Δυτική Ελλάδα |Ο «κόκκινος» συναγερμός |Τι φοβούνται οι επιστήμονες|Ο αστάθμητος παράγοντας και οι φόβοι

Ο αστάθμητος παράγοντας μπορεί να φέρει το χάος σε μια επιδημία, πολύ περισσότερο όταν αυτή έχει την τάση να εξελίσσεται ραγδαία. Ο κορωνοϊός COVID-19 απειλεί πλέον σοβαρά και τη χώρα μας με μεγάλη διασπορά.

Έκτακτα μέτρα όπως είναι γνωστό έχουν λάβει οι αρμόδιες αρχές κλείνοντας στους νομούς Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου, όλα τα σχολεία, τους χώρους ψυχαγωγίας, αλλά και τους χώρους συνάθροισης του κοινού. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν διασκορπιστεί και στους τρεις  νομούς, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα και να απομονώσουν κρούσματα του ιού που ενδεχομένως κυκλοφορούν ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό και διασπείρουν αθόρυβα τη νόσο. Πρόκειται για 54 πολίτες από τις πόλεις της Πάτρας, Αμαλιάδας, Γαστούνης και Ζακύνθου (και μέλη των οικογενειών τους) που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού.

Τα γνωστά μέτωπα – δηλαδή οι πιθανές εστίες μόλυνσης του τοπικού πληθυσμού – είναι ήδη πολλά, ενώ ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, μετά την ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων, πόρτα – πόρτα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι μήπως υπήρξε και περαιτέρω διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Πάτρα, παρά την κυβερνητική απαγόρευση.

Ας δούμε ποιες είναι ο πιθανές “δεξαμενές μόλυνσης”, μέσα από τις οποίες οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να απομονώσουν κρούσματα του ιού για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του. Αλλά και τα πολλαπλά μέτωπα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη μάχη κατά του ιού.

Η εκδρομή…

Οι 54, ήταν συνταξιδιώτες σε εκδρομή με θρησκευτικό προορισμό το Ισραήλ και το όρος Σινά την Αίγυπτο. Πρόκειται για χώρες που εμφανίζουν χαμηλή διασπορά του κορωνοϊού και με κρούσματα που δεν ξεπερνούν τα 20.

Μετά την επιστροφή τους, όμως, πολλοί εμφάνισαν συμπτώματα και επισκέφθηκαν νοσοκομεία της περιοχής. Ένας από ταξιδιώτες αυτούς αποδείχθηκε ο πρώτος στον οποίο ταυτοποιήθηκε ο κορωνοϊός. Μετά την ταυτοποίησή του, ως το 9ο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναζητήθηκαν και οι υπόλοιποι συνταξιδιώτες του.

Από τους 53, οι μισοί εντοπίστηκαν, ήδη, από τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι τους σύστησαν να μπουν σε εθελοντική καραντίνα στα σπίτια τους, ενώ έλαβαν και δείγματα προς εξέταση. Τα αποτελέσματα αναμένονται.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Άδειασαν τα Επείγοντα και οι εφημερίες των νοσοκομείων υπό τον φόβο του ιού

Κορωνοϊός: Το πρώτο κρούσμα…

Ο 67χρονος άνδρας, πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα του κορωνοϊού COVID-19 στην περιοχή και 9ο στην Ελλάδα – έλαβε νοσηλεία σε δύο νοσοκομεία της περιοχής χωρίς να απομονωθεί, καθώς δεν χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως ύποπτο κρούσμα του ιού. Διερευνάται η περίπτωση να μόλυνε ασθενείς, αλλά και μέλη του προσωπικού των δύο νοσοκομείων, όπου νοσηλεύθηκε.

Ο 67χρονος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας και τώρα δίνει τη δική του μάχη με την ασθένεια διασωληνωμένος και απομονωμένος σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο του Ρίου.

Πάσχει από σοβαρή πνευμονία κι οι γιατροί κάνουν τα αδύνατα δυνατά να περιορίσουν τη λοίμωξη. Δοκιμάζουν -για πρώτη φορά στη χώρα μας σε ασθενή της COVID-19- ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγήθηκαν και σε ασθενείς του εξωτερικού.

Είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο, οπότε οι γιατροί θα κινηθούν με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά τις προηγούμενες επιδημίες των κορωνοϊών SARS και MERS.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό…

Την ίδια στιγμή, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει να αντιμετωπίσει κι έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο. Αυτόν της ενδεχόμενης νόσησης μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής: το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 30 γιατροί και νοσηλευτές θεωρούνται ύποπτα κρούσματα του ιού, καθώς ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο χωρίς να λάβουν απαραίτητες προφυλάξεις. Όλοι έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους, ενώ οι Διοικητές ζήτησαν για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνσή τους από τα δύο νοσοκομεία και τον κατ’ οίκον περιορισμό τους για διάστημα 14 ημερών. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα υποβληθεί σε εξέταση για την ταυτοποίηση του ιού COVID-19.

Ταυτόχρονα, η απουσία τους αποδυναμώνει την υγειονομική δύναμη των νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής από πολύτιμο προσωπικό, σε μια περίοδο μάλιστα αυξημένων υγειονομικών αναγκών.

Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας…

Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε από το ταξίδι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, στις 27 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες μετά -την περασμένη Κυριακή το απόγευμα- ο 67χρονος με σοβαρή αδιαθεσία και συμπτώματα από το αναπνευστικό, επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr είχε την ευαισθησία να φορέσει από μόνος του μια απλή χειρουργική μάσκα πριν περάσει το κατώφλι του νοσοκομείου.

Στα ΤΕΠ οι γιατροί έλαβαν ιστορικό από τον 67χρονο, ο οποίος τους ενημέρωσε για το ταξίδι του στις δύο χώρες. Όμως, οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ που ορίζουν το “ύποπτο κρούσμα”, δεν πληρούνταν στον συγκεκριμένο ασθενή. Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, η ενεργοποίηση μέτρων υψηλής προστασίας προβλέπεται μόνο όταν ο ασθενής με συμπτώματα έχει επισκεφθεί πληττόμενη χώρα με μεγάλη διασπορά του ιού, που αυτή τη στιγμή είναι κυρίως η Ιταλία, αλλά και η Κίνα.

Έτσι, ως διάγνωση τέθηκε η σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και ο ασθενής εισήχθη για νοσηλεία σε απλό θάλαμο της παθολογικής κλινικής μαζί με άλλους ασθενείς.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας….

Την επόμενη μέρα, όμως, ο 67χρονος εμφάνισε επιδείνωση στο αναπνευστικό του σύστημα κι οι γιατροί αποφάσισαν τη μεταφορά του σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο ασθενής με τη συνοδεία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και χωρίς το πλήρωμα να έχει λάβει μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Εκεί εισήχθη και πάλι σε απλό εξάκλινο θάλαμο νοσηλείας μαζί άλλους ασθενείς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ζητήθηκε η επιστημονική συμβουλή και του ΕΟΔΥ, ενώ ο ασθενής υποβλήθηκε και σε εξέταση για την εποχική γρίπη, η οποία αποδείχθηκε αρνητική.

Την Τρίτη και ενώ ο ασθενής δεν ανταποκρινόταν στην τρέχουσα αγωγή για την αναπνευστική λοίμωξη και η υγεία του εμφάνιζε περαιτέρω επιδείνωση, τέθηκε η υποψία της νόσου COVID-19. Τότε οι γιατροί έλαβαν δείγμα και τον μετέφεραν σε θάλαμο απομόνωσης.

Τα αποτελέσματα το μεσημέρι της Τετάρτης επιβεβαίωσαν τη φρικτή υποψία τους: ο ασθενής έπασχε από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τελικά και μετά από 3 ημέρες την Τετάρτη μεταφέρθηκε τελικά σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου πλέον οι γιατροί δίνουν μάχη να τον βοηθήσουν να κρατηθεί στη ζωή.

iatropedia