σαν σήμερα “έφυγε” ο Michael Jackson | αφιέρωμα στα κομμάτια της ζωής του

Στις 29 Αυγούστου του 1958 γεννιέται ο Michael Josheph Jackson, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που θα γνώριζε ο πλανήτης. Το άστρο του ξεκίνησε να λάμπει από νωρίς και το φως του έμελλε να παραμείνει ζωντανό, ακόμη και μετά τον πρόωρο χαμό του. Το καλλιτεχνικό δαιμόνιο, η μοναδική ερμηνεία και η ανεπανάληπτη σκηνική παρουσία, γρήγορα τον έστεψαν «Βασιλιά της Pop». Ως καλλιτέχνης, χαρακτηρίστηκε ευρηματικός και πρωτοπόρος, αγγίζοντας εκατομμύρια θαυμαστών σε ολόκληρη την υφήλιο. Ως άνθρωπος, υπήρξε εκκεντρικός, ίσως περισσότερο από όσο μπορούσε να διαχειριστεί ο κοινός νους. Όμως, ποιος ήταν ο πραγματικός Michael; Ίσως, να μη μάθουμε ποτέ! Ίσως πάλι, να μας τα αποκάλυψε όλα μέσω της μουσικής και του έργου του. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια προσεκτική ματιά στα κομμάτια  της ζωής του που συνέθεσαν αυτήν την προσωπικότητα.


Τα πρώτα χρόνια

Ο Michael ήταν το έβδομο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας Jackson. Οι γονείς του, Katherine Esther Scruse και Joe Jackson ζούσαν στο Gary της Indiana. Η μητέρα του, μια ήσυχη θρήσκα γυναίκα, μάρτυρας του Ιεχωβά, μεγάλωνε τα παιδιά της με το λόγο του Θεού. Ο πατέρας του, πρώην παλαιστής και μέλος ενός αποτυχημένου μουσικού συγκροτήματος, των Falcons, ήταν μία βίαιη φιγούρα που στοίχειωνε τις ζωές των παιδιών του, ασκώντας τους σωματική και ψυχολογική βία.

Μόλις σε ηλικία έξι ετών, ο Michael έγινε μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος Jackson Brothers (αργότερα μετονομάστηκε σε Jackson 5 και έκλεισαν την καριέρα τους ως Jacksons). Η ζωή, ως παιδί θαύμα και μέλος ενός από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της εποχής, περιελάμβανε τρεις ώρες διάβασμα και αμέτρητες πρόβες στο studio, συνεχώς υπό το άγρυπνο μάτι του αυστηρού πατέρα-μάνατζερ.

Ο Michael έπιανε συχνά τον εαυτό του να αναζητά την παιδική καθημερινότητα. Μοναδικοί του φίλοι ήταν τα αδέρφια του. Αγαπημένη του ασχολία ήταν η εθελοντική εργασία ως Μάρτυρας του Ιεχωβά και μεταμφιεσμένος με την ειδική ενδυμασία και επισκεπτόμενος σπίτια πιστών, έπαιρνε μια γεύση από τη ζηλευτή ζωή τους.

Η επιτυχία οπωσδήποτε φέρνει μοναξιά. Οι άλλοι πιστεύουν πως είσαι τυχερός, ότι έχεις τα πάντα. Πιστεύουν πως μπορείς να πας παντού και να τα κάνεις όλα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Ο άνθρωπος διψάει για τα βασικά πράγματα.

– Michael Jackson, στην αυτοβιογραφία του Moonwalk.


Η στέψη ενός «Βασιλιά»

Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του γνώριζε πως να διαχειριστεί το όνομά του και τί χρειαζόταν η καριέρα του. Το 1972 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό άλμπουμ («Got to Be There»), συνεχίζοντας παράλληλα να συμμετέχει στο συγκρότημα. Μπαίνοντας στη σόλο καριέρα, ο ένας δίσκος διαδεχόταν τον άλλο, καταρρίπτοντας συνεχώς νέα ρεκόρ. Όντας τελειομανής, δε δίσταζε ποτέ να συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της εποχής, αλλά και να αξιοποιεί τα πιο σύγχρονα μέσα. Η επιρροή αυτού του ολοκληρωμένου καλλιτέχνη στη μουσική, στη μόδα, στο χορό και στα Video Clip ήταν τεράστια. Ό,τι έπιανε γινόταν χρυσός και το αποτύπωμά του έμελλε να μείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Κάθε περιοδικό έψαχνε την παραμικρή αφορμή να αναφέρει το όνομά του, ώστε να αυξήσει τις πωλήσεις του.


