Τρουφάκια με τσουρέκι «Δερβίσης» και ξηρούς καρπούς

Υλικά

Για την γέμιση

1 μέτριο τσουρέκι κομμένο σε κύβους (περίπου 400 γρ.)
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κακάο σκόνη
½ σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι ή λικέρ της αρεσκείας σας

Για την επικάλυψη

200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για την διακόσμηση

300 γρ. τρούφα, ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί, ινδική καρύδα ή ότι άλλο επιθυμείτε

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τους κύβους τσουρεκιού στον πολυκόφτη και τους θρυμματίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Αδειάζουμε τα ψίχουλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν αν σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στις άκρες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε για 1 λεπτό να λιώσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί εντελώς η γκανάς.
Αδειάζουμε την γκανάς πάνω από τα ψίχουλα τσουρεκιού και ανακατεύουμε πολύ καλά για να σχηματίσουμε την ζύμη για τα τρουφάκια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι και ανακατεύουμε να μοιραστεί παντού. Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.
Με ένα κουταλάκι κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία απλώνουμε σε έναν δίσκο.
Απλώνουμε την τρούφα, ή το κακάο, η τους ξηρούς καρπούς σε ένα ρηχό πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι, βουτάμε ένα – ένα τα τρουφάκια στη λιωμένη σοκολάτα.
Αμέσως μετά τα «γυρνάμε» μέσα στο πιάτο με την τρούφα ή τους ξηρούς καρπούς μέχρι να καλυφθούν γύρω –γύρω και τα ακουμπάμε σε δίσκο καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

 

Όταν όλα τα τρουφάκια είναι έτοιμα, τοποθετούμε τον δίσκο στο ψυγείο για να σφίξουν.

 

 

Συμβουλές

Για να μπορέσετε να το θρυμματίσετε, κόψτε το τσουρέκι σε ψιλούς κύβους και αφήστε το αρκετές ώρες να ξεραθεί, πριν το τρίψετε στον πολυκόφτη.
Για να πλάσετε πιο εύκολα τα τρουφάκια, βρέχετε συχνά τα χέρια σας για να μην κολλάνε.
Μπορείτε να αφήσετε σκέτα τα τρουφάκια, χωρίς άλλη επικάλυψη πέραν της σοκολάτας.
Αν επιλέξετε να βάλετε κάποιο λικέρ αντί για κονιάκ ή ουίσκι, επιλέξτε ένα που ταιριάζει με την επικάλυψη, π.χ. αν η επικάλυψη είναι αμύγδαλο, χρησιμοποιήστε λικέρ amaretto, αν είναι ινδική καρύδα, λικέρ batida de coco, κ.ο.κ.

 

«ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ «

http://www.dervisis.com/
Αριστοτέλους 33, Περίβολα Πατρών,
Πάτρα, Τ.Κ. 26335
Τηλ.: 2610 640531
Fax: 2610 640415
E-mail:gderv@hotmail.com

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Καθημερινά: 05:30-15:00 & 17:00-22:00
Κυριακή: 08:00-12:00 & 17:00-22:00