Κάστανο: Ένας θησαυρός στο πιάτο μας

Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών, ωστόσο διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες και νερό, καθώς και της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του και γιατί θεωρείται υπερτροφή;

Το θρεπτικό προφίλ των κάστανων, λόγω του υψηλού ποσοστού υδατανθράκων, μοιάζει περισσότερο με το προφίλ αμυλούχων τροφών, γεγονός που κάνει το κάστανο πλουσιότερο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα 100 γρ. από κάστανο μας αποδίδουν:

– Θερμίδες: 224 kcal
– Πρωτεΐνη: 4.2 γρ.
– Λίπος: 1.1 γρ.
– Υδατάνθρακες: 49 γρ.

Λόγω του μαγνησίου και του καλίου, τα κάστανα είναι εξαιρετικά για τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ αντίστοιχα βελτιώνουν την πέψη, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Παράλληλα, οι ίνες κάνουν τα κάστανα να είναι μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, συνεπώς προτείνoνται για κατανάλωση και από διαβητικούς. Επίσης, τα κάστανα παραμένουν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι φαινόλες, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και στην προστασία των κυττάρων, συνεπώς φέρουν αντικαρκινική δράση.

Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς μόλις 50 γραμμάρια ψητών κάστανων προσφέρουν παραπάνω από το 20% των αναγκών της βιταμίνης C σε έναν ενήλικα. Οι ελάχιστες πρωτεΐνες που περιέχουν παρουσιάζουν υψηλή βιολογική αξία και τα ελάχιστα λιπαρά που περιλαμβάνουν είναι τα καλά λιπαρά, δηλαδή τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα τα οποία φροντίζουν και για την καλή υγεία της καρδιάς.

Τα κάστανα είναι πλούσια σε χαλκό, ένα μέταλλο απαραίτητο για τη λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, για το μεταβολισμό του σιδήρου, την παραγωγή ενέργειας κ.ά. Τα κάστανα, όπως και οι λοιποί ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, κ.ά.), είναι τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά για την παρασκευή τροφίμων χωρίς γλουτένη, τα οποία προορίζονται για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση τους, είναι πως τα κάστανα, επειδή περιέχουν ταννικό οξύ, το οποίο είναι μια πολυφαινολική ένωση που βρίσκεται στους ιστούς των φυτών, αν γίνει υπερκατανάλωση, σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν:

– ερεθισμό του στομάχου
– ναυτία
– ηπατική βλάβη

Πως μπορώ να εντάξω τα κάστανα στη διατροφή μου;

Λόγω της θρεπτικότητάς τους, μπορούμε να εντάξουμε τα κάστανα στη διατροφή μας σε καθημερινή βάση, είτε ως σνακ στην απλούστερη μορφή τους, είτε ως προσθήκη σε κάποιο κυρίως γεύμα π.χ. σε σαλάτες, σε σούπες κ.ά. Επίσης, τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παρασκευή κάποιου υγιεινού γλυκού.