Φήμες και Εκκεντρικότητες

O Jackson με το χιμπατζή του, Bubbles.

Προσπαθώντας να διαφυλάξει την ιδιωτικότητά του, βρισκόταν συνεχώς σε «πόλεμο» με τον Τύπο. Όμως, οι φήμες ήτανε πάντα εκεί, κάποιες φορές αγγίζοντας και τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Ευρέως διαδεδομένη είχε γίνει η πεποίθηση πως ο Michael υποβαλλόταν σε πλαστικές επεμβάσεις, ώστε να μοιάσει στη φίλη του, Diana Ross. Στην πραγματικότητα, αφορμή και δικαιολογία για τις πλαστικές αποτέλεσε ένα ατύχημα. Το 1984, κατά τα γυρίσματα διαφημιστικού της Pepsi, υπέστη σοβαρά εγκαύματα από έκρηξη πυροτεχνημάτων. Ακόμη, η εμφανής αλλαγή του χρώματός του έκανε πολλούς να πιστεύουν, πως ήταν εσκεμμένη. Αργότερα, ο ίδιος αποκάλυψε πως έπασχε από Λεύκη. Κάποια άλλη φήμη τον ήθελε να κοιμάται σε θάλαμο οξυγόνου, ώστε να παραμείνει για πάντα νέος. Ο συγκεκριμένος θάλαμος, όμως, βοηθούσε την αποκατάσταση ασθενών με σοβαρά εγκαύματα και ο Michael τον είχε δωρήσει σε ένα ίδρυμα.

Ο ίδιος σαν προσωπικότητα ήταν αρκετά εκκεντρικός. Βασιζόμενα σε αυτό, τα βρετανικά μέσα τού απέδωσαν το προσωνύμιο Wacko Jacko. Ως συλλέκτης, ξόδευε χιλιάδες δολάρια σε δημοπρασίες, για να αποκτήσει διάφορα έργα τέχνης. Λάτρευε τα κινούμενα σχέδια και τον E.T., αγαπούσε τον Charlie Chaplin και ταυτιζόταν με τον Πίτερ Παν. Είχε ως κατοικίδιο έναν χιμπατζή, που τον ονόμαζε Bubbles και τον οποίο είχε σώσει από ένα ερευνητικό κέντρο.

Είσοδος Neverland.

Το 1988 αγόρασε μια έκταση 2.700 στρεμμάτων στην Καλιφόρνια, την οποία ονόμασε Neverland. Μετατρέποντάς την σε έναν παιδικό παράδεισο, ήθελε να αναβιώσει την παιδική ηλικία που ποτέ δε γνώρισε. Με ζωολογικό κήπο, λούνα παρκ, κινηματογράφο και ό,τι άλλο μπορούσε να ονειρευτεί ένα παιδί, η Neverland έγινε το σπιτικό του. Παιδιά με τις οικογένειές τους -και κυρίως παιδιά που έπασχαν από σοβαρές ασθένειες- φιλοξενούνταν συχνά στο ράντζα, απολαμβάνοντας τη συντροφιά του μεγάλου αστέρα.


Φίλοι και Πρότυπα ενός βασιλιά

Michael Jackson και Diana Ross, στο Video Clip του τραγουδιού, We are the World.

Μία από τις καλύτερες φίλες του Michael υπήρξε η Diana Ross. Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, έγιναν αχώριστοι φίλοι και συνεργάτες, ήδη από την ηλικία των εννιά. Ο θαυμασμός του προς το πρόσωπό της ήταν μεγάλος και ο ίδιος έβλεπε σε αυτή μια ώριμη μητρική φιγούρα. Απόδειξη της αγάπης του ήταν η απόφασή του να της εμπιστευτεί την κηδεμονία των παιδιών του, σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στη μητέρα του.

