Παναγιώτης Τερζάκης: «Τι πιο ευγενές, πιο υπεύθυνο και πρόσχαρο να ασχολείσαι με την… πηγή της ζωής»!

Συνέντευξη στην Παρασκευή Δημοπούλου

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Τερζάκης είναι ένας από τους νέους και πλέον αγαπητούς ιατρούς της Πάτρας.

Κυρίως όσες γυναίκες έχουν δεχθεί τις ιατρικές φροντίδες – υπηρεσίες του, μιλούν με τα πιο ζεστά λόγια για την ανθρωπιά και την επιστημονική του κατάρτιση.

Τον συναντήσαμε στο ιατρείο του, σε έναν μοντέρνο και ζεστό χώρο στο κέντρο της πόλης. Και μίλησε στο “patrasmagazine.gr” ως Ιατρός, αλλά κυρίως ως άνθρωπος!

Μας μίλησε και για την διαδρομή του αλλά και για την αγάπη του για την Πάτρα, αφού παρ’ ό,τι γεννήθηκε στην πρωτεύουσα και κατάγεται από το Ηράκλειο, σε αυτήν επέλεξε να μείνει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά…

Κ. Τερζάκη αν και έχετε πολιτογραφηθεί Πατρινός, ποιος είναι ο τόπος καταγωγής σας;

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1978. Μεγάλωσα στην Αθήνα, και αργότερα στο Ηράκλειο Κρήτης απ’ όπου και κατάγομαι.

Την Ιατρική Επιστήμη σε ποιο μέρος την σπουδάσατε;

Εισήχθην κατόπιν εξετάσεων στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza”, όπου και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ιατρική με βαθμό πτυχίου 103/110.

Στη Ρώμη απέκτησα την  Ιταλική Άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος με βαθμό 259.75 / 270 και επέστρεψα στην Ελλάδα αποκτώντας και την Ελληνική άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Εκτέλεσα την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) και στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και στη Χειρουργική κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ολοκλήρωσα την ειδίκευσή μου στη Γυναικολογία και Μαιευτική στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής «Θριάσιο» και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας».  Έκτοτε διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη μας.

Ζήσατε στην Ρώμη για μεγάλο διάστημα. Ποιές είναι οι εντυπώσεις, οι αναμνήσεις σας και τα μαθήματα ζωής από τη διαμονή σας εκεί;

Στη Ρώμη πρωτοπήγα το φθινόπωρο του 1996. Ερωτευμένος με αυτή την πόλη από την πρώτη ματιά μέχρι και σήμερα. Πως είναι δυνατόν μια  πόλη με τέτοια βαριά ιστορία, με  έντονη δόση ιταλικής φινέτσας και αναγεννησιακού ταμπεραμέντου να μην σαγηνέψει;   Μια πόλη, που πολύ απλά σε μαθαίνει να περπατάς με το κεφάλι ψηλά, καθώς τα πάντα γύρω σου προκαλούν δέος και θαυμασμό όσες φορές και να τα δεις! Πέρασαν εκεί επτά ολόκληρα χρόνια και η Ρώμη κατέληξε να είναι  ένα μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου μου που δεν θα  άλλαζα με τίποτα.

Ποιο ήταν το κίνητρο για την επιλογή της Ιατρικής επιστήμης; Αλλά και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να επιλέξετε μια ειδικότητα τόσο ευαίσθητη όπως η γυναικολογία;

Η επιλογή της Ιατρικής ήταν καθαρά προσωπικό  ζήτημα. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί  κάτι διαφορετικό. Δεν προέρχομαι από οικογένεια ιατρών ούτε ένιωσα κάποια πίεση από κάπου, ίσως θα μπορούσα να σας πω και το αντίθετο…

Όταν είσαι σίγουρος για αυτό που θέλεις να κάνεις αξίζει να το κυνηγήσεις στην άκρη της γης και θα το πετύχεις εφόσον το πιστεύεις. Η Ιατρική πέραν της αντικειμενικής προσφοράς στον συνάνθρωπο και της ουσιαστικής γνώσης που παρέχει, πρεσβεύει ότι πιο ενάρετο και καλοπροαίρετο υπάρχει στη φύση του ανθρώπου. Μπορεί λοιπόν αυτά κάποιος να μην τα αγαπήσει;  Ή μήπως μπορεί να μην  αγαπήσει την ίδια τη φύση της γυναίκας; Με ότι συνεπάγεται αυτό. Την σωματική και την ψυχική της υπόσταση, την ίδια τη μήτρα  της ζωής! Αν είναι κάτι που πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία είναι η ίδια η γυναίκα και το κυοφορούμενο έμβρυο. Τι πιο ευγενές, τι πιο υπεύθυνο και πιο πρόσχαρο να ασχολείσαι λοιπόν με την ίδια την πηγή της ζωής;

Θα ήθελα κ. Τερζάκη να θυμηθείτε και να μου περιγράψτε την πρώτη σας εμπειρία από τοκετό…

Η πρώτη φορά είναι η φορά που θα τη θυμάσαι για πάντα. Με το άγχος και την αγωνία του αν θα σταθείς αντάξιος στις προσδοκίες τις δικές σου και αλλά των υπολοίπων. Ως βοηθός συμμετείχα στο πρώτο μου τοκετό τη δεύτερη μέρα της ειδικότητας. Ελάχιστες μέρες αργότερα διεξήγαγα υπό επίβλεψη τοκετούς είτε φυσιολογικούς, είτε με καισαρική τομή. Η πρώτη φορά ίσως να φαίνεται λίγο πιο δύσκολη αλλά όταν είσαι σωστά προετοιμασμένος, το αποτέλεσμα θα είναι το βέλτιστο.

Ο γυναικολόγος νιώθει την ίδια χαρά και ευγνωμοσύνη που νιώθει και η μαμά κάθε φορά που φέρνει στο κόσμο το μωρό της. Νιώθει κυρίως όμως έντονο το αίσθημα της ευθύνης που φέρει απέναντι στη μητέρα, το νεογνό αλλά και την ευρύτερη οικογένεια. Αυτή η ευθύνη  μπορεί να προκαλεί κάποιες φορές μια σχετική κόπωση, αλλά η χαρά που δίνεις και μοιράζεσαι είναι αυτό που μένει και που έχει σημασία.

Ας μιλήσουμε για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τι είναι αυτό που χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, κάθε γυναίκα από τον γυναικολόγο της, περά από την αυστηρά επιστημονική του παρουσία;

Η εγκυμοσύνη αποτελεί αναμφισβήτητα την πλέον ευαίσθητη και ιδιάζουσα περίοδο στη ζωής της γυναίκας, αλλά και του ζευγαριού, συνιστώντας  το σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη ζωή τους.  Ασφαλώς και η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει ένα αυστηρό πρόγραμμα εξετάσεων, επισκέψεων, συστάσεων και λήψης φαρμακευτικών ουσιών που εξασφαλίζουν την οργανική αρτιότητα της γυναίκας και του αναπτυσσόμενου εμβρύου αλλά χαίρομαι που το ρωτάτε γιατί δεν είναι μόνο αυτά. Ιδανικά, η υποστήριξη της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ξεκινήσει πριν την εγκυμοσύνη. Μια σειρά εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου των γονέων ή μια υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή επιβάλλεται να ξεκινά πριν την επίτευξη της σύλληψης. Η γυναίκα θα πρέπει να ενημερωθεί υπεύθυνα για τις επερχόμενες αλλαγές στο σώμα και στη διάθεσή της, για την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών  και για την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής χωρίς άγχος.

Επανέρχομαι όμως στο διάστημα της εγκυμοσύνης.  Οι ορμονικές διακυμάνσεις με την επακόλουθη σχεδόν καθημερινή αλλαγή στη συναισθηματική σφαίρα της γυναίκας είναι κάτι που το γνωρίζουμε και το αποδεχόμαστε όλοι. Φανταστείτε λοιπόν τι αντίκτυπο έχουν στην καθημερινότητα της γυναίκας, αλλά και του συντρόφου της, οι τεράστιες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη. Η ψυχολογική υποστήριξη της εγκύου με την λεπτομερή επεξήγηση των σταδίων της εγκυμοσύνης κρίνεται λοιπόν απαραίτητη για την αποδοχή μιας κατάστασης που είναι πέρα για πέρα φυσιολογική. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική ακόμη και στην ίδια γυναίκα, κάθε εβδομάδα και κάθε ημέρα αυτού του υπέροχου διαστήματος χρίζουν ιδιαίτερης προσέγγισης, ενώ επιπλέον η ξεχωριστή  ιδιοσυγκρασία της κάθε εγκύου χρήζει εξατομικευμένης προσέγγισης βάση των αναγκών και των πιστεύω της.

