Ο Γερμανός σχεδιαστής Καρλ Λάγκερφελντ, παγκόσμιος σταρ στον χώρο της μόδας, πέθανε σήμερα 19 Φεβρουαρίου στο Παρίσι σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε οίκος Chanel του οποίου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής τα τελευταία 36 χρόνια.
Ο σχεδιαστής εισήχθη εσπευσμένα χθες βράδυ στο νοσοκομείο. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί σοβαρά τις τελευταίες εβδομάδες, σε τέτοιο βαθμό που δεν είχε καταφέρει να παρουσιαστεί στο ντεφιλέ υψηλής ραπτικής του οίκου στις 22 Ιανουαρίου για να χαιρετίσει τους καλεσμένους στο τέλος της παρουσίασης της κολεξιόν άνοιξη-καλοκαίρι 2019, κάτι που ουδέποτε έχασε από τον Ιανουάριο του 1983 όταν εντάχθηκε στον οίκο Σανέλ.
Η πρώτη αντίδραση για τον θάνατο του «Κάιζερ» όπως αποκαλούσαν τον μόδιστρο που έμοιαζε με ροκ εν ρολ μαρκήσιο, ήρθε από τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH. Ο Αρνό δήλωσε βαθύτατα λυπημένος για τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, καλλιτεχνικού διευθυντή των οίκων Chanel και Fendi, ενός “πολύ αγαπητού φίλου” και μιας δημιουργικής ευφυΐας, όπως αναφέρει η δήλωσή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Η μόδα και ο πολιτισμός χάνουν έναν μεγάλο εμπνευστή. Συνέβαλε για να γίνει το Παρίσι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου όπου ανήκει η ιταλική φίρμα Fendi της οποίας το δημιουργικό τμήμα διηύθυνε ο Λάγκερφελντ μαζί με την Σίλβια Βεντουρίνι Φέντι.
Γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, ανατράφηκε με πολλές ανέσεις, διαμορφώνοντας, παράλληλα, μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα “The World According to Karl”.
Το ξεκίνημά του στο χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου “Tiziani”, ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, Γαλλικό στούντιο “Chloe”. Ακολούθησαν οι Οίκοι “Fendi” (1965) και “Curiel” (1970, Ιταλία) και ο Γαλλικός “Chanel” (από το 1983).
Σήμερα, ο Karl Lagerfeld έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μία τεράστια κληρονομιά αλλά και ένα τεράστιο κενό. Ο «Πάπας της μόδας» Karl είχε μία αλλόκοτη σχέση με την ομορφιά. Ο ίδιος έχασε πολλά κιλά ώστε να μπορεί να φορά κοστούμια του Hedi Slimane και η εμμονή του με το βάρος ήταν παροιμιώδης. Ζούσε μέσα στην ομορφιά και οι δημιουργίες του ήταν όμορφες. Περιτριγυρίζονταν από τις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου και ο ίδιος φρόντιζε τον εαυτό του σχολαστικά αλλά… Για τον Karl Lagerfeld, η ομορφιά δεν ήταν το παν.
«Η ομορφιά ή η επιθυμία να είσαι όμορφος είναι από μόνη της ένα επικίνδυνο κίνητρο. Κάποιος (ξεχνώ ποιος) είπε κάποτε ‘Το πρόσωπο που αγαπά κάποιον άλλο για την ομορφιά του… τον αγαπά πραγματικά;’ Γι’ αυτό μην εστιάζεις στην ομορφιά… Μία αξιοπρεπής εμφάνιση είναι αρκετή για να κάνει τον κόσμο να ενδιαφερθεί περισσότερο για την ψυχή σου. Το σύνολο των εμπειριών μας, μας κάνει ενδιαφέροντες και το να έχεις περάσει μία περίοδο στη ζωή σου που κοιταζόσουν και ένιωθες άσχημος (με τον δικό σου ορισμό της ασχήμιας) είναι πολύ χρήσιμο. Μπορεί μάλιστα να είναι και απαραίτητο» είχε πει ο Karl στην πιο σημαντική beauty δήλωσή του.
Βεβαίως, ο Karl Lagerfeld ήταν ο master της πασαρέλας και της ατάκας και έτσι έχουμε χιλιάδες beauty quotes για να θυμόμαστε όμως, το παραπάνω φτάνει ως την ψυχή μας, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η ουσία. Η εξωτερική ομορφιά είναι υποκειμενική και παροδική και ο Karl το ήξερε αυτό. Μπορούμε να θαυμάζουμε το ωραίο και να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για αυτό. Αλλά το να αναλώνουμε τον χρόνο μας εμμονικά με την ομορφιά είναι πραγματικά μάταιο. Ο καλλωπισμός της ψυχής μας είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και αν πρόκειται να κρατήσουμε κάτι από τον Karl θα είναι αυτό… και εντάξει μία Boy Bag.
«Μια μικρή αίσθηση του χιούμορ και λίγη ασέβεια. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος για να επιβιώσει».