ΠΑΤΡΑ: Ποιες θεατρικές παραστάσεις θα δούμε φέτος τον χειμώνα

“Αγορομάνα”

Μια νέα μητέρα διαπιστώνει ότι η ανατροφή παιδιών σε συνθήκες κοινωνικής πίεσης και αδιάκοπων «καλοπροαίρετων» οδηγιών καταλήγει να είναι μια επίπονη, εντατική και μοναχική εργασία.

Πάτρα

Μόνο εκείνη το βιώνει έτσι; Είναι κακή μητέρα; Γιατί η γυναίκα για να είναι «ολοκληρωμένη» πρέπει να κάνει παιδιά;

Κατά πόσο το αφήγημα περί οικογενειακής ευτυχίας που σερβίρεται στους νέους είναι αληθινό; Και τί συμβαίνει τέλος πάντων με τους άντρες; Η παράσταση Αγορομάνα της Αφροδίτης Μητσοπούλου μετά από δύο πετυχημένες θεατρικές σεζόν στην Αθήνα και περιοδείες ανά την Ελλάδα επιστρέφει το φθινόπωρο του 2024 για μια περιοδεία. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο act την Πάρασκευή 15 και στο Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 9.30 το βράδυ και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ.

Μέσα από ένα πολύ προσωπικό ύφος, που συνδυάζει το stand-up comedy, το ντοκιμαντέρ και το μουσικό θέατρο, η Αγορομάνα εξερευνά, εξιστορεί και αποδομεί τα βιώματα της γονεϊκότητας, φωτίζει σταδιακά τους έμφυλους ρόλους και ξετυλίγει με τόλμη το νήμα της βίας κατά των γυναικών*. Με την ανατρεπτική θεματολογία της, η παράσταση προκαλεί τους θεατές όλων των φύλων και των ηλικιών να επανεξετάσουν τη συστηματική επίδραση των κοινωνικών στερεοτύπων και δομών εξουσίας στις ζωές όλων μας.

Σε κάθε παράσταση φιλοξενούμε μια διαφορετική/ό καλεσμένη/καλεσμένο, που ενσωματώνεται στη σκηνική δράση και συνεισφέρει με μια μοναδική οπτική γύρω από τα θέματα της παράστασης.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Αφροδίτη Μητσοπούλου
Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μολυμπάκης, Αφροδίτη Μητσοπούλου
Σκηνογραφία: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Μητσόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χαριτοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Σάββας Κοβλακάς
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Ερμηνεία: Αφροδίτη Μητσοπούλου, Ιάκωβος Μολυμπάκης

Παραγωγή: Scratch Theater Company

“Τα παιχνίδια των άλλων”

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Τα παιχνίδια των άλλων» για δύο τελευταίες παραστάσεις στις 9 και 10 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο θέατρο Μπάρρυ.

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Η παράσταση συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με εκπαιδευτικά και θεατροπαιδαγωγικά στοιχεία. Θα γνωρίσουμε την ιστορία του Ολοκαυτώματος, εστιάζοντας στα δεινά του πολέμου και τις τραγικές συνέπειες του ρατσισμού. Ακολουθούμε την ιστορία δύο αγοριών που το ένα ζει την φρίκη μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και το άλλο τις συνέπειες αυτής της φρίκης εκτός στρατοπέδου. Ζουν σε δύο κόσμους τόσο διαφορετικούς, αλλά τόσο παρόμοιους. Μέσα από τα μάτια τους, το κοινό βιώνει την απώλεια, τον φόβο, αλλά και την ελπίδα που αναδύεται από την ανθρωπιά, το όραμα και την ανθεκτικότητά τους, προάγοντας ταυτόχρονα την ελπίδα για την ειρήνη. Η ιστορία αυτή δε γνωρίζει εθνικότητες και χρόνο. Απαντάται ακόμα και σήμερα στο εδώ και τώρα…

Συντελεστές
Κείμενο: Τζωρτζίνα Κακουδάκη- Γιούλη Δούβου
Σκηνοθεσία – Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα: Γιούλη Δούβου
Μουσική επένδυση: Ανδριάνα Αγγελοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη Σύμβουλος Οργάνωσης: Βάσια Κόσσυβα
Φωτογράφιση παράστασης: Γιώργος Καλογερής Δημιουργικό Αφίσας: Παναγιώτης Μαυρίδης

Παραγωγή: KYKLORAMA

Παίζουν οι επαγγελματίες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Άννα Ζιάκκα, Γιώργος Κομνηνόγλου, Γιάννης Τσάκωνας.

