Ντόναλντ Τραμπ: H guest list της ορκωμοσίας του – Κάλεσε Πούτιν, Μελόνι, Σι Τζινπίνγκ αλλά όχι Φον ντερ Λάιεν και Λεπέν

Η λίστα καλεσμένων του Ντόναλντ Τραμπ για την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου ως προέδρου των ΗΠΑ διαμορφώνεται σε ένα παγκόσμιο «ποιος είναι ποιος» των δεξιών λαϊκιστών, σηματοδοτώντας τη νέα πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησής του.

Όπως αναφέρει το Politico σε ανάλυσή του, οι ορκωμοσίες παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από εθνικό, τοπικό και εορταστικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή κυρίως Αμερικανών αξιωματούχων και διπλωματών ξένων χωρών. Έτσι, η πρόσκληση ηγετών κρατών είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, ο Τραμπ, πιστός στη ρητορική του κατά των πολιτικών παραδόσεων, έχει προσκαλέσει προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επιδιώκοντας να αναδείξει διεθνείς συμμαχίες με ιδεολογική συγγένεια. Την ίδια, όμως, ώρα, ενδεικτική των διαθέσεών του είναι και η μη πρόσκληση ορισμένων προσώπων.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς έχουν παραγκωνιστεί -η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έχει προσκληθεί- ενώ από την άλλη προσκλήθηκαν αρκετοί ακροδεξιοί και εθνικιστές ηγέτες. Στη λίστα περιλαμβάνονται ο Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστός για την αντιευρωπαϊκή του ρητορική, ο Γάλλος ακροδεξιός συγγραφέας και πολιτικός Έρικ Ζεμούρ, ο Βέλγος εθνικιστής Τομ Βαν Γκρίκεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέσκι, ο οποίος είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για θέματα κράτους δικαίου. Η παρουσία αυτών των προσώπων, σύμφωνα με το Politico, αντικατοπτρίζει τη δεξιά πολιτική στροφή που επιχειρεί ο Τραμπ.

Ενδεικτική είναι η παρουσία της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει προσκληθεί και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τραμπ, παρά τη συνεργασία της με την κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της G7. Η Μελόνι μάλιστα είχε βρεθεί προ ημερών και στο Μαρ α Λάγκο με τον Τραμπ να την χαρακτηρίζει «καταπληκτική γυναίκα».

Στην τελετή αναμένεται να παρευρεθούν επίσης οι υπουργοί εξωτερικών της Ινδίας και της Ιαπωνίας, καθώς και οι πρόεδροι του Ελ Σαλβαδόρ και του Ισημερινού. Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω δικαστικών περιπετειών.

Εκτός από πολιτικούς, η τελετή θα φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες της τεχνολογίας, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιέλ. Ο Έλον Μασκ επίσης θα βρίσκεται εκεί, ωστόσο αυτός έχει και έναν λόγο παραπάνω καθώς θα κατέχει πλέον και χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Τραμπ.

Αντίθετα, η μη πρόσκληση προσωπικοτήτων όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντέλα από τη Γαλλία ερμηνεύεται ως ένδειξη της στρατηγικής επιλογής του Τραμπ να απευθυνθεί σε εκείνους που του έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους.

Η ορκωμοσία, λοιπόν, δεν αποτελεί απλώς ένα εθνικό γεγονός, αλλά ένα διεθνές μήνυμα της πολιτικής γραμμής που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση Τραμπ, ενισχύοντας τους δεσμούς με εθνικιστές ηγέτες και παρακάμπτοντας παραδοσιακούς συμμάχους.