– «Ηγέτης είναι ένας ικανός οραματιστής που εμπνέει με το παράδειγμα του» σημειώνει ο κ. Λεωνιδόπουλος. Προσθέτοντας: «Δεν αναζητά ακολούθους προς ίδιον όφελος και σκοπός του είναι να αναδείξει καινούργιους χαρισματικούς Ηγέτες»
του Αχιλλέα Ροδίτη
Σε μια εποχή που η εσωτερικές αναζητήσεις αλλά και οι διφορούμενες απόψεις για το τι θα πει «Ηγέτης» ένα βιβλίο ήρθε να δώσει απαντήσεις. Καικ με τίτλο ακριβώς αυτόν: «Ηγέτης. Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Μάθε πως να προ-ηγείσαι!».
Ήταν αναμενόμενο ότι το βιβλίο θα φιγουράριζε αμέσως ανάμεσα στα πιο περιζήτητα κι είναι ήδη στις «υψηλές» θέσεις αναζήτησης στο διαδίκτυο, με πολλές αγορές. Το ενδιαφέρον, για εμάς, είναι ότι το βιβλίο αυτό που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πολιτεία» το έγραψε ένας Πατρινός.
Και το ακόμα πιο ενδιαφέρον, που μάλιστα κάνει αυτή την ιστορία να ξεχωρίζει, είναι ότι ο Συγγραφέας δεν είναι ένας νέος που κάθεται σ’ ένα γραφείο, εμπνέεται και γράφει, αλλά ένας κομάντο των Ενόπλων Δυνάμεων που πέφτει από μεγάλα ύψη με το αλεξίπτωτο, που προσγειώνεται στη γη αγκαλιά με το όπλο του, τη μέρα προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με τόλμη κι αυτοθυσία την πατρίδα, ενώ το βράδυ αποτυπώνει στο χαρτί σκέψεις και νοήματα για να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
- Τελικά, κύριε Λεωνιδόπουλε, ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα που πραγματεύεται το βιβλίο σας, εάν… ηγέτης γίνεσαι ή γεννιέσαι;
Εάν πιστεύετε ότι γεννιέσαι, έχετε δίκιο. Εάν πάλι πιστεύετε ότι γίνεσαι, πάλι δίκιο θα έχετε. Μου αρέσουν τα αινίγματα και τα φιλοσοφικά διλήμματα και ως εκ τούτου, θα μου επιτρέψετε να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον να μελετήσετε το συγκεκριμένο κεφάλαιο, καθώς είναι διαφωτιστικό για όλους…
- Στην πολιτική ζωή της Ελλάδας έχουμε πολλές αναταράξεις. Πιστεύετε μήπως ότι το βιβλίο σας έχει να πει κάτι, να δώσει κάτι, μια απάντηση ίσως, για όλα αυτά που συμβαίνουν; Μήπως το θέμα «Ηγέτης» έχει κάποια προβληματική πλευρά που καθηλώνει κόμματα στα μάτια των πολιτών;
Σε οποιαδήποτε ερώτηση, η απάντηση είναι: ο Άνθρωπος! Η Ηγεσία ως έννοια, κυοφορεί ανώτερης ποιότητας Συναισθήματα και Δράσεις. Δεν συνδέεται με την Εξουσία, την Οικονομική δύναμη ή το κοινωνικό Status, όπως ίσως να έχει περάσει στην κοινή γνώμη. Ο Ηγέτης είναι ένας ικανός οραματιστής που εμπνέει με το παράδειγμα του. Δεν αναζητά ακολούθους προς ίδιον όφελος και σκοπός του είναι να αναδείξει καινούργιους χαρισματικούς Ηγέτες.
Το Ελληνικό λεξιλόγιο κάνει σαφή διαχωρισμό στις έννοιες τουΗγέτη, Ηγεμόνα, Διευθυντή, Διοικητή, Διαχειριστή καιτο βιβλίο καλλιεργεί την Νοοτροπία του Ηγέτη μέσα από ερωτηματολόγια και ασκήσεις, τα οποία αποσκοπούν να αποκτήσεις κριτική ωριμότητα,δυναμικές αποφάσεις και αποτελεσματική στοχοθεσία! Δεν επιδιώκω να «απαντήσω» αλλά να παροτρύνω, να παρακινήσω και να εμπνεύσω νέους ηγέτες!
ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
- Να έρθουμε σ’ εσάς τώρα. Ένας στρατιώτης, και μάλιστα αλεξιπτωτιστής, από τι παρακινείται και θέλει να γράψει ένα βιβλίο; Τι συνέβη στην περίπτωσή σας;
«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» και η Εκπαίδευση είναι παρεξηγημένος όρος, για αυτό συνήθως συνδέεται με κάτι συγκεκριμένο (πχ. αθλήματα, σχολείο, στρατός κτλ). Ο απλός καθημερινός άνθρωπος έχει την ψευδαίσθηση πως δεν χρειάζεται εκπαίδευση και είναι «επαρκής» για αυτό που ονομάζεται Ζωή. Η ανάληψη της ευθύνης, η αντιμετώπιση του φόβου, η αποτελεσματική επικοινωνία, η διεύθυνση ανθρώπων, οι συντροφικές και ερωτικές επαφές, η καλλιέργεια της πειθαρχίας και της υπομονής είναι κάποια από τα συστατικά που θα «ιδρώσεις» στον στίβο της ζωής για να τα αναπτύξεις.
Όταν κάποιος ξεκινήσει αυτό το ταξίδι αναπτύσσει φιλοσοφικές αναζητήσεις, οι οποίες τείνουν να απαντήσουν στο «Ποιος Είμαι» και «Που θέλω να πάω». Για να γνωρίζεις κάτι καλά είναι ανάγκη να το μελετήσεις και να το εφαρμόσεις! Συνέχισα την εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Καποδιστριακό με σκοπό να διευρύνω την αντίληψη μου και να δύναμαι να προσφέρω απλόχερα ότι έχω διδαχθεί.
- Η συγγραφή του βιβλίου που κυκλοφορήσατε αποδείχθηκε «εύκολη» ή «δύσκολη» υπόθεση σε συνδυασμό με τον πιεσμένο χρόνο και την κούραση, που φαντάζομαι υπάρχουν λόγω της υπηρεσίας σας στις ένοπλες δυνάμεις;
Η συγγραφή ήταν μια ψυχική προτροπή και ένα παιδικό μου όνειρο. Θεωρώ πως δεν με δυσκόλεψε, ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα για τον απλό λόγο, ότι γνώριζα ποια επιστημονικά στοιχεία και φιλοσοφικές τοποθετήσεις θα παραθέσω και θα αναπτύξω.Εν συνεχεία φυσικά μελέτησα, είχα ένα δημιουργικό πλάνο όσον αφορά πού χρειάζεται να ψάξω καθώς και το Πανεπιστημιακό υπόβαθρο για τις διαφωτιστικές μελέτες που εμπεριέχονται στα κεφάλαια, ώστε να σε βοηθούν να αντιληφθείς καλύτερα τις πληροφορίες…
- Η συγγραφή είναι ένα ταξίδι που θα συνεχίσετε; Και ως πού θα φτάσει άραγε αυτό το ταξίδι
«Σαν βγείς στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…». Μας έδωσε το μήνυμα ο Καβάφης, το οποίο σε παροτρύνει να ζήσεις και να δημιουργήσεις, όμως δεν φτάνουν αυτά Αν δεν έχεις σαφή προορισμό. Ένα καράβι που πλέει χωρίς να ξέρει πού κατευθύνεται, θα θαλασσοδέρνεται άσκοπα και για πολύ καιρό! Θα ακολουθήσω την παρότρυνση του ευφυούς ποιητή και θα επιδιώξω να είναι μακρύς ο δρόμος για την δική μου Ιθάκη, με αυθεντικό πλοηγό τις Αξίες μου.
ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ… ΖΩΗΣ
- Ποιο μήνυμά σας θα θέλατε να συγκρατήσουν περισσότερο απ’ όλα οι αναγνώστες αυτής της συνέντευξης;
Για κάποιους ανθρώπους θα είσαι ο κακός και για άλλους θα είσαι ο ήρωας τους. Κάποιοι σε θεωρούν ανίκανο, τεμπέλη, αχάριστο, ανεπαρκή και άλλοι θα σε βλέπουν ως δυναμικό, ταλαντούχο και θα βασιστούν πάνω σου. Κάποιοι θα σε ερωτευτούν και άλλοι θα σε απορρίψουν! Η Αληθινή σου όμως Αξία είναι αυτή που δίνεις ΕΣΥ στον εαυτό σου!
Να αρχίσεις να αμφιβάλλεις και να ψάχνεις διαρκώς. Να αναρωτιέσαι και να στοχάζεσαι πάνω σε ιδέες και αντιλήψεις που δεν συμφωνείς. Να αναζητάς απαντήσεις σε ερωτήματα που διεγείρουν την κριτική σου ικανότητα, την πνευματική σου ωριμότητα και σε οδηγούν στην ευδαιμονία της ψυχής.
Απόφυγε την ροπή που έχεις προς τις υλικές απολαύσεις, δώσε χώρο στο πνεύμα σου και αφουγκράσου την ψυχή σου. Ψάξε, ρώτησε, μελέτησε, μάθε, ακολούθησε και συμβουλέψου χαρισματικούς ανθρώπους, ζήτησε βοήθεια όταν την χρειάζεσαι και απάλλαξε τον εαυτό σου από την Εγωπάθεια. Κάνε το πέρασμα σου να αξίζει! Οι άνθρωποι «γερνούν» όταν οι αναμνήσεις είναι περισσότερες από τα όνειρα…
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