Ακούγεται η φωνή του Γιάννη Καλαντζόπουλου

Η θεατρική παράσταση «Τα παιχνίδια των άλλων» συγχρηματοδοτείται από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

“Ο Γιάννης το βούδι”

Τέσσερις ηθοποιοί δανείζονται τους ψιθύρους μιας κλειστής κοινωνίας προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία ενός έφηβου αγοριού που κρεμάστηκε από μια μουριά. Φόντο του βίου του: η αγροτική νησιωτική ύπαιθρος.

Πάτρα

«Ο Γιάννης το βούδι» είναι ένα σκοτεινό παραμύθι που αποδομεί απολαυστικά την εικόνα του παραδοσιακού ανθρώπου και της «φιλήσυχης» ζωής του, γαργαλώντας παράλληλα τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού στη σύγχρονη
κουλτούρα της φασαιότητας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο act, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 9.30 το βράδυ και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 8 το βράδυ.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο/Σύλληψη: Ευαγγελία Γατσωτή
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λιαρόπουλος
Σκηνογράφοι: Αλκυόνη Δίβαρη, Λία Μαντούβαλου
Ενδυματολόγος: Αρχοντούλα Τσατσουλάκη
Μουσικός επί σκηνής: Hydrama
Σχεδιασμός φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άνθια Μουστάκα-Κολυβά
Φωτογραφία/Trailer/Δημιουργία αφίσας: Daniel Voreakos
Εταιρεία παραγωγής: ΜΠΛΕ

Ερμηνεύουν
Φίλιππος Κοντογιώργης, Θανάσης Λυσανδρόπουλος,
Σταύρια Νικολάου, Γρηγόρης Πανταζής

“Καθαρίστρια”

Ο μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού, ανεβαίνει, για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο act την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ  με τον Αντώνη Παπαηλία στο ρόλο της Πελαγίας!

Η Πελαγία, καθαρίστρια σε διάφορες εταιρείες, είναι μια γυναίκα που πάντοτε πίστευε πως ανήκει στα “Όχι”, σε εκείνες δηλαδή που η ζωή, από τη γέννηση τους, τις έχει κατατάξει στις “χαμένες” περιπτώσεις. Γεννημένη και μεγαλωμένη σε οικογένεια καθαριστριών, το μόνο πράγμα που ξέρει, μέχρι τώρα, στην ζωή της , ειναι να παρακολουθεί τις φωτεινές και λαμπερές ζωές των “Ά Ναι”, πάντα απο το παρασκήνιο.

Πάτρα

Τι μπορεί να συμβεί, οταν η ζωή αποφασίζει να της πει και εκείνης το μεγάλο “Ναι” ή ακόμη και “Ίσως” και αυτόματα να την ανεβάσει σε κατηγορία αυτοεκτίμησης;

Ένα έργο για τους ανθρώπους, ένας μαγικός μονόλογος του μετρ του είδους Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού, που δείχνει σε όλους, πως η απόφαση είναι δική μας και μόνο. Πως τα “ναι”, τα “οχι”, τα “ίσως” …είναι απλές λέξεις και απο εμάς και μόνο εξαρτάται το ποιοί θα είμαστε και τι θα διεκδικούμε στη ζωή μας…γιατί…πολύ απλά…ολοι γεννηθήκαμε για να γίνουμε “ναι”!

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Κοστούμια: Νόρα Πόντη
Φωτογραφίες: Ιωάννα Τζετζούμη
Μουσική επένδυση – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

“Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας”

Η Ρηνούλα. Η μαθήτρια με την μπλε ποδιά, που από μικρή ηλικία, γοήτευε τους άνδρες, αποφάσισε να μεγαλώσει με τον τρόπο που η ίδια η ζωή της έδειξε από νωρίς. Η Ρηγούλα που έγινε Πεπίτα και κατέληξε Ρόζα. Η ζωή της, ο έρωτας πο, από πολύ νωρίς, έγινε δουλειά και η δουλειά που μπλέχτηκε με τον έρωτα.

Πάτρα

Η επιβίωση, οι σκέψεις και η ελπίδα. Μια γυναίκα που μπήκε από μικρή στον κόσμο των κόκκινων φαναριών, που κατάφερε να επιζήσει και να ανελιχθεί, να γίνει η κυρία της ζωής της, να μπει, χωρίς να φοβηθεί, στα μονοπάτια του πληρωμένου έρωτα, των βίτσιων, που δεν ντράπηκε να ικανοποιήσει τις ορέξεις του κάθε πελάτη προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της… την απόκτηση του δικού της “σπιτιού”, της δικιάς της επιχείρησης. Που έγινε κυρία της ζωής της κάνοντας ό,τι χρειαστεί. Και μέσα σε όλα αυτά, το κρυφό της μυστικό, ένα μυστικό που από πολύ μικρή ηλικία, αποφάσισε να φυλάει αλλά και να ψάχνει για όσο ζει… η κόρη που αποχωρίστηκε μικρή. Η κόρη που έψαχνε και συνεχίζει να ψάχνει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικό- Κοστούμι: Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Το τραγούδι «Μυστικό»
ερμηνεύει η Βασιλική Σούτη
σε στίχους Αλέξανδρου Λιακόπουλου

Φωτογραφίες: Γιώργος Λυμπερόπουλος
Στο ρόλο της Ρόζας η Δανάη Καλοπήτα

«Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας»

Δύο γυναικείες φιγούρες στη σκηνή καταθέτουν ένα σύγχρονο μαρτυρολόγιο για τη συμμετοχή της σοβιετικής γυναίκας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αφηγούνται την τραγική ιστορία της θηλυκότητας μέσα στα πεδία των μαχών, δημιουργώντας ένα τοπίο μνήμης, όπου συνδέονται το παρόν με το παρελθόν, το πραγματικό με το ονειρικό.

Πάτρα

Ο σκηνικός χρόνος, γεμάτος ρωγμές και ρήγματα, δημιουργεί τον τόπο όπου ανασαίνει η ανθρώπινη ψυχή. Οι δύο θηλυκές φιγούρες αποκαλύπτουν προσωπικά βιώματα γεμάτα συγκρούσεις και αντιφάσεις και την ίδια στιγμή φωτίζουν το ανείπωτο βάθος των συναισθημάτων τους, των απόκρυφων επιθυμιών και των ονείρων τους.

Μεταξύ έρωτα και πολέμου, μνήμης και ιστορίας, οργής και χιούμορ, οι γυναίκες αυτές επαναδιεκδικούν τις ζωές τους, τα σώματά τους, τα συναισθήματά τους, τους εαυτούς τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο εξέγερσης του ανθρώπινου πάθους απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι ένα πολυφωνικό ντοκουμέντο, μια εξομολόγηση της γυναικείας μνήμης από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Κυκλοφορεί σε μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο “Όροφως” στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Σύλληψη- Ερμηνεία: Κάτια Γέρου, Ναταλία Γεωργοσοπούλου
Kαλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάββας Στρούμπος
Δραματουργική επεξεργασία: Παντελής Μπουκάλας
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Σκηνική εγκατάσταση: Ηλίας Παπανικολάου
Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης/ ΟΡΚΗ
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαόφης
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (Cont Act)
Οργάνωση παραγωγής: Ομάδα θεάτρου Άλας

Το σκηνικό της παράστασης είναι εμπνευσμένο από την εικαστική εγκατάσταση του Κυριάκου Κατζουράκη “Ιερά οδός”. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του.

“Μάρκος Σεφερλής – 20 Χρόνια Δελφινάριο”

Πάτρα

20 χρόνια γέλιο!

20 χρόνια σάτιρα!

20 χρόνια διασκέδαση!

