ΑΚΗΣ ΒΑΒΑΡΟΥΤΑΣ: Δικαίωση “σταθμός” για Πατρινή δανειολήπτρια -Θα έχανε περιουσία 400.000 ευρώ για οφειλή 40.000 ευρώ!

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο ακούραστος στυλοβάτης του Δικαίου για την Ελληνική κοινωνία. Είναι το… καταφύγιο των συμπολιτών μας», δηλώνει ο Δικηγόρος Άκης Βαβαρούτας

του Αχιλλέα Ροδίτη

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Για δάνειο σχεδόν 60.000 ευρώ επιχείρησαν να της κατασχέσουν… όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 415.000 ευρώ!

Όμως η Ελληνική Δικαιοσύνη λειτούργησε ως «σανίδα» σωτηρίας για την 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα, με αρχικά Ι.Λ., καθώς με την 274/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, άναψε «κόκκινο» στην Διαταγή Αναγκαστικής Κατάσχεσης. Η Δίκη έγινε τον Φεβρουάριο και η απόφαση εκδόθηκε πριν λίγο καιρό.

Ο Δικηγόρος της, κ. Άκης Βαβαρούτας, μιλά για μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις δικαστικής δικαίωσης εντολέα του, εστιάζοντας στο ανθρώπινο μέρος της περίπτωσης, αλλά και στον «κυκεώνα» αντίστοιχων υποθέσεων, σ’ ένα περιβάλλον όπου οι εισπρακτικές – δηλαδή τα funds – «χτυπάνε» στο «ψαχνό»!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… «ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΣ»

Είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι η γυναίκα που ανήλθε τον Γογλοθά της απειλής να χάσει στο «σφυρί» όλη της την περιουσία, την οποία κληρονομήσει από τους γονείς της, δεν είναι «μπαταχτζής» . Αντίθετα! Ανήκει στην κατηγορία εκείνων που προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν και να είναι συνεπείς.

Αλλά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, (τα οποία απέδειξε στο Δικαστήριο), καθώς και τα, (επίσης αποδεδειγμένα), εμπόδια που έχει στην εργασία, φυσικά συνεπεία της οικονομικής κρίσης και… πολύ μετά την λήψη του δανείου της, την έχουν οδηγήσει σ’ ένα άκρως πενιχρό εισόδημα που αντικειμενικά δεν δύναται να ανταποκριθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων.

Και το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν ότι το Fund που ανέλαβε εκ μέρους της δανείστριας Τράπεζας το δικαίωμα της διαχείρισης και απαίτησης των χρημάτων, (βάσει του Νόμου 4354/2015), από την μια ήταν άφαντο επί όσο καιρό εκείνη προσπαθούσε να βρει κάποιον υπεύθυνο και να έρθει σε μια στοιχειώδη συνεννόηση, αφετέρου, έκπληκτη συνειδητοποίησε πως τις 28/12/2021 εκδόθηκε Διαταγή Κατάσχεσης, με αριθμό πρωτοκόλλου «580/2021». Και κυριολεκτικά έχασε την γη κάτω απ΄ τα πόδια της όταν έναν χρόνο αργότερα πληροφορήθηκε πως υπήρχε και η «Έκθεση Αναγκαστικής Κατάθεσης», (με αριθμό πρωτοκόλλου «1.058/19.12.2022»), που έβαζε στο «μάτι»… όλη της την περιουσία, που η εμπορική της αξία ήταν σχεδόν επταπλάσια της δικής της οφειλής!

ΧΡΕΟΣ 40.000 ΕΥΡΩ, «ΣΦΥΡΙ» ΓΙΑ 415.000 ΕΥΡΩ!

Πιο συγκεκριμένα, ο δανεισμός της 43χρονης Ι.Λ. ανέρχεται, (σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην Δικαστική Απόφαση του Μ.Π. Πατρών), σε 59.043,32 ευρώ. Η οφειλή της στο μεσοδιάστημα «έπεσε» στα περίπου 40.00 ευρώ.

Όμως το Fund προχώρησε τις διαδικασίες για την κατάσχεση τριών ακινήτων. Εκ των οποίων η εμπορική αξία του πρώτου ανέρχεται, (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στην δικαστική υπόθεση), σε 130.000 ευρώ! Του δεύτερου σε 265.000 ευρώ και του τρίτου σε 20.000 ευρώ!

Μεταξύ άλλων, στο Σκεπτικό της Δικαστικής Απόφασης αναφέρεται αυτολεξεί, ότι: «η ανακοπή κρίνεται καταχρηστική, διότι για την ικανοποίηση απαίτησης της ποσού 40.000 ευρώ επέλεξε να κατασχέσει πλείονα περιουσιακά στοιχεία, συνολικής εμπορικής αξίας, κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, 415.000,00 ευρώ, πολλαπλάσιας, δηλαδή, αξίας της οφειλής της ανακόπτουσας, ενώ, δεδομένου του ύψους της απαίτησης της, θα έπρεπε να επιβάλει κατάσχεση στο περιουσιακό μόνο εκείνο στοιχείο, η εκπλειστηρίαση του οποίου είναι αναγκαία για την ικανοποίηση της απαίτησης της».

Και βάσει της παραπάνω διατύπωσης, αλλά και όσων πολλών ακόμα αναφέρονται στο… 10σέλιδο Σκεπτικό του Δικαστηρίου, ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η «Έκθεση Αναγκαστικής Κατάσχεσης».

Α. ΒΑΒΑΡΟΥΤΑΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ…

Σχολιάζοντας την απόφαση δικαίωσης που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας προς όφελος της 43χρονης Πατρινής, ο Συνήγορος της κ. Άκης Βαβαρούτας τόνισε στην «Πολιτεία»:

«Με τέτοιες αποφάσεις αισθάνομαι πάντα ικανοποίηση και ανακούφιση. Διότι είναι πολλοί, πιστέψτε με, οι συμπολίτες μας που έρχονται αντιμέτωποι με υπερβολικές και εκτός λογικού πλαισίου, απαιτήσεις από funds, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να έρχονται σε αδιέξοδο και να αισθάνονται το ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’. Όμως έρχεται η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποδείξει για άλλη μία φορά πως αποτελεί τον ακούραστο στυλοβάτη του Δικαίου για την Ελληνική κοινωνία. Υπάρχει Νόμος και Δίκαιο σε αυτή τη χώρα και το Καταφύγιο για τους συμπολίτες μας είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη».

πηγη: ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