ΑΦΜ απ’ τα… δώδεκα! Υποχρεωτικά…

Αυτόματη και υποχρεωτική απόδοση ΑΦΜ σε 12χρονα παιδιά δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του πλαισίου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα υλοποιηθούν εντός του 2023.

Σήμερα, η απόδοση ΑΦΜ γίνεται σε κάθε φορολογούμενο αμέσως μόλις ενηλικιωθεί και συγκεκριμένα μόλις κλείσει τα 18 έτη ηλικίας, αλλά όχι αυτόματα.

Η απόδοση γίνεται κατόπιν αίτησης του ιδίου σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, που λειτουργεί στην διαδικτυακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε. myAADE, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki.

Επίσης, ΑΦΜ μπορεί να αποδοθεί και σε ανήλικο κατόπιν αίτησης ενός εκ των γονέων του, ενώ αυτόματη απόδοση ΑΦΜ όμως, χωρίς να τον ζητήσει ο φορολογούμενος, δεν γίνεται σε κανέναν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, στόχος είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό «να μπορέσουμε να δώσουμε αυτόματα ΑΦΜ στα ανήλικα παιδιά, από 12 ετών και πάνω».

Αυτό σημαίνει ότι θα αποδοθούν Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου σε περίπου 500.000 ανήλικους ηλικίας από 12 έως και 18 ετών, που σήμερα δεν διαθέτουν ΑΦΜ και θα αποκτήσουν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία. Παράλληλα εντός του 2023, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες παρεμβάσεις24