Η αυθεντική συνταγή για Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

Η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) είναι από τις πιο διαδεδομένες τάρτες κι αναπόσπαστο κομμάτι της Γαλλικής Κουζίνας. Οι Γάλλοι άλλωστε ονομάζουν quiche κάθε είδος ανοιχτής τάρτας με αλμυρή κρέμα (από αυγά και κρέμα γάλακτος) αλλά και τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά ή λαχανικά.
Προσωπικά είμαι της άποψης ότι μια νόστιμη και καλοφτιαγμένη Κις Λορέν μπορεί να έχει θέση σε διαφορετικές περιστάσεις όπως βραδινό τραπέζι, απογευματινό κάλεσμα (βλ. τσάι) ή ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα (βλ. brunch) γι’ αυτό άλλωστε μου είναι και τόσο αγαπημένη.
Η συνταγή αυτή (από το βιβλίο “French-the secrets of classic cooking made easy”) δίνει την αυθεντική (κι όχι τύπου) Quiche Lorraine ενώ για πρακτικούς λόγους, ψιλοκόβω κι ετοιμάζω από πριν όλα τα υλικά που θα χρειαστώ, τα οποία στην συνέχεια θα συνθέσω.

Υλικά
για την ζύμη
100 gr. βούτυρο
185 gr. αλεύρι μαλακό
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την γέμιση
220 ml. κρέμα γάλακτος πλήρες
120 gr. γιαούρτι στραγγιστό
80 ml. γάλα φρέσκο
150 gr. γραβιέρα
150 gr. μπέικον ή ζαμπόν
1½ κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
3 αυγά
Μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

η ζύμη
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο δεν αφήνουμε να ξεπαγώσει, σε κυβάκια.
Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά ώστε να πάρουμε ένα τριφτό, σαν ψίχουλα αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού,  το αλάτι, την ζάχαρη και το παγωμένο νερό, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να ενωθούν τα υλικά και να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για 15′ στην κατάψυξη.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε σε ομοιόμορφο φύλλο την ζύμη με την βοήθεια ενός πλάστη και την απλώνουμε σε ταρτιέρα 22- εκατοστών, κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και τοποθετούμε την ταρτιέρα για 10’ στο ψυγείο μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος.

Κάνουμε μερικές τρύπες στην ζύμη με ένα πιρούνι και γεμίζουμε με ωμά όσπρια, ρεβύθια ή φασόλια.

Ψήνουμε για 15’ στους 175ο C και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την γέμιση.

η γέμιση
Κόβουμε το ζαμπόν σε κύβους και το σωτάρουμε για μερικά λεπτά με ελάχιστο βούτυρο, αν χρησιμοποιήσουμε μπέικον παραλείπουμε το βούτυρο.
Κόβουμε την μισή ποσότητα της γραβιέρας σε κύβους και τρίβουμε την υπόλοιπη.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το γιαούρτι, την μουστάρδα προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και τέλος τα αυγά, ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφαιρούμε τα όσπρια.

Προσθέτουμε τα κυβάκια του ζαμπόν, της γραβιέρας, ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα. Καρυκεύουμε με φρέσκο πιπέρι.

Ψήνουμε την κις λορέν στους 175ο C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 35-40 λεπτά.

Σερβίρουμε αφού πρώτα αφήσουμε να περάσουν 15 λεπτά ώστε να κρυώσει η κις λορέν.

Σημειώσεις για ην Συνταγή:
– Η κις λορέν έχει πολλές παραλλαγές, μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, μυρωδικά, επίσης αλλαντικά ή άλλα κίτρινα τυριά όπως έμενταλ.
– Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε την ζύμη και με αλεύρι ολικής άλεσης.

Κις Λορέν Συνταγές

Quiche Lorraine Τάρτα Συνταγές

Ζύμη για Αλμυρές Τάρτες Συνταγές

Καλή επιτυχία!