Ακόμη μία γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του, όσο κανένας, ήταν η Elizabeth Taylor. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς και η ζωή μπροστά στους προβολείς, τους έφεραν κοντά, ύστερα από μια ενδιαφέρουσα πρώτη γνωριμία. Τη δεκαετία του ’80, η γνωστή ηθοποιός είχε πάει να παρακολουθήσει μία συναυλία του. Εξαιτίας του συνωστισμού δεν κατάφερε ούτε να δει, αλλά ούτε και να ακούσει, οπότε και αποχώρησε. Μόλις αντελήφθη το περιστατικό ο τραγουδιστής, στεναχωρημένος, έσπευσε να της τηλεφωνήσει, ζητώντας της συγνώμη. Αυτή ήταν και η φορά που τους έφερε κοντά.

Άλλοι καλοί φίλοι του υπήρξαν ο νεαρός ηθοποιός McColley Kalkin (που αργότερα θα τον υπερασπιζόταν και στο δικαστήριο) καθώς και ο τραγουδιστής Paul McCartney. Με τον δεύτερο, η φιλία τους τελείωσε άδοξα, όταν ο Jackson προέβη στην αγορά δικαιωμάτων δίσκων των Beatles.


Άρωμα Γυναίκας(;)

Το μόνο θηλυκό, με το οποίο φλέρταρε πραγματικά ο Michael, ήταν η δόξα. Αρκετές γυναίκες πέρασαν από τη ζωή του, μα λίγες κατάφεραν να μείνουν μέχρι τέλους. Οι πάντες τον θεωρούσαν ασέξουαλ, όμως ο ίδιος δεν έμοιαζε να ενοχλείται από τη φήμη. Ως μέλος, ενός καθαρά ανδρικού συγκροτήματος, τα κορίτσια πάντα τους κρατούσαν συντροφιά, αλλά στον Michael δεν έκαναν κάποια αίσθηση.

H Brooke Shields και ο Michael Jackson στα Grammy, 1984.

Στην ηλικία των 17, επισκέφτηκε πρώτη φορά το δωμάτιο ενός κοριτσιού, αυτό της Tatum O’Neal. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, κατάφερε να του αποσπάσει το πρώτο φιλί, χωρίς όμως να υπάρξει κάτι περισσότερο.

Η επόμενη που εξομολογήθηκε τη σχέση της με τον μεγάλο σταρ, ήταν η Brooke Shields. Η ίδια δήλωσε πως ποτέ του δεν επιδίωξε να την πολιορκήσει ως γυναίκα, αντιμετωπίζοντάς τη σα φίλη.

Οι γυναίκες που κατάφεραν να φτάσουν στο γάμο μαζί του, ήταν δύο. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και σαρκική επαφή. Μετά από μια δύσκολη χρονική περίοδο στη ζωή του, ο Michael βρήκε συντροφιά στην κόρη ενός άλλου «βασιλιά», στη Lisa Marie Presley. Ύστερα από τηλεφωνική πρόταση, αυτή δέχθηκε να τον παντρευτεί και ο γάμος τους διήρκεσε από το 1994 έως το 1995. Βάσει συνέντευξής της στην Oprah Winfrey, ένα χρόνο μετά το θάνατό του, αιτία του χωρισμού τους αποτέλεσε η πίεση του Michael για την απόκτηση παιδιών. Επίσης, ανέφερε πως είχε εντοπίσει τα πρώτα σημάδια εθισμού, με τα οποία δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπη στο μέλλον.

Μερικούς μήνες μετά το διαζύγιο, η Debbie Rowe, νοσοκόμα του δερματολόγου του,  ήταν ήδη έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1996. Το δικό τους διαζύγιο ήρθε το 1999, ύστερα από δύο γέννες. Έκτοτε, η στάση της απέναντι στα παιδιά της, επιβεβαίωνε τις φήμες που την ήθελαν να είναι μια απλή παρένθετη μητέρα. Ένα σπίτι στο Beverly Hills και ένα εκατομμύριο δολάρια περιλαμβάνονταν στο συμβόλαιο που εξασφάλιζε τη σιωπή της, σχετικά με το γάμο τους. Το 2005  κατέθεσε στη δίκη του πρώην συζύγου της, πως ποτέ δεν έκαναν σεξ και πως τα παιδιά είχαν προέλθει από σπέρμα δότη. Μέρες πριν το θάνατο του Jackson, ο δερματολόγος του, Arnold Klein, δήλωσε σε εκπομπή του Lary King πως είχε υπάρξει δότης σπέρματος, αλλά η πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε το δικό του σπέρμα, είναι μηδαμινές.


Τα Παιδιά του

Prince(Αριστερά), Blanket(Κέντρο) και Paris(Δεξιά) Jackson, στη συναυλία Michael Forever, 8/2011.

Ο Michael απέκτησε τρία παιδιά με δύο διαφορετικές μητέρες. Ο πρώτος του γιος, Michael Joseph Jackson Jr., χαϊδευτικά Prince, ήρθε στον κόσμο το Φεβρουάριο του 1997, από τη Debbie Rowe. Τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς ακολούθησε η κόρη τους, Paris Michael Kathrine Jackson. Ο μικρότερος, Prince Michael Jackson II, ευρέως γνωστός ως Blanket, γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 2002 από παρένθετη μητέρα, η ταυτότητα της οποίας δε μαθεύτηκε ποτέ.

Μεγαλώνοντας με έναν άνθρωπο, που ποτέ δεν είχε διδαχθεί την έννοια του μέτρου, δεν τους έλειψε ποτέ τίποτα, μα κυρίως η αγάπη. Ώρες μετά τη γέννα, τα παιδιά είχαν «φυγαδευτεί» στη Neverland, όπου μεγάλωναν υπό τη φροντίδα ομάδας γιατρών και νταντάδων. Φίλοι της οικογένειας δήλωναν πως, αν και καλομαθημένα, ήταν πολύ ευγενικά και περνούσαν πολλές ώρες παίζοντας με τον πατέρα τους. Με δασκάλους κατ’ οίκον, δεν είχαν ποτέ φίλους. Στην προσπάθεια να τα προστατεύσει από τη δημοσιότητα, ο πατέρας τους δεν εμφάνιζε ποτέ τα πρόσωπά τους χωρίς μάσκα.


Το Φιλανθρωπικό του Έργο

Εξίσου εντυπωσιακό με το καλλιτεχνικό του έργο ήταν και το φιλανθρωπικό. Σε όλες του τις εμφανίσεις φορούσε πένθος, θέλοντας να υπενθυμίζει πως τα παιδιά στον κόσμο υποφέρουν. Με περισσότερα από 39 ιδρύματα υπό τη χορηγία του, η συνολική του χορηγία υπολογίζεται πως ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Τα περισσότερα πήγαιναν σε ιδρύματα για κακοποιημένα, άρρωστα και άπορα παιδιά, καθώς και σε κέντρα αποτοξίνωσης και αντιμετώπισης ψυχολογικών ασθενειών. Ακόμη, ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που βοήθησε την εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HIV.

Το 1985, μαζί με τον Lionel Richie, έγραψαν το τραγούδι «We are the World», επιστρατεύοντας τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής για να το ερμηνεύσουν. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τραγουδιού, θα βοηθούσαν την αντιμετώπιση της πείνας στην Αφρική. Τα χρήματα που έλαβε από την Pepsi, ως αποζημίωση, πήγαν σε ίδρυμα αποκατάστασης ασθενών με εγκαύματα. Ανάμεσα στα πολλά τραγούδια του, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό μήνυμα, ήταν και το «Heal the World». Μαζί με το τραγούδι δημιούργησε και τον ομώνυμο οργανισμό που βοηθούσε παιδιά σε ανάγκη.


Η Πτώση

Η παραμυθένια ζωή στη Neverland, μακριά από την πραγματικότητα, έμελλε να διακοπεί. Το καλοκαίρι του 1993, ο 13χρονος Jordan Chandler, που για μήνες φιλοξενούνταν στη Neverland, μαζί με τη μητέρα και την αδερφή του, θα κατηγορούσε τον Jackson για σεξουαλική κακοποίηση. Έπειτα από αποτυχημένες απόπειρες οικονομικού συμβιβασμού, ο πατέρας του, Evan Chandler ακολούθησε τη δικαστική οδό. Η υπόθεση-θρίλερ έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό  πολλών εκατομμυρίων, τον Ιανουάριο του 1994.

Η όλη ιστορία άφησε το θύτη ή θύμα Jackson σε πολύ κακή οικονομική, αλλά, κυρίως, ψυχολογική κατάσταση. Η δημόσια εικόνα του είχε αμαυρωθεί και η κοινή γνώμη παρέμενε διχασμένη. Η κατανάλωση παυσίπονων και ηρεμιστικών φαρμάκων, η έλλειψη ύπνου και η απώλεια βάρους, τον είχαν κάνει σκιά του εαυτού του. Διακόπτοντας την παγκόσμια περιοδεία του, νοσηλεύτηκε για μερικούς μήνες σε κλινική αποτοξίνωσης του Λονδίνου.

Το 2003 μία νέα καταγγελία κακοποίησης έρχεται στο φως. Ο επίσης 13χρονος, Gavin Arvizo, κυνήγησε νομικά το διάσημο τραγουδιστή, που αυτή τη φορά δεν επέλεξε το συμβιβασμό. Ο ψυχολόγος Stan Katz, που εξέτασε τον Jackson, αποκλείει το ενδεχόμενο παιδεραστίας και του διαγιγνώσκει το σύνδρομο του Πίτερ Παν. Με άλλα λόγια, ο 45χρονος Jackson, ψυχολογικά ήταν ένα παιδί στην προεφηβική του ηλικία. Το δικαστήριο τάσσεται υπέρ του και η απόφαση τον αθωώνει το 2005.

Μετά και τη δεύτερη κατηγορία, ο Jackson βυθίζεται ξανά στα χάπια, από όπου δεν θα αναδυόταν ξανά. Συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εξάγονται, με την αλήθεια να παραμένει μεταξύ των ελαχίστων που τη γνώρισαν.


Το Τέλος

Η οικογένεια Jackson στην κηδεία του Michael.

Στις 25 Ιουνίου του 2009 ανακοινώνεται ο θάνατος του «Βασιλιά της Pop». Στο σπίτι του, στο Los Angeles, εντοπίζεται αναίσθητος από τον προσωπικό του ιατρό και ειδοποιείται ασθενοφόρο. Με τη μεταφορά του στο νοσοκομείο διαπιστώνεται πως ο θάνατος προήλθε από υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων. Στις 9 Ιουλίου πραγματοποιείται μνημόσυνο με συγγενείς και φίλους και ακολουθεί η κηδεία.

Μία μέρα πριν την επέτειο των γενεθλίων του, διαπιστώνεται πως ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας και οι κατηγορίες στρέφονται στον προσωπικό του ιατρό, Conrand Murray. Το 2011 γίνεται δικαστήριο, όπου και καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκισης, για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.


Παρακάτω ακολουθεί ένα τραγούδι του, μέσω του οποίου σχολιάζει με καυστικό τρόπο την παραφιλολογία γύρω από το όνομά του. 

Michael Jackson: Τα τραγούδια του «θρύλου» της Pop

Εκατομμύρια άνθρωποι μαγεύτηκαν από τη σκηνική του παρουσία, χόρεψαν με τα τραγούδια του, προσπάθησαν να αντιγράψουν το περίφημο Moonwalk. Κάθε συναυλία του ήτανε sold out, ενώ οι χορευτικές του φιγούρες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στις μετέπειτα γενιές. Όλα τα παραπάνω δε μπορούν, παρά να παραπέμπουν σε ένα μουσικό θρύλο. Ένα θρύλο που συνεχίζει να ζει μέσα στις καρδιές μας και μας μαγεύει.

Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον (Michael Joseph Jacksonγεννήθηκε στο Γκάρι της Ιντιάνα των Η.Π.Α., στις  29 Αυγούστου 1958. Πολυτάλαντος από τη φύση του, κατέγραψε σημαντική πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ως μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής, χορογράφος, συνθέτης και παραγωγός.

