Στο Κ. Μαζαράκι από της 15/9 η Επετειακή Έκθεση με το σπάνιο αρχειακό υλικό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Επετειακή Έκθεση σπάνιων αρχειακών τεκμηρίων για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο Κάτω Μαζαράκι.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η Τοπική Κοινότητα Κάτω Μαζαρακίου φιλοδοξεί μέσα από μια επετειακή έκθεση αρχειακού χειρόγραφου υλικού να επανασυστήσει και να αναδείξει για πρώτη φορά τη συμβολή των Μαζαρακιωτών στην Επανάσταση του 1821, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ελάχιστα ιστορικά στοιχεία ήταν γνωστά και τα περισσότερα εξ αυτών είχαν διασωθεί από τις προφορικές μαρτυρίες.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, πρωταρχικός στόχος της εν λόγω έκθεσης, που παρουσιάζεται υπό τον τίτλο «Λευτεριά: ἀπ΄ τά κόκκαλα βγαλμένη, τῶν Ἑλλήνων τά ἱερά» είναι να συμβάλλει αφενός στην διάσωση της ιστορικής μας μνήμης και αφετέρου να συντελέσει στην συλλογική και ατομική μας αυτογνωσία.Προς αυτή την κατεύθυνση πάνω από 50 αρχειακά τεκμήρια θα ξεδιπλώσουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων και θα σκιαγραφήσουν τις θυσίες και τους Αγώνες των Μαζαρακιωτών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Η εκθεσιακή επετειακή αφήγηση θα εκκινεί με τις δυο πρώτες οθωμανικές απογραφές που πραγματοποιήθηκαν στο Άνω Μαζαράκι και στο Κάτω Μαζαράκι αντίστοιχα, μεταξύ των ετών 1461 – 1463, αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς.

Στη συνέχεια η ιστορική αναδίφηση θα περιλαμβάνει την αποτύπωση του Άνω Μαζαρακίου στον κτηματολογικό χάρτη του διαμερίσματος Πατρών (Disegno del territorio di Patrasso), που σχεδιάστηκε από τον Μηχανικό-Τοπογράφο Francesco Vandeyk το έτος 1689, καλύπτοντας έτσι την βραχύβια περίοδο της Β’ Βενετοκρατίας.

Η ιστόρηση θα συνεχίζεται με πλούσιο αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους μέσω των οποίων αναμοχλεύονται περισσότερα από 25 ονόματα Μαζαρακιωτών Αγωνιστών που έρχονται στο φως για πρώτη φορά μέσα μέσα από την ιστορική λήθη και αποκαθίστανται στο στερέωμα των Αθανάτων Ηρώων της Πατρίδας μας.Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης θα εκτίθεται και τμήμα της συλλογής παραδοσιακών στολών που διαθέτει η Κοινότητα Μαζαρακίου.

Πρόκειται για στολές που κατασκευάστηκαν επί της προεδρίας του αείμνηστου Κώστα Κυριαζόπουλου (1982-1986), με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι ράφτηκαν και κεντήθηκαν από τις γυναίκες του Μαζαρακίου και ως εκ τούτου προβάλλουν και διασώζουν με τον καλύτερο τρόπο την τοπική παράδοση αναφορικά με την καθημερινή μαζαρακιώτικη ενδυμασία τόσο κατά την διάρκεια της Επανάστασης όσο και κατά τα μετεπαναστατικά χρόνια που ακολούθησαν.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Επετειακή Έκθεση τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια του Υπεύθυνου Ανάδειξης και Διαφύλαξης του Τοπικού Πολιτισμού Τάσου Αθανασόπουλου, ενώ το αρχειακό υλικό ενισχύθηκε από τον Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας και Ανώτερο Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στο Max Planck Institute for the Science of Human History της Γερμανίας κ. Γεώργιο Λιακόπουλο καθώς επίσης και από τον Συγγραφέα και Ιστορικό Ερευνητή της Επαρχίας Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Τζώρτη.

Η έκθεση των αρχειακών τεκμηρίων, τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και θα παρουσιαστεί στο προσφάτως ανακαινισμένο από την Δημοτική Αρχή Κοινοτικό Κατάστημα του Κάτω Μαζαρακίου, από τις 15 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου και από ώρα 5: 30 το απόγευμα έως και 9:30 το βράδυ.

.