Γιορτάζουν και το φωνάζουν!

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κινηματοθέατρο “Πάνθεον”, από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου, με δύο παραστάσεις την ημέρα.

“Βασανίζομαι”

Ο θεατρικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού, μας παρουσιάζει τον Φωκίωνα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο act την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 9.30 το βράδυ.

Φωκίωνας Λαχταρίδης. Ο άνθρωπος που κάθε βράδυ, εκεί, λίγο πριν τα ξημερώματα, παίρνει στα χέρια του ένα σπρέη…. σαν αυτά των αναρχικών, βγαίνει στους δρόμους και γράφει παντού “βασανιζομαι”, με κεφαλαια γράμματα και ένα μεγάλο θαυμαστικό στο τέλος.

Πάτρα

Ο άνθρωπος, που μέσα σε έξι μόνο μέρες είδε την ζωή του να γίνεται άνω-κάτω, να γκρεμίζεται… και αυτόν… την έβδομη μέρα, σαν την έβδομη μέρα της δημιουργίας, να ξαναγεννιεται απ τις στάχτες του, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και τις ψευδαισθήσεις, μέσα στις οποίες μέχρι τώρα ζούσε, ανοίγοντας την πόρτα… ελεύθερος πια… παίρνοντας μια βαθειά ανάσα για να γεμίσει τα πνευμόνια του με τον αέρα της ελευθερίας. Της νέας αρχής…

Και που απο τότε…κάθε βράδυ…βγαίνει στους δρόμους, λίγο πριν τα χαράματα και γράφει παντου… στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στους τοίχους του Βασιλικού κήπου, στο μετρό στο Σύνταγμα μια και μόνο λέξη… που για εκείνον, ειναι, πλέον…. όλη του η πραγματικότητα…. ΒΑΣΑΝΙΖΟΜΑΙ!

Στοιχεία της παράστασης

Σκηνοθεσία – φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικό : Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική επένδυση : Βασίλης Θεοδώρου
Φωτογραφίες : Danae

Στο ρόλο του Φωκίωνα Λαχταρίδη ο Γιώργης Κοντοπόδης

“Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα”

Έπειτα από τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών, την περασμένη θεατρική περιόδου, η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία για 2η χρονιά!

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για 2 μόνο μέρες στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Μηχανουργείο”, την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ερμηνεύει έναν συγκλονιστικό μονόλογο για την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φώτης Μακρής.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα παρουσιάζεται επί σκηνής.

Πάτρα

Η κεντρική ηρωίδα, η «αρραβωνιαστικιά», καταφεύγει στη μνήμη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αφηγηθεί την εμπειρία της αλλά και την εμπειρία της γενιάς της, προσπαθώντας να βρει το νόημα της Ιστορίας.

Σ’ όλη αυτή την διαδρομή, η ηρωίδα αναπλάθει εμπειρίες από την προπολεμική Ελλάδα, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, από την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη μετεμφυλιακή περίοδο και τη Χούντα των Συνταγματαρχών, αλλά και από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (μετανάστευση, πολυπολιτισμικές κοινωνίες κ.ά.).

Η διασκευή του μυθιστορήματος, που έχει γίνει από τον Φώτη Μακρή, την Κλεοπάτρα Τολόγκου και τη Στέλλα Κρούσκα, πλέκεται στον διπλό ιστό της προσωπικής και της συλλογικής περιπέτειας.

Πρόσωπα κοινά, αθέλητοι πρωταγωνιστές ή ανίδεοι κομπάρσοι του δράματος: Αντίσταση, εμφύλιος, διώξεις. Μεγάλα οράματα και διαψεύσεις, διάλυση πολλών ψευδαισθήσεων. Η Ελλάδα, ο κόσμος.

Ταυτότητα παράστασης

Ερμηνεία: Γιασεμί Κηλαηδόνη
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Διασκευή: Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Μάριος Σπηλιόπουλος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Νείλος Καραγιάννης
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς
Επιμέλεια οπτικού υλικού-trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης/ΟΡΚΗ
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Μεταξουργείο ΑΜΚΕ

“Μαχαίρι στο κόκκαλο”

Η παράσταση «Μαχαίρι στο κόκαλο», από την ομάδα Θεάτρου Ça Va, σε σκηνοθεσία Βασίλη Καλφάκη με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί μαζί με την Σάντρα Λειβαδάρα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2023-2024 με μεγάλη επιτυχία και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Πάτρα

Με το κοινό να γεμίζει το Black Box του θεάτρου, το «Μαχαίρι στο κόκαλο» επέστρεψε στην σκηνή του 104 και στις 29 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο act.

Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Κώστα Μουρσελά.

Συντελεστές:

Διασκευή – σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σιέτου

Επιμέλεια σκηνικών-κοστουμιών: Ηλιάνα Μπαφέρου

Φωτισμοί: Βασίλης Γιαννακόπουλος

Φωτογραφίες-trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας.

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Σάντρα Λειβαδάρα και Βασίλης Καλφάκης.

“Μύγα Τσε-Τσε”

Μια διασκευή συζυγικής φαρσοκωμωδίας των Ρέι Κούνεϊ-Τζον Τσάπμαν, από τους Ρέππα – Παπαθανασίου στην λογική του παλιού ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του 60.

Στο σπίτι του Αλέξη και της Ντέλας Δανέζη αναμένεται η πλούσια Ελληνο-αμερικανίδα Νταϊάνα Κουτούπας για την υπογραφή συμφωνίας περί αγοράς δύο οικοπέδων.

Πάτρα

Το ζευγάρι ετοιμάζεται να πάει σε ένα gala το βράδυ και το σπίτι είναι ελευθερο.!!!

Ο Πάκης, διευθυντής στην Εταιρεία του Δανέζη και ανιψιός τους, η συννυφάδα της Ντελας Λολότα, ο Ντίμης ο ντεκορατέρ, ο Ρούλης, ο τραυλός χασάπης, μια ζουμερή Καρολάιν, η βλάχα υπηρέτρια Παγώνα μπλέκουν σε ένα ερωτικο γαϊτανάκι στην σκέψη του άδειου σπιτιού.

Αλλά η Κουτούπας έρχεται ξαφνικά… και εκκρεμούν δύο οικόπεδα…

Σκηνοθεσία – Μιλτιαδης Παπλάς

Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο “Όροφως” κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 το βράδυ και Κάθε Κυριακή στις 8 το βράδυ.

“Χαλασμένο Τηλέφωνο”

Ένας άντρας που έχει χάσει τη δουλειά του περπατάει άσκοπα στους δρόμους της πόλης και για να δείχνει πολυάσχολος μιλάει διαρκώς στο κινητό του τηλέφωνο που είναι όμως χαλασμένο. Μην αντέχοντας την πραγματικότητα του σύντομα θα γεννηθεί στο μυαλό του η ιδέα ότι είναι μυστικός πράκτορας, πυροδοτώντας έτσι την παράλογη κωμωδία της ζωής του.

Πάτρα

Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Επίκεντρο+ έως τις 17 Νοεμβρίου για περιορισμένες παραστάσεις.

Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο: Κωνσταντίνος Μάγνης
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια εικόνας – ήχου: Μίλτος Νίκας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Νάνσυ Κωνσταντινίδη
Δημιουργικός σχεδιασμός: Φίλιππος Μποτώνης
Ήχος-φως: Μίλτος Αθανασίου
Διεύθυνση παραγωγής: ΄Ιλια Ράγκου
Ερμηνεύει ο Βασίλης Κόκκαλης

“Που να σκάσεις Κριστομπίτα δεν θα πάρεις τη Ροζίτα”

Η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, παρουσιάζει την παράσταησ “Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δεν θα πάρεις τη Ροζίτα” στο θέατρο Επίκεντρο+. Ο Κουνούπης αφηγείται την ερωτική ιστορία της μικρής και όμορφης Ροζίτας, η οποία αγαπάει τον ανέμελο και ονειροπόλο Κοκολίκο.