Οπότε ο μόνος κανόνας που θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει  προβλέπει την παρουσία του Γυναικολόγου επί καθημερινής βάσης στο πλευρό της εγκύου για την αντιμετώπιση ή την συμβουλή  επί οποιουδήποτε θέματος μπορεί να ταλαιπωρεί σωματικά ή συναισθηματικά την έγκυο γυναίκα.

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης εν τέλει δεν περιλαμβάνει μόνο εξετάσεις και φάρμακα. Η συναισθηματική και ανθρωπιστική προσέγγιση της εγκύου με την εξασφάλιση ενός κλίματος ηρεμίας, κατανόησης και συνεχούς παρουσίας εκ μέρους του θεράποντα ιατρού οδηγεί πάντοτε στο καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό της!

  Ένα άλλο θέμα στο οποίο  θα ήθελα να σταθούμε, είναι το ευαίσθητο θέμα του μητρικού θηλασμού…

Δυστυχώς, λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής, των επαγγελματικών υποχρεώσεων της μοντέρνας γυναίκας και του γενικότερου lifestyle, πολλές από τις μέλλουσες μανούλες έχουν ήδη προαποφασίσει από το αρχικό διάστημα της εγκυμοσύνης να μην θηλάσουν το μωρό τους. Ασφαλώς η επιλογή του μητρικού θηλασμού είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση της κάθε γυναίκας και επί της παρούσης δεν θα αναφερθώ στα άπειρα πλεονεκτήματά του. Αυτό όμως που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι  ήδη  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αναλύεται το θέμα του θηλασμού. Οποιαδήποτε διαδικασία που επεξηγείται διεξοδικά μοιάζει σιγά σιγά περισσότερο εύκολη και φιλική. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον ίδιο το θηλασμό.

Σαν γυναικολόγος τι είναι εκείνο που σας προβληματίζει, και τι συμβουλή θα δίνατε, στα νέα κορίτσια;

