ομίλου Eurobank και την EBRD έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου στα πρώην κτίρια της Παπαστράτος, όπου έχουν εγκατασταθεί μεγάλοι όμιλοι (Teleperfοrmance, Alpha Bank κ.ά.), με τις εργασίες να εξελίσσονται στις επόμενες φάσεις σε συνεργασία με την EBRD και τον έτερο θεσμικό εταίρο της Dimand, την αμερικανική HIG, από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, για περίπου 30.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων αλλά και των οικιστικών έργων με διαμερίσματα, κάποια από τα οποία θα στεγάσουν εργαζομένους της Teleperformance και όχι μόνο. Η συνολική αξία των επενδύσεων στον Πειραιά υπολογίζεται στα πέριξ των 250 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης στο λιμάνι έχει ξεκινήσει ήδη το μεγάλο project για την ανάπλαση από την κοινοπραξία των Dimand – ΕBRD και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ του «Κοιμώμενου Γίγαντα», του Πύργου Πειραιά, σε μια επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ.

andriopoulos__7_

Πέραν του Πειραιά, αντίστοιχα μεγάλες προοπτικές βλέπει η Dimand και στην περιοχή του Βοτανικού, έχοντας τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου στο project της Διπλής Ανάπλασης. Ενα από τα νέα και πρώιμα projects της εταιρείας έχει να κάνει με ένα ακόμη «κουφάρι» στην ευρύτερη περιοχή, το πρώην εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, όπου στο παρελθόν παράγονταν τα προϊόντα Softex.

Επιπλέον, η εταιρεία σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μυτιληναίου και το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης κατέβηκε στη ΣΔΙΤ για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, ένα έργο άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Στα μεμονωμένα έργα, μία ακόμη περίπτωση ανακατασκευής ενός κτιρίου με πλούσια ιστορία από την εταιρεία είναι αυτό στα πρώην γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο, που ανήκει ιδιοκτησιακά στον όμιλο της Eurobank, βραβεύτηκε πρόσφατα για την “πράσινη” μεταμόρφωσή του και έχει ένοικο εδώ και λίγο καιρό τη γαλλική Webhelp. Αντίστοιχα, η εταιρεία προχωρά και με άλλα έργα σε όλη την Αθήνα, όπως το νέο γραφειακό συγκρότημα Importex στη λ. Συγγρού, τα νέα γραφεία της Kaizen (Kaizen Campus) στο Μαρούσι κ.ά.

Επιπλέον, διεκδικεί τώρα μεγαλύτερο μερίδιο και σε έργα στην Περιφέρεια, όπως συμβαίνει με το νέο βιοκλιματικό γραφειακό συγκρότημα απέναντι από το παλιό ζυθοποιείο της ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, άνω των 35 εκατ. ευρώ, και τη νέα μεικτή επένδυση από κοινού με την Prodea Investments στα Χανιά αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης στην Κρήτη, μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου ότι η Dimand είναι η μία από τις δύο εταιρείες (η δεύτερη είναι η REDS) που θα διεκδικήσουν με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) στις 6 Δεκεμβρίου την αξιοποίηση τμήματος της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.

andriopoulos__8_

Το «ΜΙΝΙΟΝ»

Ξεχωριστό και φιλόδοξο είναι το νέο εγχείρημα για το θρυλικό «ΜΙΝΙΟΝ», δεδομένου ότι το κτίριο της οδού Πατησίων κουβαλάει πίσω του βαριά ιστορία, έχοντας συνδεθεί στην ακμή του με τις καλές στιγμές της πρωτεύουσας, πρωταγωνιστώντας στα παιδικά όνειρα των παλαιών Αθηναίων και αλλάζοντας στη συνέχεια τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι να δοθεί νέα ζωή στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό και με τις λοιπές επενδύσεις που έχουν γίνει ή δρομολογούνται στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

«Με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει, θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη επένδυση που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη μιας επιβαρυμένης περιοχής και θα αποτελέσει το πιο δυνατό κίνητρο για να κερδίσει πάλι η Ομόνοια τη χαμένη της αίγλη», δηλώνει ο κ. Ανδριόπουλος, δίνοντας και το στίγμα για την επόμενη μέρα. «Δημιουργούμε ακόμα ένα μοντέρνο, πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο γραφειακών και εμπορικών χώρων που θα ανταποκρίνεται με το παραπάνω στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτίριο θα έχει μεικτή χρήση, καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και χώρους φιλοξενίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα του θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, ωστόσο η συνολική αξία της επένδυσης μαζί με την αγορά του αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Οι αναπλάσεις της Dimand

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

andriopoulos__6_

Το μεγάλο project στον Αγιο Διονύσιο με τη μεταμόρφωση των πρώην κτιρίων της Παπαστράτος

ΠΑΤΡΑ

andriopoulos__5_

Το ιστορικό κτίριο «Μωρέας» ήταν αναξιοποίητο για πάνω από τρεις δεκαετίες, μέχρι να μετατραπεί τo 2019 στο πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» στην Ελλάδα

ΣΥΓΓΡΟΥ

andriopoulos__4_

Το νέο γραφειακό συγκρότημα Importex στη λεωφόρο Συγγρού

ΜΑΡΟΥΣΙ

andriopoulos__3_

Τα νέα γραφεία της Kaizen (Kaizen Campus)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

andriopoulos__2_

Η ανάπλαση του Πύργου Πειραιά, μια επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ.