Εμμανουήλ Σουρής: Ο αγώνας του Ψυχολόγου για μια Πάτρα πιο ανθρώπινη…

Ο Μάνος Σουρής αποφάσισε να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Πάτρα με τον συνδυασμό του Κώστα Σβόλη “ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ”. Γνωστός για την κοινωνική του δράση, ως Ψυχολόγος, η απόφαση του αυτή ξεχωρίζει κι η συζήτηση μαζί του είναι άκρως ενδιαφέρουσα για το πώς οραματίζεται την πόλη μας…

Φίλε Μάνο, (ας μας επιτρέψουν τον ενικό, λόγω φιλίας χρόνων), είσαι απ’ τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες που χρόνια ασχολείσαι με την Ψυχολογία μας… Αλλά συνήθως ένας πολυπράγμων αποφεύγει να ασχοληθεί με εκλογές. Το θεωρεί χάσιμο χρόνου. Εσύ γιατί πήρες την απόφαση να κάνεις το βήμα…;

Αγαπητέ φίλε Αχιλλέα, θα ήθελα αρχικά να σε ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να ευχηθώ σε όλους τους συνυποψήφιους των αυτοδιοικητικών εκλογών, καλή επιτυχία και καλή δύναμη! Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση να ασχοληθώ με τα αυτοδιοικητικά δεν ήταν καθόλου εύκολη και διόλουεπιπόλαια. Όντως η επαγγελματική μου ενασχόληση είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και πολύ υπεύθυνη γιατί προσφέρουμε υπηρεσίες ανθρώπους και παιδιά που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και άμεσης βοήθειας.

Επί 20 συναπτά έτη υπηρετώ επαγγελματικά το κλάδο της Ψυχολογίας με ιδιαίτερη προσήλωση και αγάπη προσφέροντας και εθελοντικό έργο στην τοπική κοινωνία της Πάτρας αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια μας, και παράλληλα είμαι θερμός υποστηρικτής της δια βίου εκπαίδευσης περατώνοντας αδιαλείπτως μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο μας.

Ωστόσο όσο και πολυπράγμων και αν είσαι  όπως προείπες , αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη να μεταφέρεις την επαγγελματική εμπειρία σου στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα της πόλης. Αντιθέτως, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που μας διακατέχει τα τελευταία χρόνια και προωθούνται κυρίως άνθρωποι στην πολιτική σκηνή από τον στενό κομματικό σωλήνα και να ανανεωθεί ο πολιτικός χώρος με επαγγελματίες και εργαζόμενους με εμπειρία που μπορούν να πιάσουν τον παλμό του απλού καθημερινού ανθρώπου και να τον εκπροσωπήσουν ουσιαστικά μετουσιώνοντας τις ιδέες σε πράξεις.

Και πραγματικά αν ασχοληθείς με μεράκι και αγάπη δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου όσα και εμπόδια και συμπληγάδες αν αντιμετωπίσεις από παλαιοκομματικές αντιλήψεις για την αυτοδιοίκηση και ικανοποίηση ατομικών συμφερόντων ( δυστυχώς κάτι που στην πόλη μας το συναντάμε αρκετά συχνά), εις βάρος του συλλογικού συμφέροντος.

Η σύγχρονη αντίληψη για την εμπλοκή στα κοινά κατά την άποψη μου πρέπει να αφορά ανθρώπους που είναι ενεργοί επαγγελματικά και έχουν διανύσει μια επαγγελματική διαδρομή με επιτυχία και μπορούν να αφουγκραστούν τα προβλήματα του πολίτη που πιστέψτε με τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και άλυτα και σε τοπικό επίπεδο. Όπως σωστά ανέφερες το τέρας της γραφειοκρατίας είναι ακόμη εδώ και μας κυνηγά παρά τα μεγάλα βήματα που έχουμε κάνει στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ωστόσο είναι σημαντικό ακόμη και τώρα , τα άτομα που κατέχουν θέσεις- κλειδιά στον δημόσιο βίο να εκπαιδευθούν ψηφιακά και να εναρμονιστούν με την τεχνολογική εξέλιξη που πραγματικά στο επαγγελματικό επίπεδο μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει .

Αναλογιζόμενος όλα αυτά και συναντώντας έναν άνθρωπο που μας συνδέει μια σχέση φιλίας και βαθιάς εκτίμησης , τον Κώστα Σβόλη έναν άριστο επαγγελματία και καταρτισμένο επιστήμονα με ηθική και στοχοπροσήλωση, συνταυτίστηκα και αποφάσισα να συστρατευθώ μαζί του  ,δημιουργώντας ένα κοινό όραμα για μια Πάτρα πραγματικά «ενωμένη» και έτοιμη να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αλλαγή, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονεςαπαιτήσεις μιας ευρωπαϊκής πόλης που και αν υπήρξε στο παρελθόν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν μας το  θύμισε ποτέ έως σήμερα.

Ποιο είναι το προσωπικό σου όραμα για την Πάτρα; Πώς θα ήθελες την πόλη μας, πώς την ονειρεύεσαι και σε τι θέλεις προσωπικά να συμβάλεις;

Όλα αυτά 20 χρόνια που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην Πάτρα όταν επέστρεψα από φοιτητής στην Αθήνα κουράστηκα να ακούω υποσχέσεις από τις παρελθούσες δημοτικές αρχές για έργα που θα υλοποιούνταν για την καλυτέρευση της πόλης και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όσα έγιναν , υλοποιήθηκαν με σημαντικές χρονοκαθυστερήσεις και υπέρογκα κόστη.

Για να εστιάσουμε στην τελευταία δεκαετία , πέραν  της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που δημιούργησαν σωρεία αντικειμενικών προβλημάτων ,δεν απορροφήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια από τον δήμο, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια ( αν πραγματικά ήθελε η δημοτική αρχή να συνεργασθεί), θα μπορούσαν ουσιαστικά να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της πόλης, προσφέροντας έργα ζωτικής σημασίας και αναδεικνύοντας την ως πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Η σημερινή δημοτική αρχή προσκολλημένη στις αγκυλοποιητικές και ιδεοληπτικές τις αντιλήψεις αδιαφόρησε επιδεικτικά για έργα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν ( ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Πάτρας με τα Ιόνια Νησιά., περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Αράξου ,διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού, αναβάθμιση και αξιοποίηση εγκαταστάσεων και σχολικών υποδομών, συχνή συνεργασία με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας και με τις Ενώσεις της περιοχής μας καισυνδιοργάνωση σπουδαίων αγώνων, συνεχής ενημέρωση των μαθητών των σχολείων της Πάτρας για θέματα Αθλητισμού).

Όσον αφορά το καρναβάλι που πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη και να αποτελέσει εργαλείο εξωστρέφειας και ανάπτυξης, την προνοιακή πολιτική με στόχο την εξάλειψη της οικονομικής ένδειας, τη φροντίδα των αρρώστων, των φτωχών, των αδυνάτων, των ηλικιωμένων, των παιδιών, των εξαρτημένων ατόμων, των ατόμων με αναπηρίες, την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εξάλειψη της έμφυλης αλλά και κάθε μορφή βίας, την αξιοπρεπή στέγαση, την πρόσβαση στις δομές υγείας και στη σχολική εκπαίδευση.

Το προσωπικό μου όραμα για την Πάτρα είναι να αποκτήσει την δυναμική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που θα εστιάζει στις ανάγκες των πολιτών και θα δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματά τους αδιακρίτως και κυρίως στα άτομα που χρήζουν ειδικής υποστήριξης και βοήθειας. Μια πόλη ανοικτή στους πολίτες της και φιλόξενη για τους επισκέπτες της!Η ύπαρξη κοινωνικής πολιτικής είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οφείλουμε με συνεργασίες να στοχεύουμε στην κατεύθυνση της κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας, στην κοινωνική ενσωμάτωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική πρόνοιας αποτελεί κοινωνική επένδυση.

Ως επαγγελματίας ψυχολόγος και υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας στο τμήμα Κοινωνικών υπηρεσιών ως Κοινωνικός σύμβουλος για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης , ως Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Θετών και Αναδόχων Γονέων και σημείο αναφοράς των ΑμΕα στην Περιφέρεια θα ήθελα να συμβάλω ουσιαστικά στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής παραθέτοντας την εμπειρία μου προς όφελος των πολιτών της Πάτρας.

Χρειάζεται ενίσχυση των υπαρχουσών δομών για τα παιδιά ώστε να είναι υψηλού επιπέδου και ανάπτυξη υποστηρικτικών λειτουργιών για ορφανά και για κακοποιημένα παιδιά. Περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου συνεργασίας με τις ενώσεις (ΕΠΣΑ, ΕΣΚΑΗ κλπ) και με τα σωματεία όλων των αθλημάτων με σκοπό την «υιοθέτηση» παιδιών, ωφελούμενων δημοτικών δομών κοινωνικής προστασίας σχολικής ηλικίας, από τις Ακαδημίες τους. Σχολικές αίθουσες για όλα τα παιδιά.

Η φοίτηση μαθητών σε Containers πρέπει να εκλείψει.Η εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών μας είναι ύψιστης σημασίας και οφείλει ο Δήμος να συνδράμει με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό. Η καλύτερη διαβίωση μοναχικών ηλικιωμένων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες ενός οργανωμένου κράτους με την ενίσχυση των Δομών για τους ηλικιωμένους- «Βοήθεια στο σπίτι». Η περαιτέρω ενίσχυση των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας των Ηλικιωμένων για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των ηλικιωμένων.

Η προστασία ατόμων με αναπηρίες, προστασία κακοποιημένων γυναικών, φροντίδα ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, φροντίδα εξαρτημένων ατόμων. Στόχευση στην εξάλειψη της έμφυλης και κάθε άλλης μορφής βίας.Υποστηρικτική λειτουργία από εξειδικευμένη ομάδα (Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός) για όλο το περιβάλλον (οικογενειακό, σχολικό, φιλικό).Συνεργασία μεταξύ δομών για νέες ολιστικές παρεμβάσεις.

Εκπαιδευτικά προγράμματα- συνεργασία με το Υπουργεία Παιδείας, με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με τις Σχολικές Επιτροπές και με τα Σχολεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας υγείας. Συντονιστικό κέντρο για θέματα μεταναστών και προσφύγων. Σταδιακή κοινωνική ένταξη των Ρομά. Αξιοπρεπής στεγαστική διαβίωση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Οικονομικά βοηθήματα, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαμεσολάβηση μεταξύ υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τραπεζών και δημόσιων οργανισμών, προσωρινή διανυκτέρευση, μεταβατική φιλοξενία, καταγραφή και αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων.

Όμως από την άλλη υπάρχει ήδη μια δημοτική αρχή που με τα όποια αρνητικά ή θετικά της φαίνεται να διατηρεί υπεροχή, αν κρίνουμε από την πλειοψηφική αποδοχή που λέγεται πως έχει. Συνεπώς, γιατί να είσαι υποψήφιος με έναν αντίπαλο συνδυασμό, αυτόν του Κώστα Σβόλη; Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή στον Δήμο της Πάτρας;

Αγαπητέ φίλε Αχιλλέα , θα μου επιτρέψεις να έχω αντίθετη άποψη για την «υπεροχή» της δημοτικής αρχής. Ήδη από τα μέσα της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής έρχονταν στα αυτιάμου σωρεία καταγγελιών και προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι πολίτες με την δημοτική αρχή. Η εικόνα της Πάτρας τραγική, με κτίρια ιστορικής σημασίας που αποτελούν εμβλήματα της ιστορίας μας παρατημένα στο έλεος του Θεού. Η καθαριότητα της πόλης στα όρια της παραβίασης των συνθηκών υγιεινής, οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι χωρίς καμία  συντήρηση με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά ατυχήματα. Η σημερινή κατάσταση της πόλης δεν προσφέρεται για πειραματισμούς. Η  περίοδος χάριτος τελείωσε για όλους. Συνεπώς κατά την άποψη μου οποιαδήποτε πλειοψηφική αποδοχή όπως ανέφερες που στηρίζεται σε δημοκοπικά ευρήματα δεν αντανακλά την πραγματικότητα που είναι ιδιαιτέρως ζοφερή για την εικόνα της πόλης μας.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά , όραμα και εξέλιξη. Στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχουν εναλλακτικές και άνθρωποι με ηθική και σοβαρότητα που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο εγχείρημα της αναγέννησης της πόλης, μακριά από κομματικές καθοδηγήσεις και ιδεοληπτικές συμπεριφορές που διακατέχονται από αρνητισμό και άρνηση για σύμπλευση δυνάμεων. Η εναλλακτική του Κώστα Σβόλη είναι η πιο κατάλληλη γιατί υπάρχει πρόγραμμα που μπορεί να είναι υλοποιήσιμο και άμεσα εφαρμόσιμο από άτομα με διάθεση για προσφορά, εμπειρία και συναίσθηση της σοβαρότητας του έργου τους. Είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξος ότι στην συνείδηση των πολιτών της Πάτρας έχει καταγραφεί ότι σε αυτές τις δημοτικές εκλογές χρειαζόμαστε την ανατροπή για το συλλογικό συμφέρον, άλλωστε έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι έχουν γίνει αρκετές ανατροπές στις δημοτικές εκλογές. Οποιαδήποτε προσκόλληση στο παρελθόν θα αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον.

Προσωπικά, στο πρόσωπο του Κώστα Σβόλη και στην ομάδα που τονπεριβάλλει και είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της, διαβλέπω την αλλαγή νοοτροπίας για την διοίκηση του δήμου με ηθικά κριτήρια και προσφορά για τον κάθε πολίτη χωρίς αγκυλώσεις και ικανοποίηση συμφερόντων. Αυτός είναι και ο λόγος,  που χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης και της βαθιάς εκτίμησης μου.

Ξέρεις ότι ανάμεσα σε συνυποψηφίους σου, υπάρχουν και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη με “οργανωμένες” ομάδες συμπολιτών – ψηφοφόρων. Πώς εσύ θα πείσεις έναν ψηφοφόρο να προσέλθει στην κάλπη για εσένα ή ΚΑΙ για εσένα…;

Αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα των τωρινών αυτοδιοικητικών εκλογών να επικρατήσουν άτομα μακριά από οργανωμένες ομάδες και παλαιοκομματικές αντιλήψεις που δυσχεραίνουν το έργο της ουσιαστικής ανανέωσης του πολιτικού χώρου. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι στην εκλογική διαδικασία και κυρίως οι νέοι για να εξασφαλίσουν ένα πιο στέρεο μέλλον για τους ίδιους. Το ουσιαστικό κίνητρο για να μπορέσει κάποιος να πειστεί και να έχει ενδιαφέρον για την εκλογική διαδικασία είναι να νιώσει ότι τα άτομα που θα τον εκπροσωπήσουν είναι προσιτά , ανοικτά στο διάλογο, με ηθική και συνέπεια και προπάντων με αλτρουισμό και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Άλλωστε η αληθινή επίλυση των προβλημάτων μας επέρχεται μέσω της άρνησης της ατομικότητας και του εγωισμού που κοιτάει να καλύψει τις ακόρεστες επιθυμίες μας , και στην επιλογή μιας ζωής αφιερωμένης ολοκληρωτικά σε κάποιον άλλο ή σε κάτι άλλο. Άνθρωποι της προσφοράς θα πρέπει να είναι στο προσκήνιο του πολιτικού χώρου για ένα καλύτερο και ισορροπημένο μέλλον με εχέγγυα την εμπιστοσύνη και την άδολη συνεισφορά των πολιτών.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι ήδη εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος. Ποια θα είναι τα πρώτα πράγματα που πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξουν στην πόλη, και θα αγωνιστείς για αυτά;

Επηρεασμένος και από την ειδικότητά μου θα ήθελα να επικεντρωθώ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής , με έμφαση στον χώρο της ψυχικής υγείας και την βελτίωσης ευρύτερα της δημόσιας υγείας που δοκιμάστηκε έντονα τα τελευταία χρόνια. Η πόλη μας χρειάζεται υγειονομική θωράκιση και βελτίωση των παροχών υγείας. Ο χώρος της ψυχικής υγείας δοκιμάζεται έντονα με ελάχιστες υποδομές και χώρους φιλοξενίας από ψυχικά πάσχοντες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την Περιφέρεια μας.