Ζούμε σε μια εποχή που η δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και στις πληροφορίες είναι τεράστια και δωρεάν. Παρόλα αυτά όμως εξακολουθεί και υπάρχει παραπληροφόρηση και  άγνοια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται στον εφησυχασμό, λόγω της εύκολης πρόσβασης μέσω του ίντερνετ σε πηγές αμφιβόλου συχνά ποιότητας ή απλά στην επιλογή της μη απασχόλησης με τα θέματα υγείας αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό πραγματικά είναι κρίμα. Θα μείνω αρχικά σε δύο μάστιγες της εποχής, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Και τα δύο δυστυχώς είναι αποτέλεσμα του ίδιου παράγοντα, της ελλιπούς ενημέρωσης περί σεξουαλικής υγείας και δραστηριότητας. Η πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών επαφών, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η πλημμελής ενημέρωση περί εμβολιασμού ή ακόμα και η άρνηση του εμβολιασμού καθώς  και  η απουσία κάποιου μέτρου προστασίας αποτελούν τα συχνότερα αίτια. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα υπάρχουν πολλά. Άλλα θεραπεύονται εύκολα, άλλα δυσκολότερα, ενώ συγκεκριμένα ο ιός των κονδυλωμάτων HPV μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο σε κάποιες γυναίκες. Ένας ιός, από τον οποίο έχουν νοσήσει σε κάποια στιγμή της ζωής τους στατιστικά οι  7 στις 10 γυναίκες  παγκοσμίως. Πρόκειται για καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλούν τρόμο μόνο και στο άκουσμά τους, αλλά η ίδια η πλημμελής ενημέρωση ή η παραπληροφόρηση θα έπρεπε να προκαλούν  μεγαλύτερο άγχος. Η ενημερωμένη γυναίκα έχοντας λάβει όλα τα μέτρα της δεν έχει να φοβηθεί τίποτα… Η σωστή ενημέρωση και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος πραγματικά σώζουν ζωές. Και μιλάμε για πράγματα πολύ απλά και εύκολα.     Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Από τα πιο λυπηρά και στρεσογόνα συμβάντα στη ζωή μιας γυναίκας. Πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων, το μεγαλύτερο μέρος των κυήσεων αυτών θα μπορούσαν να αποφευχθούν κατόπιν ολοκληρωμένης και σωστής ενημέρωσης περί αντισύλληψης και λήψης κατάλληλων αντισυλληπτικών μέτρων προστασίας. Αντισυλληπτικά μέτρα όπως ακόμη και το απλό προφυλακτικό που δεν χρησιμοποιείται όταν και όσο πρέπει. Η ενημέρωση περί σεξουαλικής δραστηριότητας αποτελεί σίγουρα ένα ευαίσθητο και προσωπικό θέμα. Πρέπει όμως να γίνεται νωρίς και σωστά. Όταν  για διάφορους λόγους δεν μπορεί να γίνει μέσα στην οικογένεια ή στο σχολείο θα ήταν προτιμότερο το κάθε νέο κορίτσι να απευθυνθεί σε κάποιο επαγγελματία υγείας προκειμένου να ενημερωθεί και να λύσει τις όποιες απορίες του και να μην μείνει απλά στις φιλικές γνώμες και απόψεις της παρέας του. Σεβόμενοι την αξία της ζωής, είτε της  δικής  μας είτε αυτής που θα μεγαλώσει μέσα μας, ενημερωνόμαστε σωστά, έγκαιρα κι έγκυρα και ενεργούμε με ελεύθερη βούληση παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την σωματική και ψυχική μας αρτιότητα. Λίγο περιεκτική αλλά αυτή είναι η συμβουλή μου για όλα τα νέα κορίτσια…

Είστε πολύ αγαπητός στην πόλη της Πάτρας αν και πολύ νέος σε ηλικία ιατρός. Που πιστεύετε ότι το οφείλεται αυτό;

Μα αν δεν δώσεις αγάπη δεν θα λάβεις αγάπη. Ακούγοντας προσεκτικά και κοιτώντας στα μάτια την κάθε γυναίκα, απλά προσπαθώ να δώσω τη καλύτερη λύση στο πρόβλημα που τη ταλαιπωρεί. Όταν αυτό αναγνωρίζεται από τον ασθενή, τότε ο κάθε ιατρός είναι ευτυχισμένος.

Ποια η γνώμη σας για τον ιατρική υποδομή της Πάτρας; Και αν ήταν στο χέρι σας τι θα αλλάζατε;

Η Πάτρα είναι  μια πόλη η οποία σίγουρα δεν έχει να στερηθεί τίποτα ή να ζηλέψει κάτι σε σχέση με άλλες πόλεις του πληθυσμιακού μεγέθους της. Πανεπιστημιακό και κρατικό νοσοκομείο, λοιπές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ιδιωτικές κλινικές, πλήθος ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, διατηρώντας από τα υψηλότερα standards, εξασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης ανωτέρου επιπέδου. Η Υγεία στην πόλη μας σίγουρα δεν νοσεί.

Περιγράψτε μας μια εμπειρία που σας έχει συγκλονίσει από την ιατρική σας εμπειρία…

Κάνοντας μια τέτοια ερώτηση σε γυναικολόγο, ασφαλώς και η απάντηση θα έχει να κάνει με το θαύμα του τοκετού. Η στιγμή που κρατάς στα χέρια σου το νεογέννητο μωράκι και το παραδίδεις στα χέρια της μητέρας του, η οποία σε κοιτάει σαστισμένη από χαρά και ευγνωμοσύνη, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα στο κόσμο! Όπως είπα και πριν όταν δίνεις αγάπη και χαρά, παίρνεις πίσω αγάπη και χαρά. Αυτό το εύχομαι στον καθένα… Απλά εμείς οι γυναικολόγοι, είμαστε λίγο περισσότερο τυχεροί και ευλογημένοι, γιατί ζούμε το θαύμα της ζωής συνεχώς!

Κ. Τερζάκη σας απασχολεί η πολιτική; Ασχολείστε με τα κοινά της πόλης; Σας προβληματίζει η γενικευμένη αρνητική οικονομική κατάσταση της χώρας;

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που ειδικά σήμερα δεδομένης της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας να μην ασχολείται λίγο ή πολύ με την πολιτική. Κι εννοώ την πολιτική αυτή καθεαυτή και όχι με την κομματική προσέγγιση.  Με τα κοινά του τόπου μας υπό τον όρο των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων δεν έχει τύχει να ασχοληθώ, καθώς η άσκηση της Ιατρικής δεν αφήνει ιδιαίτερα ελεύθερο χρόνο. Παρακολουθώ όμως στενά  τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας και ασφαλώς ψηφίζω, άσχετα αν πολλές φορές το έχω μετανιώσει μετά. Πως είναι δυνατόν να μην προβληματιστείς βλέποντας τον κόσμο να περπατά σκυθρωπός και να παραμιλάει υπό το βάρος των οικονομικών του προβλημάτων; Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όλοι μας βρισκόμαστε λίγο πολύ στην ίδια κατάσταση. Έχουν περάσει ήδη περί τα 7 χρόνια μέσα στη τρέχουσα κρίση. Εύχομαι να καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε γιατί ειδάλλως μπορεί να μεταβούμε σε χειρότερη. Η παρούσα κατάσταση πάντως δεν μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια ακόμα. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το κράτος γίνει πιο φιλικό στον πολίτη και ο πολίτης πιο υπεύθυνος προς το κράτος.

Πιστεύεται ότι οι οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το ποσό συνεπείς είμαστε με τα θέματα που αφορούν την υγεία μας;

Αυτό είναι πραγματικά ένα τεράστιο θέμα. Περικοπές στην υγεία δεν έχουν κάνει μόνο οι θεσμοί και το κράτος. Περικοπές στην υγεία όπως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς  έχουν κάνει και οι πολίτες. Με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα τον προληπτικό τακτικό έλεγχο  είτε αυτός είναι ένας απλός υπέρηχος, ένα Τεστ Παπανικολάου, μια μαστογραφία, μια γενική αίματος ή ακόμη και μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κι αυτό είναι μια πραγματική καταστροφή καθώς η ανεύρεση μια υποβόσκουσας παθολογίας στα πρώτα της στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ πιο απλά, εύκολα αλλά και οικονομικά σε σχέση με μια παθολογία που έχει εξελιχθεί. Πέραν όμως του προληπτικού ελέγχου, η ίδια η φαρμακευτική ή η χειρουργική αντιμετώπιση διαφόρων παθολογιών καθυστερεί να πραγματοποιηθεί ή δεν πραγματοποιείται καθόλου λόγω του οικονομικού κόστους. Είπα νωρίτερα ότι η Υγεία στη πόλη μας δεν νοσεί, εννοώ ασφαλώς την παροχή της Υγείας … Νοσούν όμως οι πολίτες, λόγω της οικονομικής τους αδυναμίας για την προσέλευση σε αυτήν.

Πείτε μας δυο λόγια για την προσωπική σας ζωή. Την οικογένεια σας και το ρόλο που παίζει στην ζωή σας…

Είμαι τυχερός που η σύζυγός μου κατανοεί τη φύση της ειδικότητας μου και υποστηρίζει έμπρακτα τον καθημερινό μου αγώνα. Θα πρέπει κάποιος να είναι ευτυχισμένος και στη προσωπική του ζωή προκειμένου να ανταπεξέλθει στο 100% των δυνατοτήτων του και στο εργασιακό του περιβάλλον και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είμαι. Έχοντας γεννήσει πολλά άλλα μωρά περιμένω και το δικό μας …

Ποια η γνώμη σας για τον τρόπο ζωής στη Πάτρα; Εσείς πως προτιμάτε να διασκεδάζετε;

Η Πάτρα ήταν και παραμένει μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας που αξίζει κανείς να ζει και να δραστηριοποιείται. Συνδυάζοντας θάλασσα και βουνό, ήπιο κλίμα  καλοκαίρι και χειμώνα, μπορεί να σου χαρίσει απλόχερα ποιοτικές στιγμές και μέρη ηρεμίας και χαλάρωσης διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα της μεγαλούπολης. Είναι αυτή η αύρα που σε μαγεύει…  Η διασκέδαση στη πόλη δεν έχει να ζηλέψει ιδιαίτερα σε κάτι από αυτή μεγαλύτερων πόλεων όπως η Αθήνα. Η παραλιακή ζώνη, το κέντρο ή τοποθεσίες εκτός πόλης καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες.

Με τι σας αρέσει να ασχολείστε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Λατρεύω τον κινηματογράφο, τα ταξίδια, το ποιοτικό φαγητό και την καλή παρέα. Δε ξέρω με ποια σειρά ή με ποιο συνδυασμό αλλά συχνά ακόμα και μερικά λεπτά ησυχίας και διαλογισμού  μοιάζουν αρκετά.

Όπως είπατε σας αρέσουν τα ταξίδια. Σε ποιο μέρος θα θέλατε να ταξιδέψετε ίσως και για δεύτερη φορά και γιατί;

Θα μπορούσα να γυρίσω τον κόσμο με μια βαλίτσα στο χέρι! Λατρεύω το ταξίδι ανεξάρτητα του προορισμού, εντός ή εκτός Ελλάδας. Έχω ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπη. Κάθε μια ξεχωριστή με τη δική της ομορφιά και ιστορία. Πρώτη θέση στη καρδιά μου όμως, που θα επέστρεφα με τη πρώτη ευκαιρία, είναι η Ρώμη. Νομίζω ότι όλοι αναπολούν το μέρος των φοιτητικών τους χρόνων, πόσο μάλλον όταν αυτό το μέρος είναι αυτή η πόλη!

Υπήρξε ένα μέρος που δεν θα πηγαίνατε ξανά;

Νομίζω ότι δεν υπάρχουν άσχημα μέρη αλλά μέρη στα οποία έχεις περάσει άσχημα για κάποιο λόγο. Ακόμα και στο πιο φτωχό, απομακρυσμένο και αφιλόξενο μέρος αν είσαι υγιής, σε πλαισιώνουν καλοί άνθρωποι κι έχεις έστω και λίγο φαγητό μπορείς να έχεις εξίσου καλές στιγμές. Οπότε απλά δεν πηγαίνεις σε μέρη που δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα ανά την Ευρώπη σας έχουν επηρεάσει στην επιλογή προορισμού στα ταξίδια σας;

Είναι λυπηρό, είναι εξοργιστικό, είναι απαράδεκτο. Αθώος κόσμος να τραυματίζεται ή να χάνει τη ζωή του σε ανυποψίαστες στιγμές και περιοχές άνευ λόγου και αιτίας. Και είμαστε τυχεροί που παρόμοια περιστατικά δεν έχουν συμβεί στη χώρα μας και εύχομαι να μην συμβούν ποτέ. Από την άλλη, δεν είναι μόνο τα τρομοκρατικά χτυπήματα που μπορεί να έχουν άσχημη τροπή σε ένα ταξίδι. Ακραία καιρικά φαινόμενα ή δυστυχήματα μπορούν επίσης να περιπλέξουν ένα ταξίδι οπότε τα μόνα που έχουν σημασία τελικά είναι η μέγιστη προσοχή αλλά και λίγη καλή τύχη όπου και να πηγαίνει κάποιος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε αν ήταν στο χέρι σας σε ποια δεκαετία θα θέλατε να είχατε ζήσει και γιατί;

Καλή η ερώτηση… Μου έρχονται στο μυαλό πολλές έντονες και δυνατές εποχές, αλλά σε δεύτερη σκέψη πολύ φοβάμαι ότι η εξάρτηση πια από τη τεχνολογία δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η εποχή μας με όλα τα κακά της εμφανίζει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις προηγούμενες. Πόσο μάλλον αυτές που έπονται. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τα άπειρα πλεονεκτήματα που παρέχει η τεχνολογία για την εξασφάλιση ενός ακόμα καλύτερου τρόπου ζωής. Οπότε η τελική απάντηση είναι σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον. Όχι πολύ μακριά από το σήμερα όμως…