Γιατί οι άνθρωποι στις “μπλε ζώνες” (και στην Ικαρία) ζουν περισσότερο; Δόθηκε απάντηση στο ερώτημα…

Τα συμπληρώματα διατροφής, οι υπερτροφές και οι συμβουλές για την υγεία διαφημίζονται συνεχώς σε όσους θέλουν να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή, αλλά η εστίαση σε αυτές τις γρήγορες λύσεις δεν είναι πάντα πολύ αποτελεσματική, σύμφωνα με τον ερευνητή μακροζωίας Dan Buettner.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του “Ten Percent Happier with Dan Harris”, ο Buettner, ο οποίος έκανε δημοφιλείς τις Μπλε Ζώνες του κόσμου-ανάμεσα τους και η δική μας Ικαρία- μίλησε για το πώς η προσπάθεια επίτευξης καλής υγείας μέσω ακραίων μέτρων μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.

Σε «πέντε γωνιές του κόσμου», οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες ζουν κατά μέσο όρο 8 χρόνια περισσότερο από τους Αμερικανούς, είπε ο Buettner.  Ωστόσο, «κανείς από αυτούς δεν παρακολουθεί τα βήματά του, ούτε παίρνει υπερτροφές, ούτε τρέχει στην Κόστα Ρίκα για βλαστοκύτταρα».

Στην πραγματικότητα, τέσσερις από τις πέντε Γαλάζιες Ζώνες στον κόσμο, η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Ικαρία στην Ελλάδα, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, βρίσκονται πάνω στο νερό (η 5η είναι η Λόμα Λίντα στις ΗΠΑ και δεν βρέχεται σε κανένα σημείο).

«Υπάρχει κάτι που κάνουν οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν το κάνουν, και μάλλον θα έπρεπε», σημείωσε. Δεν προσπαθούν να ζήσουν περισσότερο.  Δεν επιδιώκουν προληπτικά την υγεία ή τη μακροζωία, κάτι που νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική εικόνα που δεν αναγνωρίζεται τόσο πολύ», είπε ο Buettner κατά τη διάρκεια του επεισοδίου του podcast, σύμφωνα με το CNBC. «Προσπαθώντας να επιδιώξουμε την υγεία, είτε μέσω δίαιτας είτε μέσω προγραμμάτων άσκησης», είπε ο Μπούετνερ, «είναι εξαιρετικά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά είναι φρικτά στο να προσφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα».

Αντίθετα, οι κάτοικοι των μπλε ζωνών δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των προσωπικών τους σχέσεων και στην ανάπτυξη της αίσθησης της κοινότητας, είπε. «Στις μπλε ζώνες, οι άνθρωποι ζουν πολύ καιρό όχι επειδή επιδιώκουν την υγεία.  Είναι επειδή προκύπτει», είπε ο Buettner.  «Ζουν σε ένα περιβάλλον όπου οι μικροασυνείδητες αποφάσεις τους είναι ελαφρώς καλύτερες όλη την ημέρα, ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντός τους».  Και αυτό περιλαμβάνει με ποιους περιβάλλουν τον εαυτό τους.

Η διατήρηση θετικών σχέσεων με άτομα που ασχολούνται με υγιεινές δραστηριότητες, όπως το καθημερινό περπάτημα ή τα γεύματα φυτικής προέλευσης με αγαπημένα πρόσωπα, είναι κάτι που ο Buettner συνιστά ανεπιφύλακτα για μακροζωία. «Αν θέλουν να ζήσουν περισσότερο, να χάσουν βάρος, να ασκηθούν περισσότερο, να τρώνε καλύτερα», είπε ο Buettner, «θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση στον κόπο, το χρόνο και τα χρήματά τους διαμορφώνοντας το περιβάλλον τους απ’ ό,τι αγοράζοντας ένα gadget».

Η δική μας Ικαρία

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις συγκλίνουν στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Φαίνεται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και τη χαλιναγώγηση του στρες έχουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Υγιεινή και λιτή διατροφή, καθημερινή άσκηση, λιγότερο άγχος, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, εξωστρέφεια, αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης είναι μερικές από τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια.Αν, μάλιστα, μπορείτε να τις συνδυάσετε με ένα φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Ικαρίας, τότε η μακροζωία είναι ένας εφικτός στόχος.

economistas.gr






https://patrasmagazine.gr/e-shops