Πάτρα

Ο πατέρας της όμως θέλει να την παντρέψει με τον πλούσιο, γέρο και άγριο Δον Κριστομπίτα που με το ρόπαλο της εξουσίας και τη φουσκωτή κοιλιά της παντοδυναμίας του, τρομοκρατεί τους φτωχούς και τους αδύναμους… και τότε εμφανίζεται ο Κουρίτο, που αγαπούσε τη Ροζίτα από μικρό παιδί, αλλά έλειπε ναύτης στα καράβια. Τώρα γύρισε αποφασισμένος να την παντρευτεί. Τι θα γίνει τελικά; Ποιος θα πάρει την όμορφη Δόνια Ροζίτα; Τι ρόλο θα παίξουν σ’ αυτή την ιστορία ο ταβερνιάρης Συννεφοτρομάρας, ο παπουτσής Λιγοψύχης, ο κουρέας Φίγκαρο ή η νεράιδα, Ώρα Μία;…

Συντελεστές:

Διασκευή-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνικά-Ενδυματολογική Επιμέλεια: Γιάννης Μετζικώφ

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Λέκκας

Ενορχήστρωση, σύνθεση και διδασκαλία: Φίλιππος Περιστέρης

Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Παρασκευόπουλος

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελένη Σουμή

Φωτογράφηση παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ιωάννα Αγγελοπούλου, Σταύρος Δημόπουλος , Γιάννης Καλατζόπουλος, Σπύρος Κουβαρδάς , Γεωργία Μυλωνά, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος.

“Ο Κρητικός”

Ο “Κρητικός” του Διονυσίου Σολωμού, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 21:30, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Λιθογραφείον!
«Η ποίηση δεν είναι, όπως νομίζουν μερικοί ανέξοδη: για να περάσει την ψυχή μας, τρώει το κορμί μας. Σ’ αντάλλαγμα μας φανερώνει τις άδηλες αναλογίες του κόσμου – του σημερινού κόσμου εννοώ. Μας οδηγεί μέσα από το αγεωμέτρητο χάος, στη γεωμετρία της ζωής, που είναι η αποφασισμένη μοίρα του ανθρώπου».
Δημήτρης Μαρωνίτης (μιλώντας για τον Κρητικό).

Πάτρα

Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα της επανάστασης της Κρήτης και γραμμένο το μακρινό 1833, το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Η προσφυγιά, τα φουρτουνιασμένα ελληνικά νερά, η πάλη με τα κύματα, η πάλη για το δικαίωμα στη ζωή αλλά και ο αγνός έρωτας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μπλέκονται περίτεχνα από τον ποιητή ο οποίος μας δίνει ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής γραμματείας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, σύλληψη ιδέας, δραματουργία |Μαρία Βάρσου
Επιμέλεια κίνησης |Ιωάννα Γεωργοπούλου
Πρωτότυπη μουσική |Γιώργος Τριανταφύλλου
Σχεδιασμός φωτισμών |Ευσταθία Δρακονταειδή
Κοστούμια |Κατερίνα Δίπλα
Video |Παναγιώτης Φαφούτης
Κάμερα |Νίκος Πατρώνας
Φωτογραφία |Βασίλης Ζαβέρδας
Σχεδιασμός Αφίσας |Πέτρος Βούλγαρη
Κατασκευή κουκλών |Θανάσης Μοσχόπουλος
Ειδικές κατασκευές |Francesco Moretti, Θεόδωρος Βάρσος
Ερμηνεύουν |Ιωάννα Γεωργοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς

Στο video εμφανίζονται επίσης τα παιδιά |Ερμής Θεοδωρόπουλος, Δέσποινα Κουκιά-Κοκκίνου

Παραγωγή |Θέατρο Λιθογραφείον, Σαλτιμπάγκος ΑΜΚΕ
Πρεμιέρα: 9/11 ώρα 21:30
Επόμενες παραστάσεις:
10, 11/11 ώρα 20:00
12/11 ώρα 21:30
14-16/11 ώρα 21:30
17/11 ώρα 20:00
21-23/11 ώρα 21:30
24/11 ώρα 20:00
28-30/11 ώρα 21:30
& 1/12 ώρα 20:00 (συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος)