Ένας Πατρινός Μετεωρολόγος αναλύει τα ολέθρια καιρικά φαινόμενα !! Σοκάρουν τα στοιχεία…

Ο μέσος ετήσιος υετός στην πόλη της Πάτρας είναι περίπου ~700mm ενώ στην αστική περιοχή του Βόλου και της Καρδίτσας κατεγράφησαν 600-650mmμέσα σε 24-30ώρες! Επίσης τονίζει: “Θα χρειάζονταν φαραωνικές υποδομές αναχαίτισης…”

Η κακοκαιρία «Daniel» έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της Θεσσαλίας και ευρύτερα τα ανατολικά ηπειρωτικά. Αντίθετα, στην δυτική Ελλάδα, τα φαινόμενα ήταν σαφώς ηπιότερης μορφής και εντός των συνηθισμένων πλαισίων, αυτού που ονομάζουμε «πρωτοβρόχια».

«Αιτία γι΄ αυτό η αποκοπή ενός βαρομετρικού χαμηλού από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία και η στασιμότητά του στην περιοχή του νοτίου Ιονίου, κάτι που ευνόησε στο να παραμείνει ενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα ο μηχανισμός παραγωγής υετού στην περιοχή της Θεσσαλίας».

Αυτό σημειώνει στην εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία» και στον δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη, σήμερα, ο Νικόλας Σερέτης, Γεωλόγος B.Sc, M.Sc. – Προγνώστης Καιρού και Εξωτερικός Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τονίζοντας ότι: «Ο μηχανισμός αυτός έγκειται στην σύγκλιση των υγρών νοτιοανατολικών με τους εξίσου υγρούς βορειοανατολικούς ανέμους από το Αιγαίο πέλαγος».

Στο ερώτημα «τι σας προξενεί εντύπωση στα καιρικά φαινόμενα και πόσο διαφορετικά είναι κάθε χρόνο» ο κ. Σερέτης εξηγεί ότι:

seretis 1

«οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν στην περιοχή πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ύψη βροχής μέσα σε λίγες ώρες».

Και διευκρινίζει, ως ένα μέτρο σύγκρισης, ότι ο μέσος ετήσιος υετός στην πόλη της Πάτρας είναι περίπου ~700mm ενώ στην αστική περιοχή του Βόλου και της Καρδίτσας κατεγράφησαν 600-650mmμέσα σε 24-30ώρες!  Μάλιστα, στην περιοχή του Πηλίου (Ζαγορά, Πορταριά) κατεγράφησαν 1096mm και 885mm, αντίστοιχα.

Επίσης, στην Πορταριά σημειώθηκε νέο πανελλήνιο ρεκόρ, (από αρχής καταγραφών), όσον αφορά το ύψος βροχής εντός ενός 24ώρου, με 762mm, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Τιμές που μάλλον συναντώνται σε περιοχές του τροπικού κύκλου», επισημαίνει ο κ. Σερέτης.

ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ;

  • Η καταστροφή είναι όντως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης ή μήπως βάζουμε κι εμείς το χεράκι μας με την ΜΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ μας από υποδομές οχύρωσης;

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει αποδεδειγμένα πλέον στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα και σαφώς από αυτή την άποψη της αποδίδεται ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Αρκεί να αναφέρουμε το εξής: Μέσα στα μόλις 3 τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί:

  • τρεις καταστροφικές πλημμύρες,
  • ένας ακραίος χιονιάς για την Αθήνα (επαναληψιμότητα 60/70 έτη),
  • δύο από τους διαρκέστερους και ισχυρότερους καύσωνες από το 1880 και
  • οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη!

Επί του παρόντος, σαφώς και έχουν συντελεστεί «εγκλήματα» στην πολεοδομική συγκρότηση των πόλεων της Καρδίτσας και του Βόλου, όπως μπάζωμα χειμάρρων, λανθασμένη διευθέτηση στην κοίτη χειμάρρων, οικοδόμηση επάνω στην παρελθούσα ροή των τελευταίων κ.α. Σαφώς και υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις, τόσο σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όσον αφορά τις αστικές και αγροτικές περιοχές, όσο και στην ανοικοδόμηση οικισμών σε εντελώς λανθασμένα και τρωτά σημεία.

Όμως, αντιλαμβανόμενοι το ύψος βροχής που κατεγράφη στην συγκεκριμένη κακοκαιρία, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσε να αποφευχθεί το τραγικό αυτό αποτέλεσμα. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Θα χρειάζονταν Φαραωνικές υποδομές αναχαίτισης! Αλλά ενδεχομένως το να μετριαστεί και να περιοριστεί ως έναν βαθμό, θα ήταν το πιο εφικτό σενάριο.

Επομένως, η κλιματική αλλαγή, ναι όντως είναι υπεύθυνη για τις ολοένα και αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, πάντοτε όμως σε «συνεργασία» με τον ανθρώπινο παράγοντα και δη όταν αναφερόμαστε σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η έννοια της πρόληψης είναι μόνιμα… διαζευγμένη με κάθε τομέα της καθημερινής μας ζωής, ο ανθρώπινος παράγοντας έχει το πλειοψηφικό μερίδιο ευθύνης. Καλό θα ήταν, όμως, κάθε φορά να αναλογιζόμαστε και το μέγεθος της εκάστοτε φυσικής καταστροφής, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν, χωρίς υπερβολή, δυσθεώρητο για την ελληνική πραγματικότητα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

  • Τι θα συμβουλεύατε να κάνει, έναν Δήμαρχο, έναν Περιφερειάρχη, έναν που έχει την διαχείριση στα χέρια του;

Διαβιούμε σε μία νέα πλέον πραγματικότητα, με την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινόμενων, όπως προαναφέρθηκε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρισκόμαστε προ εκπλήξεων. Μέσα σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, λοιπόν, τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να διαχειριστούν την όλη κατάσταση, ευρισκόμενα στην πρώτη γραμμή «μάχης», όπως θα μπορούσε να ειπωθεί χαρακτηριστικά.

Είναι αδήριτη η ανάγκη να πραγματοποιηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της αντιπλημμυρικής και ευρύτερα της πολιτικής προστασίας με έργα τα οποία προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (ανάγλυφο, τοποθεσία, τρωτότητα κ.α.) θα ήταν σε θέση να αποτρέψουν καταστροφικά συμβάντα ή έστω να μετριάσουν τις συνέπειές τους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητη η στελέχωση όλων των περιφερειών και των περισσότερων δήμων με πρόσωπα που διαθέτουν τις ανάλογες και επαρκείς επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη, θα μπορούσε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς (π.χ. πανεπιστήμια, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ.α.), μέσω της από κοινού ανάπτυξης δικτύων παρατήρησης μετεωρολογικών και υδρολογικών παραμέτρων με όργανα όπως είναι οι μετεωρολογικοί και υδρομετρικοί σταθμοί. Έτσι, θα βρίσκονται σε θέση να προειδοποιούν έγκαιρα τους πολίτες και να προλαμβάνουν την εκάστοτε φυσική καταστροφή στο μέτρο του δυνατού.

Για να επιτευχθεί η κατάλληλη στελέχωση τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε δυναμικό οργάνων χρειάζονται οικονομικοί πόροι χωρίς αμφιβολία. Βασική αρμοδιότητα του κάθε περιφερειάρχη/δημάρχου είναι να αναζητήσει και να βρει αυτούς τους πόρους, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα και την κρισιμότητα που κατέχει πλέον το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και λαμβάνοντας τις απαραίτητες, κάθε φορά, πρωτοβουλίες. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονείται πως «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

πηγή: ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