Μισθοί: Πόσο θα αυξηθούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Πώς θα φτάσει ο κατώτατος τα €950

Ένα «μπαράζ» αυξήσεων στους μισθούς αναμένεται το πρώτο τετράμηνο του έτους, με στόχο οι κατώτατες απολαβές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να φτάσουν μέχρι το 2027 στο ύψος των 950 ευρώ.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 830 ευρώ μεικτά, κάτι που σημαίνει ότι για να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027, θα πρέπει να γίνουν τρεις ετήσιες αυξήσεις που θα κινούνται στην περιοχή των 40 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί στα 870 ευρώ, για να φτάσει τον Απρίλιο του 2026 στα 910 ευρώ και να «κλειδώσει» την άνοιξη του 2027 στα 950 ευρώ.

Για να αναπροσαρμοστούν και να εξισωθούν, όμως, οι κατώτατες απολαβές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να υπάρξουν παράλληλες αυξήσεις κάθε άνοιξη μέχρι το 2027. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, θα γίνει από φέτος τον Απρίλιο, όπου θα έχουμε την πρώτη ταυτόχρονη αύξηση στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

Σήμερα, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο φτάνει τα 850 ευρώ. Προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού, θα πραγματοποιηθούν αναλογικές οριζόντιες αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, ένας εργαζόμενος του δημοσίου τομέα, που βρίσκεται στο εισαγωγικό κλιμάκιο και λαμβάνει σήμερα μηνιαίως 850 ευρώ, από τον Απρίλιο θα δει κι αυτός αύξηση 20 ευρώ, ώστε ο νέος μισθός του να εξισωθεί με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τα 870 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ισόποση αύξηση 20 ευρώ θα δουν και οι υπάλληλοι που είναι ενταγμένοι στα άλλα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι ένας δημόσιος υπάλληλος που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ, θα δει το μηνιαίο του εισόδημα να αυξάνεται στα 1.020 ευρώ, ενώ εργαζόμενος στο Δημόσιο με μισθό 1.200 ευρώ, από την άνοιξη θα λαμβάνει 1.220 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο σύστημα θα ισχύει μέχρι το 2027, καθώς από το 2028 και μετά θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αυτόματος μηχανισμός αυξήσεων με κριτήριο την παραγωγικότητα της οικονομίας και την τόνωση των φτωχότερων εισοδημάτων.