Η άγνωστη ιστορία της Σοφίας Βέμπο την βραδιά του Πολυτεχνείου!

Η Σοφία Βέμπο, την βραδιά του Πολυτεχνείου βρισκόταν στο διαμέρισμα της επί της οδού Στουρνάρη

Όπως ανέφερε η ίδια πολύ αργότερα, παρακολουθούσε από το μπαλκόνι της τα γεγονότα στη σχολή και ήταν εκεί την ώρα που το τανκ εισέβαλε στο Πολυτεχνείο!

Μετά το γεγονός κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της, άνοιξε την πόρτα και βλέποντας τους φοιτητές να περνούν τρομοκρατημένοι από μπροστά της, προσέφερε σε πολλούς “άσυλο” στο σπίτι της!

Αυτό μαθεύτηκε και όταν η Ασφάλεια χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού της, η Βέμπο το αρνήθηκε και οι ασφαλίτες αποχώρησαν! Τολμούσε άλλωστε κανείς, να… πειράξει την τραγουδίστρια της Νίκης;   

Να σημειώσουμε ότι η Σοφία Βέμπο από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 είχε κόψει δεσμούς με την τέχνη του τραγουδιού και του θεάτρου. Ζούσε με τον αγαπημένο της σύζυγο, Μίμη Τραϊφόρο, και αυτά που λέγονται, ότι εντάχθηκε απ’ την πρώτη στιγμή μέσα στον αντιδικτατορικό αγώνα είναι ανακρίβειες.

Ίσα-ίσα που είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη σπουδαία καλλιτέχνιδα είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της χούντας, τραγουδώντας τα πατριωτικά άσματα του Έπους του΄40.

Γνωστή είναι όμως και η ιστορία με τους φοιτητές τη βραδιά του Πολυτεχνείου, όπως και οι φήμες ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα το σπίτι της μετατράπηκε σε πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών. Όπως και να έχει, με την πράξη της αυτή η Σοφία Βέμπο, η οποία ουδέποτε υπήρξε αριστερή, για πολλούς απάλυνε τις εντυπώσεις από τις εμφανίσεις της στις χουντικές φιέστες.

Διόλου τυχαίο που ξαναεμφανίστηκε πρώτη στις εκδηλώσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Καλλιμάρμαρο, παραφράζοντας και αφιερώνοντας το πιο δημοφιλές τραγούδι της στους νεαρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου: “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά/ και τα τανκς γονάτισαν / κείνη τη βραδιά…”

****Η φωτογραφία του post, ιστορικής σημασίας σίγουρα, πιστεύεται μέχρι σήμερα πως είναι από τη βραδιά του Πολυτεχνείου.