Ο πρώην υπουργός επιτίθεται στην Νίκη Κεραμέως για τις αλλαγές που ετοιμάζει στο μάθημα της Ιστορίας και την σημαία στα σχολεία – Επίθεση και από τον Παύλο Πολάκη, αλλά και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που σημειώνει ότι η κ.Κεραμέως «κάνει επίκαιρο τον αγώνα για τον Διαφωτισμό»
Κατά μέτωπο επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως εξαπέλυσαν μέσω facebook ο προκάτοχός της υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γαβρόγλου, αλλά και ο Παύλος Πολάκης.
Αφορμή για την επίθεση Γαβρόγλου ήταν οι δηλώσεις της κυρίας Κεραέως για αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας και επαναφοράς στην ύλη του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και η αλλαγή στο ποιος μαθητής θα κρατάει την σημαία στις παρελάσεις. Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε την πρόθεσή της για αλλαγή στην διδασκαλία της Ιστορίας, που θα γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη εθνικής συνείδησης αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται ο σημαιοφόρος μαθητής στις εθνικές επετείους. Η κλήρωση, που είχε εισάγει εν μέσω κατακραυγής ο ΣΥΡΙΖΑ, καταργείται και όπως είπε η υπουργός, «την σημαία θα κρατάει ο καλύτερος μαθητής».
Ο κύριος Γαβρόγλου μιλά για «υπουργό Παιδείας που ξαναχτυπά» και για «άγνοια, εμπάθεια, ιδεολογικό πόλεμο και ασχετοσύνη», υποστηρίζοντας πως ο τρόπος διδασκαλίας της ιστορίας έχει καθοριστεί από ειδικές επιστημονικές επιτροπές και υπουργικές αποφάσεις με έκταση 260 σελίδων.
«Ο σκοταδισμός δεν έχει αφετηρία μόνον το Υπουργείο Εργασίας. Κατοικοεδρεύει και στο Μαρούσι», κλείνει την ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Εξίσου βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί και ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης – με το γνωστό ύφος που εκφράζεται στο facebook. Κατηγορεί την Νίκη Κεραμέως πως ενδιαφέρεται για την «ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ταξικής συνείδησης στα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων», πως δεν είναι «φιλελεύθερη αστός πολιτικός», αλλά «μίξη βαλκανιας ορθόδοξης ταλιμπανικης Ακροδεξιάς με το νεοφιλευθερισμο της Θάτσερ» και καταλήγει απειλώντας πως «ο κρότος θα ειναι μεγάλος…. γιατι επιστροφή στην εποχή της “διάπλασης των Παιδων” ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!!!».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κώστα Γαβρόγλου:
«Η Υπουργός Παιδείας ξαναχτυπά.
Άγνοια, εμπάθεια, ιδεολογικός πόλεμος ή ασχετοσύνη για επιστημονικά θέματα; Μάλλον όλα μαζί.
Μία αναγκαία διευκρίνιση μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για το μάθημα ιστορίας. Μετά από συζητήσεις που κράτησαν δύο χρόνια, η ομάδα εργασίας για το μάθημα ιστορίας στα σχολεία που είχε συστήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στην οποία συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίων και της Μέσης Εκπαίδευσης, απέστειλε το πόρισμα της στο ΙΕΠ. Το ΙΕΠ έστειλε την γνωμάτευση του στο Υπουργείο Παιδείας και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ως Υπουργική Απόφαση το πόρισμα της ομάδας εργασίας. Δηλαδή έχει ήδη καθοριστεί επισήμως το περιεχόμενο του μαθήματος, οι τρόποι προσέγγισης των θεμάτων από το Δημοτικό μέχρι και τη Β’ Λυκείου, με Υπουργικές Αποφάσεις που ξεπερνούν τις 250 σελίδες. Αυτό συνιστά προϋπόθεση για την προκήρυξη για τη συγγραφή των βιβλίων, την οποία το ΙΕΠ άρχισε να υλοποιεί. Όσα είπε η Υπουργός δεν είναι γενικές απόψεις αλλά στοχεύουν στην ακύρωση μιας επιστημονικά και διδακτικά άψογης πρότασης.
Ως προς τις επιπτώσεις όσων είπε η Υπουργός για το μάθημα ιστορίας και την εθνική συνείδηση μαζί και για τη σημαία και την αριστεία, σχολιάστηκαν από πολλές και πολλούς. Ο σκοταδισμός δεν έχει αφετηρία μόνον το Υπουργείο Εργασίας. Κατοικοεδρεύει και στο Μαρούσι».
Επίθεση μέσω facebook όμως, εξαπέλυσε στην υπουργό Παιδείας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γράφοντας ότι «κάνει τον αγώνα για διαφωτισμό επίκαιρο ξανά». Ειδικότερα, ο κ.Τσακαλώτος γράφει: «Το 1930 (!) οι Sellar and Yeatman γράψανε μια εναλλακτική χιουμοριστική ιστορία της Αγγλίας για να διακωμωδήσουν τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας στην Αγγλία ο οποίος ήταν εργαλειακος με σκοπό την οικοδόμηση της εθνικής συνείδησης των Άγγλων. Είχε, όπως γράφουνε, 103 καλά πράγματα, 2 γνήσιες ημερομηνίες και 5 κακούς βασιλιάδες. Ο πιο κακός βασιλιάς ήταν βέβαια ο Ιωάννης, ο αδερφός του καλού Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, γνωστός στην Ελλάδα ως εχθρός του Ρομπεν των Δασών – μαζί φυσικά με τον (επίσης κακό) Σερίφη του Nottingham -. 40 χρόνια μετά, στο σχολείο μου στο Λονδίνο, ”the bad king John theory of history” ήταν αντικείμενο χλευασμού για τους καθηγητές της ιστορίας. Δηλαδή η άποψη ότι η ιστορία είναι μόνο στο επίπεδο βασιλιάδων, πρωθυπουργών και, γενικότερα, μεγάλων ανδρών (πάντα άνδρες βεβαίως βεβαίως), χωρίς κοινωνικές αναφορές, ιδεολογίες, αντιπαραθέσεις συμφερόντων κλπ. 90 χρόνια μετά η κ.Νίκη Κεραμέως επαναφέρει την εθνική συνείδηση, και αποτάσσει τις κοινωνικές αναφορές, ως βασικό μέλημα της ιστορίας. Δεν το λες και φιλελεύθερο, δεν το λες και προοδευτικό, δεν το λες και βαθιά ριζωμένο στο πλάι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δεσμεύομαι να της χαρίσω το «1066 and All That» στην γιορτή της». Δείτε την ανάρτηση του πρώην υπουργού:
Ολόκληρη η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:
«-ΟΧΙ κυρία Κεραμεως!! Δεν σας νοιάζει τόσο η ανάπτυξη “εθνικής συνείδησης” μεσα απο το μάθημα της ιστορίας ,αλλα η ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ταξικής συνείδησης στα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων !!!
-ΟΧΙ κυρία Κεραμεως .Δεν είστε φιλελεύθερη αστός πολιτικός .Ειστε μίξη βαλκανιας ορθόδοξης ταλιμπανικης Ακροδεξιάς με το νεοφιλευθερισμο της Θάτσερ!!!
Ο κρότος θα ειναι μεγάλος…. γιατι επιστροφή στην εποχή της “διάπλασης των Παιδων” ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!!!»