Ο δήμος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πίεση λήψης αποφάσεωνκαι ενίσχυσης των κρατικών πρωτοβουλιών για αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών ψυχικής υγείας. Μεγάλη και η σημασία της πρόληψης , με προγράμματα αγωγής υγείας στην εκπαίδευση που πρέπει να παρθούν και πρωτοβουλίες και σε τοπικό επίπεδο και  κυρίως για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα τα επόμενα χρόνια τις εξαρτήσεις στις νέες τεχνολογίες από τα παιδιά και τους εφήβους. Οι νέοι θα ήταν ωφέλιμο να στραφούν προς τον αθλητισμό και τις τέχνες και ο ρόλος της δημοτικής αρχής με την οργάνωση σωματείων θα είναι καθοριστικός.

Η καλαισθησία και η καθαριότητα της πόλης είναι δυο θέματα που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια. Οι συνθήκες διαβίωσης θα πρέπει να βελτιωθούν για να σταματήσουν να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ψυχική υγεία των πολιτών με το ολοένααυξανόμενο και ασφυκτικό στρες που μας κατακλύζει καθημερινά.

Όλα αυτά για να είναι υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα χρειάζεται την καθοριστική συμμετοχή των πολιτών και την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που κατά την άποψη μου, η πρόταση του Κώστα Σβόλη είναι η πιο ιδανικήγια αλλαγή και καλύτερη διαβίωση σε μια Πάτρα που το κέντρο και τα προάστεια της δεν θα υπολείπονται σε τίποτα από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη . Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όλους τους πολίτες που μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και υποστήριξη στο εγχείρημα της παρατάξεως « Πάτρα Ενωμένη» και ευελπιστώ ότι θα μας εμπιστευτούν για να αλλάξουμε σελίδα στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλη μας.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΣΟΥΡΗΣ

Ο Ψυχολόγος Εμμανουήλ Σουρής απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Δημόσια Υγεία και μεταπτυχιακό τίτλο στις εξαρτήσεις παιδιών και εφήβων, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.Διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Πάτρας από το 2007και είναι υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας στο τμήμα Κοινωνικών υπηρεσιών ως Κοινωνικός σύμβουλος για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης , και σημείο αναφοράς των ΑμΕα στην Περιφέρεια .Από το 2003 διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου με σημαντική κοινωνική και ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα στο επιστημονικό του πεδίο και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις.

Εργάστηκε ως Διευθυντής Πωλήσεων και Ψυχολόγος σε διάφορα πολυδύναμα ιατρικά κέντρα της Πάτρας, στην Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής επιμόρφωσης Αχαϊας (ΝΕΛΕ), ως στέλεχος συμβουλευτικής για ανέργους, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας Πύργου και Ζακύνθου, ως σύμβουλος – Ψυχολόγος. Επίσης εργάστηκε ως τηλεοπτικός συνεργάτης σε εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια και είναι Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδος ως ψυχολόγος και συμμετείχε στο πρόγραμμα «ΗΩΣ» με θέμα τις διατροφικές διαταραχές των εφήβων και την ψυχική υγεία των εφήβων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 Η εθελοντική του δραστηριότητα επεκτείνεται σε πολλούς τοπικούς κοινωνικούς φορείς με την δημιουργία ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης..Παράλληλα εκπονεί προγράμματα αγωγής υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  στα σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέματα που άπτονται των εξαρτήσεων όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, μορφές επιθετικότητας , διατροφικές διαταραχές και άλλα κρίσιμα ζητήματα της πρώιμης και ώριμης εφηβείας. Τέλος έχει πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτής υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων στα πλαίσια του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας.