Στο τραπέζι του Μαξίμου τα μέτρα για το ρεβεγιόν-Αλλαγές σε εστίαση και διασκέδαση

Aνατροφοδοτούνται σενάρια για την επικείμενη λήψη ακόμη δραστικότερων μέτρων από αυτά που θα τεθούν – κατά τις συγκλίνουσες πληροφορίες – σε ισχύ τις προσεχείς ώρες.

«Αντίδοτο άμεσης χορήγησης» με αυστηρότερα μέτρα στην εστίαση που θα κατεβάσει ρολά αρκετά νωρίτερα πριν από τα μεσάνυχτα, στην ψυχαγωγία που θα κλείσει η μουσική, αλλά και ισχυρό πλαίσιο για τα κατ’οίκον ρεβεγιόν με συστάσεις για διαγνωστικούς ελέγχους και περιορισμένο αριθμό συνδαιτημόνων στο εορταστικό τραπέζι, επιστρατεύουν κυβέρνηση και ειδικοί απέναντι στην επέλαση της «Όμικρον».

Στο καλεντάρι της πανδημίας, με βάση τα παρόντα δεδομένα, ως ορόσημο εφαρμογής της δέσμης των μέτρων που εξαγγέλθηκαν την περασμένη Δευτέρα για να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, είναι μαρκαρισμένη αυτή η Πέμπτη. Σε ότι αφορά στην εστίαση πάνω στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζονται διαφορετικές επιλογές το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου. Υπάρχει μια κλιμάκωση στις ζώνες με αυστηρότερη την εισήγηση για κλείσιμο από τις 9 το βράδυ ενώ ως ενδιάμεσης «έντασης», λύση, προτείνεται να διακόπτεται η λειτουργία των καταστημάτων μια ώρα αργότερα.

Από την άλλη πηγές εκτιμούσαν ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο τα καταστήματα να κλείνουν στις 23.00 το βράδυ. Στο ίδιο πλέγμα περιλαμβάνεται και το κλείσιμο της μουσικής στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όπως οι πίστες και τα κλαμπ. Στον σημερινό κύκλο των συζητήσεων θα προσδιοριστεί και ο αριθμός των ατόμων που θα παρευρίσκονται στο εορταστικό τραπέζι αλλά και το εύρος των προφυλακτικών μέτρων που θα συσταθεί να λάβουν.

Τα σχολεία

Σε δεύτερο χρόνο πάντως τα σχολεία αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα προβληματισμού. Διακηρυγμένη βούληση αποτελεί η επαναλειτουργία τους μετά τις 10 Ιανουαρίου, ενώ αναμένεται και η οριστικοποίηση των εισηγήσεων των ειδικών σε ότι αφορά στην πιθανή τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπό τα οποία διεξάγεται η δια ζώσης διδασκαλία. Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων για χρονική μετάθεση στην επανέναρξη των μαθημάτων, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να γίνει με rapid και όχι με self test.

«Κόκκινο» στο lockdown

Την ίδια στιγμή ανατροφοδοτούνται σενάρια για την επικείμενη λήψη ακόμη δραστικότερων μέτρων από αυτά που θα τεθούν – κατά τις συγκλίνουσες πληροφορίες – σε ισχύ τις προσεχείς ώρες. Στην κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει ότι οι όποιες προσθήκες στη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, θα έχουν σημειακό χαρακτήρα και δεν θα παραπέμπουν σε ειδικό ή γενικό lockdown.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εξηγεί γιατί η καραντίνα δεν αποτελεί επιλογή: «ειδικά στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Γι’αυτό και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα εκεί αντί για οριζόντια μέτρα παντού».

Προσθέτει μάλιστα: «Ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν».

«Η Ελλάδα» όπως υπογραμμίζεται από τον Άκη Σκέρτσο: «είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της “Ο” συγκριτικά με άλλες χώρες άρα και της παρατήρησης των συνεπειών που έχει σε βαριές νοσηλείες και θανάτους εκεί». Σύμφωνα με αυτήν τη χαρτογράφηση, σε όσες χώρες, λοιπόν, έχει προηγηθεί ήδη η έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής, αυτή δε φαίνεται έως τώρα να συνοδεύεται από αντίστοιχη πίεση στα συστήματα υγείας με έκρηξη νοσηλειών σε μεθ και θανάτους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας όπου από 10.439 κρούσματα Ο, τα 124 νοσηλεύτηκαν σε μεθ και 4 απεβίωσαν ή του Ηνωμένου Βασιλείου όπου η έκρηξη κρουσμάτων δεν έχει φέρει έως τώρα αντίστοιχες νοσηλείες.

Κατά την ανάλυση του κ. Σκέρτσου μαζί με τους προαναφερθέντες υπάρχουν συνολικά έξι λόγοι που αντικρούουν την όποια επιχειρηματολογία για την εφαρμογή ενός απαγορευτικού. Καταρχάς η νέα έξαρση των κρουσμάτων, δεν αποτελεί μια εθνική ιδιαιτερότητα αλλά «μια παγκόσμια πραγματικότητα τον τελευταίο ενάμιση μήνα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραθέτει το παγκόσμιο ρεκόρ των 1,45 εκατ. κρουσμάτων που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πχ στη Γαλλία απο 25,520 στα τέλη Νοεμβρίου σε 72.218 τις τελευταίες 7 ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο απο 43.060 σε 108.124, και στην Πορτογαλία από 2.761 σε 8.324.

Ακόμη κατά τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα δεν σφύριξε ποτέ το τέλος της πανδημίας, καθώς διατηρούνται σε ισχύ έως σήμερα πολλά μέτρα -περισσότερα από αρκετές χώρες της ΕΕ- που προσαρμόζονται κάθε φορά στο δυναμικό χαρακτήρα της πανδημίας και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει ο εμβολιασμός ή άλλοι παράγοντες».

Όπως αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας τα περί «τέλους της πανδημίας» θα μπορούσε να τα ισχυριστεί κάποιος πχ για τη Δανία, που τον Σεπτέμβριο κατήργησε όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας ή για το Ηνωμένο Βασίλειο που έπραξε το ίδιο. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας όμως, για παράδειγμα, η μάσκα δεν καταργήθηκε ποτέ από κλειστούς και ανοιχτούς χώρους με υψηλή συνάθροιση και ταυτόχρονα ισχύουν αυστηροί κανόνες ελεγχόμενης πρόσβασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους αλλά και υποχρεωτικό εργαστηριακό και αυτοδιαγνωστικό testing για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

www.cnn.gr