Το συνολικό του έργο και η προσφορά του στο μουσικό χώρο τον καθιέρωσαν ως μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος. Με πωλήσεις που υπολογίζονται σε 400 εκατομμύρια -δίκαια- του αποδόθηκαν οι τίτλοι «Βασιλιάς της Μουσικής» και «Βασιλιάς της Ποπ». Έχει τιμηθεί με Βραβείο Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, έχουν μεγαλώσει και χορέψει με τα τραγούδια του.


Τα χρόνια στη Motown (70’s) 

Τις σόλο ηχογραφήσεις του τις ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ενώ ήταν ακόμη μέλος του συγκροτήματος Τζάκσον 5 (Jackson 5), με την εταιρεία Motown. Ηχογράφησε, συνολικά, 4 solo άλμπουμ, πριν μεταπηδήσει το 1979 στην Epic Records, συνεχίζοντας τη μεγαλειώδη καριέρα του στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

  • Got to be there – 1971

Το πρώτο του σόλο άλμπουμ, με τίτλο «Got to Be There», κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου 1971. Με πωλήσεις 5,2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως σημείωσε αρκετή επιτυχία, ενώ το ομώνυμο τραγούδι, και το «Rockin’ Robin», κατέλαβαντην 5η και 6η θέση στο Hot 100 αντίστοιχα. Το άλμπουμ έφθασε στη 14η θέση του US pop albums chart και στη 3η θέση του US R&B album chart.

Micheal Jackson - Got to be there 1971
Got to be there, 1971.
  • Ben – 1972

Το «Ben» ήταν το δεύτερο σόλο άλμπουμ με τη Motown και κυκλοφόρησε στις 4 Αυγούστου του 1972. Το άλμπουμ ήταν περισσότερο επιτυχημένο στα Charts και λιγότερο επιτυχημένο διεθνώς. Από αυτό το άλμπουμ κυκλοφόρησε ένα ομότιτλο single, το «Ben», το οποίο ανέβηκε στην 1η θέση στο Billboard Hot 100.  Ήταν το πρώτο του #1 single στα Charts. Το άλμπουμ «Ben» έλαβε ανάμεικτες μουσικές κριτικές, ενώ παγκοσμίως, πούλησε περί τα 5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Micheal Jackson - Ben 1972
Ben, 1972.
  • Music & Me – 1973

Το  «Music & Me», τρίτο κατά σειρά άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 1973. Μια δύσκολη περίοδος είχε βρει τον τραγουδιστή κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ. Ήταν 14 χρονών, πια, και περνούσε αλλαγές στα φωνητικά και τη μουσική του. Η προσπάθεια του να βάλει δικές του συνθέσεις στο άλμπουμ, δε βρήκε σύμφωνη τη δισκογραφική εταιρεία. Η προώθηση του άλμπουμ βρήκε επίσης εμπόδια, αφού έκανε ακόμα περιοδεία με τους Jackson 5. Από το άλμπουμ αυτό -το μοναδικό single που ανέβηκε στα Charts- είναι το «With a Child’s Heart», το οποίο κατέλαβε τη 14η θέση στο Billboard R&B Singles και την 50η θέση στο Billboard Pop Singles. Το άλμπουμ, παγκοσμίως, πούλησε 4 εκατομμύρια αντίτυπα.

  • Forever Micheal – 1975

Το «Forever Micheal» ήταν το τελευταίο σόλο άλμπουμ του τραγουδιστή, που ηχογράφησε με τη Motown. Κυκλοφόρησε στις 16 Ιανουαρίου του 1975. Παρά τις θετικές μουσικές κριτικές που έλαβε, παγκοσμίως δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Τα «We’re Almost There», «Just a Little Bit of You» και «One day in your life» είναι τρία single που ξεχώρισαν από το άλμπουμ, αλλά, είχαν μέτρια εμπορική επιτυχία. Το άλμπουμ έφθασε στην 101η θέση στο Billboard 200 και στη 10η θέση του Billboard Component Chart στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως, πούλησε 4 εκατομμύρια αντίτυπα.


Η συνεργασία με την Epic Records

Με τo «Forever Micheal» τελειώνει η συνεργασία του με τη Motown Records και ξεκινάει η ηχογράφηση των επόμενων άλμπουμ του, κάτω από την ομπρέλα της Epic Records. Τα επόμενα χρόνια θεωρούνται πλατινένια, αφού μέσα από αυτή τη συνεργασία, ήρθαν εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις ανά το κόσμο. Πλέον, ο τραγουδιστής καθιερώνεται ως μία εμβληματική μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

  • Off the Wall – 1979

Το «Off the Wall» είναι το πέμπτο – κατά σειρά- σόλο άλμπουμ του καλλιτέχνη, το οποίο κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου 1979, από την Epic records. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή του Quincy Jones και πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν δεσμοί φιλίας μεταξύ τους. Πολλά από τα τραγούδια γράφτηκαν από τον ίδιο τον τραγουδιστή, όπως το «Don’t Stop ’til You Get Enough». Το άλμπουμ απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και είχε παγκόσμια επιτυχία, πουλώντας πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα.

Micheal Jackson - Off The Wall 1979
Off The Wall, 1979.

O Τζάκσον έγινε ο πρώτος σόλο καλλιτέχνης, ο οποίος είχε 4 singles από το ίδιο άλμπουμ, στα 10 καλύτερα τραγούδια του Billboard Hot 100. Το άλμπουμ αποτέλεσε εμπορική επιτυχία, καθώς έγινε 8 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ. Επίσης, το «Off the Wall» έδωσε στον καλλιτέχνη το πρώτο του βραβείο Γκράμι.

– Ακολουθούν μερικές από τις κριτικές που γράφτηκαν για τον Τζάκσον και το άλμπουμ.

Τα φωνητικά του  συγκρίνονται με την κομμένη ανάσα και το ονειρικό τραύλισμα του Στηβ Γουόντερ. [..] Το ελαφρύ νόημα του Τζάκσον είναι εξαιρετικά όμορφο. Γλιστρά ομαλά σε ένα αναπάντεχο falsetto, το οποίο χρησιμοποιείται πολύ τολμηρά.  

– Από το περιοδικό Rolling Stone. 

 Ο Τζάκσον χρησιμοποίησε φωνητικά «sexy falsetto» στο Don’t Stop ’til You Get Enough. 

– Τ. Ρ. Ταραμπορρέλλι. 

  • Thriller – 1982

To «Thriller» ήταν το 6ο στούντιο άλμπουμ του Τζάκσον, μα, και το πλατινένιο άστρο του, καλλιτεχνικά. Από την ημερομηνία κυκλοφορίας του, στις 30 Νοεμβρίου 1982, πούλαγε περί το ένα εκατομμύριο αντίτυπα(!), εβδομαδιαίως, στις Η.Π.Α.

Σε περίπου 1 χρόνο, το Thriller έγινε, και παραμένει ως σήμερα, το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 65-110 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως, και το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ στις ΗΠΑ. 7 από τα 9 κομμάτια του άλμπουμ κυκλοφόρησαν ως singles, και όλα έφθασαν στο Τοp #10 του Billboard Hot 100. Το άλμπουμ, επίσης, κέρδισε 8 (τα περισσότερα στην ιστορία) Grammy Awards το 1984.

Micheal Jackson - Thriller 1982
Thriller, 1982.

Το «Thriller» ήταν το άλμπουμ που καθιέρωσε τον Τζάκσον -δικαίως- ως «Βασιλιά της Ποπ». Τραγούδια, όπως το  «Billie Jean», «Thriller», «Beat It», «Wanna Be Startin’ Somethin», απέκτησαν διαχρονική αξία στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίαςΕπίσης, το άλμπουμ έλαβε την 20η θέση στον κατάλογο του Rolling Stone, «500 Greatest Albums of All Time» και την  θέση στο Definitive 200 Albums of All Time.

  • Bad – 1987

Το «Bad» είναι το 7ο στούντιο άλμπουμ το οποίο κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου 1987 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του προηγούμενου στούντιο άλμπουμ του Τζάκσον, «Thriller».  Το «Bad» πούλησε 32 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, με 9 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ, και έγινε το 5ο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών. Το «Bad» είναι το μόνο άλμπουμ με 5 singles στην 1η θέση του Billboard Hot 100.

