Από τον Λόρδο Μπάιρον μέχρι τον Ντελακρουά, πολλοί ήταν οι γνωστοί καλλιτέχνες της εποχής, που εμπνεύστηκαν και αφύπνισαν τους Ευρωπαίους με τα έργα τους για την Επανάσταση του 1821.
Ένας από τους πίνακες που έκαναν αίσθηση στην Ευρώπη, ήταν η σφαγή της Χίου, του Ευγένιου Ντελακρουά. Ένας πίνακας που αργότερα αγοράστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για 6.000 φράγκα και περιγράφει όσα συνέβησαν στο νησί του Αιγαίου.
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και ο Ανδρέας Μιαούλης του Peter von Hess.
Ένας άλλος Γάλλος ζωγράφος, ο Εμίλ ντε Λανσάκ, εμπνεύστηκε από την Έξοδο του Μεσολογγίου τον πίνακα «Η αυτοθυσία της μάνας».
Στον Γερμανό αξιωματικό, Καρλ Κρατσάιζεν οφείλουμε τις προσωπογραφίες σημαντικών οπλαρχηγών του Αγώνα. Ήρθε ως εθελοντής το 1826 στην Ελλάδα και πήρε μέρος σε μάχες όπως την πολιορκία των Αθηνών και την πολιορκία της Ακρόπολης.
Ήταν επίσης παρών στην Γ’ Εθνοσυνέλευση και συνολικά φιλοτέχνησε 19 πορτραίτα, με μολύβι και χαρτί. Αργότερα, όταν και επέστρεψε στη Γερμανία, τα έκανε λιθογραφίες και από το 1827 κυκλοφόρησε 7 λευκώματα υπό τον γενικό τίτλο «Προσωπογραφίες των διασημοτέρων Ελλήνων και Φιλελλήνων, μαζί με μερικές απόψεις και ενδυμασίες σχεδιασμένες εκ του φυσικού και δημοσιευμένες από τον Καρλ Κράτσαϊζεν».
O «Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» είναι ένα επίσης γνωστό έργο, του ιταλού ζωγράφου Λουντοβίκο Λιπαρίνι. Δικό του έργο είναι και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Υψώνει τη Σημαία Της Ανεξαρτησίας, όπως και ο Όρκος Του Λόρδου Βύρωνα.
To «Κρυφό σχολειό» του Νικόλαου Γύζη.
Η ορκωμοσία των αγωνιστών του Θεόδωρου Βρυζάκη.
Η έξοδος του Μεσολογγίου ήταν ο δεύτερος πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ντελακρουά που σοκάρει την Ευρώπη. Η Ελλάδα συμβολίζεται μέσα από τη μορφή της γυναίκας, που περπατά στα ερείπια του Μεσολογγίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως η τραγική εξέλιξη της πολιορκίας από τους Τούρκους, σε συνδυασμό με τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον στην ίδια πόλη, δύο χρόνια πριν, αφύπνισαν σε σημαντικό βαθμό τους συμμάχους.
Πυρπόληση Τουρκικής ναυαρχίδας του Νικηφόρου Λύτρα.