Ο Έλον Μασκ στέλνει κορυφαίους μηχανικούς για να σώσουν τα παιδιά στην σπηλιά – Ώρες αγωνίας στην Ταϊλάνδη

0
692

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων σε σπήλαιο παιδιών στην Ταϊλάνδη. Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως ο Έλον Μασκ στέλνει ειδική ομάδα της SpaceX/Boring Company για να συνδράμει στην επιχείρηση.   Ο δισεκατομμυριούχος και κατασκευαστής αυτοκινήτων έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή ποδοσφαίρου και σε μια  σειρά από tweets  διερεύνησε πώς οι επιχειρήσεις και οι εξειδικευμένες ομάδες του θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δραματική αυτή κατάσταση.

Ο Μασκ φέρεται να έχει μια σειρά από σχέδια και πρότεινε ότι η εταιρεία Boring είναι πολύ καλή στις υπόγειες εκσκαφές. Σε μια από τις προτάσεις του κάνει λόγο για τοποθέτηση ενός σωλήνα από νάιλον στο σπήλαιο ο οποίος θα δημιουργήσει μια ασφαλή υποθαλάσσια σήραγγα.    Ένας εκπρόσωπος της The Boring Company, δήλωσε: «Μιλάμε με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και στέλνουμε ανθρώπους της SpaceX / Boring Company από τις Η.Π.Α. στην Ταϊλάνδη για να προσφέρουμε υποστήριξη στο έδαφος. Μόλις το κλιμάκιο φτάσει στο σημείο και επιβεβαιώσουμε τι ακριβώς θα είναι χρήσιμο να στείλουμε ή να κάνουμε, θα το κάνουμε άμεσα», ανέφερε.

Ο Μασκ διερεύνησε αρχικά εάν η εταιρεία Boring, την οποία ίδρυσε το 2016, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες διάσωσης χρησιμοποιώντας το προηγμένο ραντάρ εδάφους. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να παρέχει εξοπλισμό όπως αντλίες για να βοηθήσει τις αρχές.   Ο James Yenbamroong, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Mu Space Corp στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι η SpaceX, είναι σε επαφή μαζί τους.

Ο Μασκ είναι σίγουρο πως διαθέτει προηγμένο εξοπλισμό και τεχνικά μέσα π[ου ίσως δώσουν νέα ελπίδα για τη διάσωση των παιδιών.   Οι επόμενες ώρες ίσως φέρουν εξελίξεις, αλλά την ίδια ώρα ο χρόνος πιέζει.   Πλέον η αγωνία κορυφώνεται και οι αρχές πιστεύουν πως έχουν περιορισμένο χρόνο για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες στη σπηλιά.   Τα νέα για όσα έχουν επιχειρηθεί έως τώρα είναι αποκαρδιωτικά, ο χρόνος είναι εναντίον των παιδιών και οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να αποτελούν νέα απειλή καθώς η βροχή γεμίζει και πάλι με νερό τη σπηλιά.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», παραδέχτηκε σήμερα στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους.

Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Η ανακοίνωση έγινε λίγη αφότου ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ.

«Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.

Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Στο διάγραμμα αυτό μπορείτε να δείτε πού βρέθηκαν τα παιδιά και ποια είναι η δαιδαλώδης διαδρομή προς την ελευθερία τους που τόσο δυσκολεύει την επιχείρηση

Στο διάγραμμα αυτό μπορείτε να δείτε πού βρέθηκαν τα παιδιά και ποια είναι η δαιδαλώδης διαδρομή προς την ελευθερία τους που τόσο δυσκολεύει την επιχείρηση   Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή.

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Οι οικογένειες των παιδιών από την άλλη δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού, που στις 23 Ιουλίου θα γίνει 16 ετών.

Πηγή: www.lifo.gr