Micheal Jackson - Bad 1987

Το Bad έφτασε στο Νο1 σε 13 χώρες, ενώ εισήλθε στα Τop #20 σε άλλες περιοχές. Το μόνο τραγούδι που δεν κυκλοφόρησε ως single ήταν το «Just Good Friends».

  • Dangerous – 1991

Το «Dangerous» είναι το 8ο studio άλμπουμ , το οποίο κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 1991. Υπήρξε  το 3ο άλμπουμ που έλαβε αμέσως την 1η θέση του Billboard 200, και παρέμεινε εκεί για 4 εβδομάδες. Το άλμπουμ πούλησε 35 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έλαβε ένα Γκράμι, το «Best Engineered Album – Non Classical» και είναι το πιο επιτυχημένο άλμπουμ ενός νέου μουσικού είδους, με την ανάμειξη του swing και του beat (που πλησίαζε πολύ περισσότερο στο μουσικό ύφος του Τζάκσον), της λεγόμενης new jack swing.

Micheal Jackson - Dangerous 1991
Dangerous, 1991.
  • HIStory: Past, Present and Future, Book I – 1995

Το «HIStory: Past, Present and Future, Book I» (συχνά συναντάται απλά ως HIStory) είναι το 9ο στούντιο άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε στις 16 Ιουνίου 1995. Οι πωλήσεις του έφτασαν περί τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για 5 Grammy Awards, και τελικά, κέρδισε το Γκράμι «Best Music Video – Short Form» για το single  «Scream».

Το HIStory ήταν το πρώτο άλμπουμ του Τζάκσον μετά τις κατηγορίες για παιδική σεξουαλική κακοποίηση, τον Αύγουστο του 1993. Οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ διήρκεσαν από τα τέλη του 1994 έως τις αρχές του 1995, και πολλά από τα 15 κομμάτια του άλμπουμ, έχουν ως θέμα τις κατηγορίες για κακομεταχείριση του Τζάκσον από τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά από τις εφημερίδες. Τα τραγούδια συμπεριλαμβάνουν θέματα, όπως η περιβαλλοντική συνείδηση​​, η απομόνωση, η απληστία και η αδικία.

  • Invincible – 2001

Το «Invincible» είναι το 10ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του Τζάκσον, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2001. Αποτέλεσε την πρώτη κυκλοφορία νέου υλικού του Τζάκσον σε τραγούδια και ήταν το πρώτο στούντιο άλμπουμ του, 6 χρόνια μετά το «HIStory: Past, Present and Future, Book I».  Όπως και το προηγούμενο υλικό του Τζάκσον, το «Invincible», μιλά για θέματα, όπως η αγάπη, ο έρωτας, η απομόνωση, η κριτική των μέσων και κοινωνικά θέματα.

Micheal Jackson - Invincible 2001
Invincible, 2001.

Το άλμπουμ πούλησε περί τα 13 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Κυκλοφόρησαν 3 singles  το «You Rock My World»,  «Cry» και «Butterflies», που έφθασαν στο Τop 20 του Billboard Hot 100 Chart και στο Τop 10, σε αρκετές αγορές παγκοσμίως.


Κάτι σαν.. Επίλογος

Αυτό που είναι σίγουρο για τον Michael, είναι πως αποτέλεσε έναν καλλιτέχνη/performer, που δεν εμφανίστηκε ποτέ άλλοτε, και ίσως, δε θα εμφανιστεί ποτέ ξανά στα μουσικά δρώμενα. Πρωτοπόρος από τη φύση του, κατέστησε τον εαυτό του μια καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα. Στιγμάτισε με το έργο του ολόκληρες δεκαετίες και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις μετέπειτα γενιές καλλιτεχνών.


Ακολουθεί ένα βίντεο – αφιέρωμα, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του  «θρύλου» της Pop. 

Πηγές

Πηγές

http://www.maxmag.gr

Michael σε Oprah

Presley σε Oprah

Klein σε King

Φιλανθρωπικό Έργο

Το χρονικό του σκανδάλου του 1993

Taylor για γνωριμία με Jackson

Ο θάνατος

Περιοδικό Down Town, ειδική συλλεκτική έκδοση Michael Jackson.

A Paper Life, Tatum O’Neal.