Περικλής Δουζδαμπάνης | Covid και Χρόνια Νεφρική Νόσος | Τι να γνωρίζουμε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού

Ζώντας την τεράστια περιπέτεια του κινδύνου για τη δημόσια Υγεία ίσως μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε ακόμα περισσότερο και να ακούσουμε πιο δυνατά να ηχεί το καμπανάκι κινδύνου που χτυπά, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για μια σειρά άλλες νόσους που μας απειλούν.

Μία από αυτές είναι και η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ). Και αναφερόμαστε σε αυτήν ευκαιρίας δοθείσης της Παγκόσμιας Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης που εορτάζεται κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, δηλαδή αύριο, 11 Μαρτίου, και έχει ως στόχο την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και όλων μας, για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών.

Πρόκειται για τις πιο σημαντικές παραμέτρους της δημόσιας Υγείας καθώς στην Ελλάδα πάσχει από ΧΝΝ άνω του 10% του πληθυσμού και το ποσοστό προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 17% στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ..

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πατρών και Νεφρολόγος Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρασης «Κυανούς Σταυρός Πατρών», κ. Περικλής Δουζδαμπάνης, μιλά στο PatrasMagazine.gr για την ΧΝΝ, αναφέροντας σημαντικά και αποκαλυπτικά στοιχεία σχετιζόμενα ειδικά με την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Δείτε τι ακριβώς μας είπε ο κ. Δουσδαμπάνης στη συνέντευξη που εξασφαλίσαμε για τους αναγνώστες του patrasmagazine.gr:

Ο κ. Περικλής Δουζδαμπάνης, Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πατρών και Νεφρολόγος Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρασης «Κυανούς Σταυρός Πατρών»

Ερ.  Κύριε Δουζδαμπάνη, τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος;

Απ.    Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Οι νεφροί επιτελούν ζωτικής σημασίας λειτουργίες του οργανισμού μας. Ο ρόλος τους είναι η αποβολή των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού καθώς και της περίσσειας υγρών και του άλατος και με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των χημικών στοιχείων και των μετάλλων του σώματος καθώς και στον μεταβολισμό των οστών, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και συμμετέχουν στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ερ. Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου;

Απ.    Με την εξέλιξη της νόσου έχουμε την εμφάνιση των διαφόρων επιπλοκών όπως επιδείνωση προϋπάρχουσας αρτηριακής υπέρτασης, την εμφάνιση της αναιμίας και τέλος διαταραχές των οστών με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση ή επιδείνωση της καρδιαγγειακής νόσου και τη αύξηση της θνησιμότητας. Πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Συνήθως στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα της νόσου δεν γίνονται αντιληπτά ενώ έχει αναφερθεί ότι μπορεί κάποιος ασθενής να έχει χάσει ήδη το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

Ερ.  Γιατί η ΧΝΝ χαρακτηρίζεται… μάστιγα;

Απ.    Κάθε χρόνο υπολογίζονται σε χιλιάδες τα θύματα της ΧΝΝ και για την αντιμετώπιση της δαπανούνται πάρα πολύ υψηλοί προϋπολογισμοί  από τα διάφορα Εθνικά συστήματα Υγείας .  Έτσι λοιπόν, η νόσος  έχει χαρακτηριστεί ως μάστιγα της σύγχρονης εποχής, λόγω του αυξανόμενου επιπολασμού ,της ιδιαίτερα υψηλής νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών και του υψηλού κόστους της θεραπείας αλλά και της αντιμετώπισης των επιπλοκών της. 

     Ερ.  Ποιος είναι ο επιπολασμός της νόσου;

Απ.    Ο επιπολασμός της ΧΝΝ αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται πώς σε μια δεκαετία ο αριθμός παγκοσμίως των ασθενών τελικού σταδίου που θα χρειαστούν εξωνεφρική κάθαρση θα φθάσει τα 5,4 εκατομμύρια. Έχει υπολογιστεί ότι  10% του ενήλικου πληθυσμού  πάσχει από κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική νόσο και μάλιστα το 1/3 εξ αυτών δεν το γνωρίζει γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για  επαρκής και σωστή ενημέρωση του γενικού πληθυσμού.

 Στην Ελλάδα  περίπου  10.000 συμπολίτες μας  πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης. Η συχνότητα της νόσου  αλλά και η βαρύτητα της αυξάνεται με το γήρας, τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως αρτηριακή υπέρταση).

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή του συνολικού αριθμού των ασθενών ΧΝΝ πάρα μόνο όσων είναι σε μέθοδο υποκατάστασης, όπως επίσης δεν έχει υπολογιστεί και το συνολικό κόστος των ασθενών αυτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ερ. Υπάρχουν νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Covid-19 προκαλεί ΧΝΝ;

Απ.    Δυστυχώς ναι. Στις ημέρες της πανδημίας έχει καταγραφεί ένας νέος πρωτόγνωρος επιβαρυντικός παράγοντας ανάπτυξης ΧΝΝ. Είναι η λεγόμενη νεφροπάθεια μετά από λοίμωξη Covid-19.  Η βλάβη που προκαλείται ονομάζεται οξεία νεφρική βλάβη δηλαδή οξεία νεφρική ανεπάρκεια και χαρακτηρίζεται από αιφνίδια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, αλλά δυστυχώς μπορεί να εξελιχθεί σε ΧΝΝ και κατ΄ επέκταση σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και για αυτό τον λόγο υπάρχει ανάγκη καταγραφής όλων αυτών των ασθενών έτσι ώστε να υπάρχει νεφρολογική παρακολούθηση ακόμα  και μετά την ίαση της νόσου. Από αποτελέσματα αναδρομικών μελετών αναφέρεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με νόσο Covid είχε αναπτύξει οξεία νεφρική βλάβη. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η μεγάλη θνησιμότητα των ασθενών αυτών (60-90%). Πιο συγκεκριμένα ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με COVID-19 θα αναπτύξουν οξεία νεφρική βλάβη ή κάποιον επιβαρυντικό παράγοντα όπως  πρωτεϊνουρία (παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα) και αιματουρία (παρουσία αίματος στα ούρα). Επίσης η ουρία που είναι ένας άλλος δείκτης νεφρικής λειτουργίας βρέθηκε υψηλός στα 2/3 των ασθενών που απεβίωσαν από την νόσο COVID-19. Έτσι λοιπόν το σύνολο των νεφρικών αλλοιώσεων που μπορεί να παρατηρηθούν κατά την νόσηση  από COVID-19 και μπορεί να εξελιχθεί σε ΧΝΝ ονομάζεται νεφροπάθεια COVID-19.  

Ερ.  Με ποιον τρόπο εποδρά ο κορωνοϊός προκαλώντας οξεία νεφρική βλάβη;

     Απ.   Ο παθογενετικός μηχανισμός της οξείας νεφρικής βλάβης δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.  Δυνητικά η καταιγίδα παραγωγής των διαμεσολαβητών της  φλεγμονής που προκαλείται από την εισβολή του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό και από την επακόλουθη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεφρικών κυττάρων. Επίσης έχει αναφερθεί και μια απευθείας τοξική δράση του κορονοϊού στα νεφρικά κύτταρα μέσω των υποδοχέων της αγγειοτασίνης.

Ερ.  Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ΧΝΝ έχει προγραμματιστεί κάποια δράση;

  Απ.    Στο πλαίσιο της κοινής δράσης για την καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της, η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Σύλλογο Νεφροπαθών Αχαΐας διοργανώνει την Πέμπτη 11 Μαρτίου στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας νεφρού μια διαδικτυακή ημερίδα για το κοινό με θέμα : “ Νεφρικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές μετά από λοίμωξη COVID 19».  Καλώ όλους του συμπολίτες μας και τους διαφόρους φορείς της Αχαΐας να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να παρακολουθήσουν την ημερίδα. 

Ποιος είναι ο Περικλής Δουζδαμπάνης:

  • O κ Δουζδαμπάνης Περικλής γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1971, ζει και εργάζεται στην Πάτρα ως ιδιώτης Ιατρός Νεφρολόγος και ως επιστημονικός συνεργάτης στην Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης  “Κυανούς Σταυρός Πατρών”.
  • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών καθώς και διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή Πατρών. Διδάσκει μετά από πρόσκληση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Βασικές Επιστήμες της Ιατρικής Σχολής Πατρών καθώς και στο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη νεφρολογική φροντίδα της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας.
  • Έχει μετεκπαιδευτεί στις διάφορες μεθόδους υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας καθώς και στην χρόνια νεφρική νόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HUN του Τορόντο στον Καναδά μετά από υποτροφία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (έτος 2009) καθώς και με υποτροφία του διεθνούς οργανισμού Ιnternational Peritoneal Bulletin από τον αείμνηστο καθηγητή Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου  του Tορόντο κ Δ Ωραιόπουλο.
  • Έχει συγγράψει περισσότερες από 30 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει 60 αναρτημένες εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
  • Είναι κριτής σε 35 διεθνή ιατρικά περιοδικά και συμμετέχει στην επιτροπή σύνταξης 2 διεθνών και ενός ελληνικού ιατρικού περιοδικού.
  • Είναι μέλος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου, Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας, της Aμερικανικής Εταιρείας Νεφρολόγων, της  Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας και της Διεθνούς Εταιρείας Αιμοκάθαρσης και επίσης εκτελεί καθήκοντα Προέδρου της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.