Ο νέος πυλώνας στήριξης του κλάδου της εστίασης βρίσκεται στο επίκεντρο της σύσκεψης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00 υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, των Υφυπουργών στον Πρωθυπουργό Θεόδωρου Λιβάνιου και Άκη Σκέρτσου, και του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά καθώς επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. AD
Στην αιχμή των στοχευμένων παρεμβάσεων, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, ότι θα ξεδιπλώνονται για την ενίσχυση του κλάδου, κατά πληροφορίες φαίνεται να βρίσκεται η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, προϋπολογισμού έως και 400 εκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας χρηματοδοτικής γραμμής με την οποία θα συνδεθούν οι επαγγελματίες του κλάδου για να καλύψουν τις προμηθευτικές ανάγκες των επιχειρήσεων τους, όταν θα ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους.
Η γραμμή χρηματοδότησης θα τροφοδοτηθεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η δυνατότητα αξιοποίησής της θα δοθεί στα καταστήματα της εστίασης που έχουν καταγράψει απώλειες στον τζίρο τους την περασμένη χρονιά αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο τζίρος του κλάδου της εστίασης το 2019 ανήλθε στα 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2020 υπέστη σημαντική μείωση της τάξης του 35% και διαμορφώθηκε στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για το δίχτυ ασφάλειας και στήριξης του κλάδου έχουν κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής κεφάλαια περίπου 1,93 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για κονδύλια που έχουν διοχετευθεί προς κάθε επιχείρηση, ανάλογο με το ποσοστό του τζίρου που έχουν απωλέσει, και έχουν πλαισιωθεί και από άλλες χρηματοδοτικές ενισχύσεις.
Στη συνάντηση του με επαγγελματίες της εστίασης, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μια πρώτη δέσμη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου ο οποίος μαζί με τον τουρισμό έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την υγειονομική κρίση.
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον κύκλο των περιοδικών επαφών με τους εκπροσώπους του κλάδου, και την πορεία των στοχευμένων παρεμβάσεων, δείχνουν ότι:
- Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ.
- Περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, καθώς επίσης 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών.
- Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ.
Το καρέ των μέτρων ήταν:
1) Διατήρηση και τον Μάρτιο της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά.
2) Μηδενικό μισθολογικό κόστος καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.
3) Μειωμένο Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
4) Κρατική κάλυψη των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν και ανακοινώσεις για την εστίαση.
Το άνοιγμα της εστίασης πηγαίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, χέρι με χέρι και με τα self test.
Ο σχεδιασμός για τα τεστ αυτά αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή.