Υλικά για ταψάκι 28 εκ.
5 φέτες τσουρέκι
400 γρ. γάλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος (ή μόνο 500 γρ. γάλα)
μία πρέζα αλάτι
80 γρ. ζάχαρη
25 γρ. κορν φλάουρ
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού
1 βανίλια
1 κ. γ. βούτυρο
σιρόπι 250 μλ ή ¾ κούπας νερό και ¾ κούπας ζάχαρη
150 γρ. πλήρη κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 1 κ. σ. άχνη ζάχαρη ή λίγο παραπάνω από μισό φακελάκι σκόνη σαντιγύ
λίγο αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη, που θα βράσουμε για 2-3 λεπτά. Μπορούμε να το αρωματίσουμε με φλούδα λεμονιού. Εγώ, αντί για σιρόπι, έβαλα σιρόπι από γλυκό κουταλιού μανταρίνι, το οποίο αραίωσα με λίγο νερό και το ζέστανα φυσικά.
Στρώνουμε σε ταψάκι το τσουρέκι. Καλύπτουμε τα κενά με κομμάτια τσουρεκιού.
Σιροπιάζουμε με ζεστό το σιρόπι.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το περισσότερο μέρος από το γάλα και την κρέμα και κρατάμε λίγο γάλα για να ανακατέψουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μπλεντεράκι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορν φλάουρ, το αλεύρι τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπάμε καλά να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να μην μείνουν σβώλοι αλευριού.
Ρίχνουμε το υλικό στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά συνέχεια με σύρμα μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει και πάρει δυο βράσεις, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο ταψάκι, πάνω από το τσουρέκι.
Αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα πριν βάλουμε τη σαντιγύ. Αν δεν χρησιμοποιήσετε άμεσα την κρέμα, καλύψτε τη με μεμβράνη, να ακουμπάει η μεμβράνη καλά στην κρέμα για να μην πετσιάσει.
Όταν κρυώσει η κρέμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγύ (ή τη σκόνη σαντιγύ) και την απλώνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
“ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ “
http://www.dervisis.com/
Αριστοτέλους 33, Περίβολα Πατρών,
Πάτρα, Τ.Κ. 26335
Τηλ.: 2610 640531
Fax: 2610 640415
E-mail:gderv@hotmail.com
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Καθημερινά: 05:30-15:00 & 17:00-22:00
Κυριακή: 08:00-12:00 & 17:00-22:00