Πανελλήνιες 2022 | Οι «5 εντολές» για διαχείριση χρόνου και υψηλότερη βαθμολογία στην Έκθεση και Νεοελληνική Γλώσσα

Συμβουλές για καλύτερη επίδοση σε έκθεση και Νεοελληνική Γλώσσα στις Πανελλήνιες 2021.

Η διαχείριση του χρόνου στο διαγώνισμα και η επόμενη ώρα μετά την εξέταση

1.Διαβάστε προσεκτικά τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και τα κείμενα για το θέμα έκθεσης. Όλα έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σχεδόν πάντα το τελευταίο θέμα είναι και το πιο δύσκολο. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από το πιο εύκολο ώστε να διαχειριστείτε τον χρόνο σας.

2.Αν διαπιστώσετε ότι δεν γνωρίζεται καλά κάποιο θέμα και σας δυσκολεύει μην απογοητεύεστε. Μπορεί να είναι όντως δύσκολο και να είναι «εμπόδιο» για όλους τους υποψήφιους. Θα πρέπει να επιδείξετε την απαραίτητη ψυχραιμία ώστε να προχωρήσετε παρακάτω και να μην πτοηθεί το ηθικό σας. Αν χάσετε την ψυχραιμία σας μπορεί να επηρεαστεί η επίδοση σας και στα θέματα που γνωρίζεται.

3.Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε. Θα πρέπει να μην δημιουργούν οι απαντήσεις καμία αμφιβολία στον διορθωτή για το αν είστε διαβασμένοι. Το κάθε από τα 4 συνήθως θέματα στην Νεοελληνική Γλώσσα που πέφτουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά και θα πρέπει αν κατανέμετε τον χρόνο σας ανάλογα. Όταν ο χρόνος σας αρχίζει να στενεύει θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο σε αυτά που έχει γράψει και μπορείτε να βελτιώνεται τις διατυπώσεις σας.

4.Επίσης κατά την διάρκεια του «χτενίσματος» του διαγωνίσματος σας μπορείτε να σώσετε μόρια και βαθμούς αφού μικρές διορθώσεις μπορούν να είναι «σωτήριες». Εξαντλήστε τον χρόνο που σας δίνεται.

5.Όταν αποχωρήσετε από την αίθουσα ολοκληρώνονται το γραπτό σας εφόσον δείτε τις απαντήσεις που θα παρουσιάσουν στα ΜΜΕ ατα φροντιστήρια και επειδή μπορεί να μην θυμάστε πως έχετε απαντήσει, μην απογοητευτείτε και έχετε αμφιβολίες για την επίδοσή σας 
Σκεφτείτε ότι εκτός από την Νεοελληνική Γλώσσα και το θέμα έκθεσης έχετε ακόμη πορεία για την ολοκλήρωση της δοκιμασίας των Πανελλήνιων εξετάσεων