Αχαΐα\Πνιγμός 75χρονης: “να σε πληρώσω, πάω για βουτιά και δεν ξέρεις τι γίνεται…”

του Αχιλλέα Ροδίτη_

Έγινε γνωστό το περιστατικό ενός ακόμα θανάτου μες τη θάλασσα, του πνιγμού ηλικιωμένης γυναίκας, στην περιοχή της Λακκόπετρας της Δυτικής Αχαΐας, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023.
Σύμφωνα με την «είδηση», επρόκειτο για 75χρονη γυναίκα η οποία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της και διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, όπου όμως απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ενώ προανάκριση για το μοιραίο συμβάν άρχισε να διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, σε συνδυασμό με την νεκροψία – νεκροτομή που παραγγέλθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας.

Εκείνο που κάνει πιο ξεχωριστή την υπόθεση, εξ ου και η πιο λεπτομερής αναφορά μας, είναι το έντονο χαρακτηριστικό ειρωνείας της τύχης, που μας περιέγραψε ο άνθρωπος που συνομίλησε τελευταίος μαζί της, ο υπεύθυνος του beach bar στο οποίο η ίδια σύχναζε. Αλλά και το γεγονός, όπως χαρακτηριστικά μας είπε εκείνος, ότι η εν λόγω γυναίκα ήταν «η πιο αγαπητή» στους ανθρώπους του καταστήματος κι ενός κοντινού ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

ΟΙ «ΠΡΟΦΗΤΙΚΕΣ» ΤΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Η 75χρονη ήταν φιλοξενούμενη ΚΑΠΗ της περιοχής και κάθε απόγευμα απολάμβανε την βουτιά της στην θάλασσα, «μαζί με τις φίλες της». Αφού προηγουμένως, όμως, έπινε τον καφέ της, ελληνικό σκέτο, αφήνοντας το βλέμμα της να πλανιέται για κάμποση ώρα στο «γαλάζιο», «γεμίζοντας με ευτυχία», όπως συνήθιζε να εξηγεί.

Το μοιραίο απόγευμα, όμως, ήταν η μόνη φορά που πήγε μόνη της στην παραλία.

«Δεν ήρθαν ακόμα οι φίλες μου, τεμπελιάζουν κι η ζωή είναι όμορφη αλλά μικρή», είπε στον υπεύθυνο του beach bar. Η πρώτη της «προφητική» κουβέντα…!
Ήπιε τον καφέ της, όπως πάντα, και μετά αποφάσισε να πάει για τη βουτιά της, που δυστυχώς ήταν η μοιραία. Ξεκίνησε προς τη θάλασσα, προς στιγμήν όμως ξαναγύρισε στο μπαρ και στον υπεύθυνο, για να… πληρώσει τον καφέ και το νερό της.

«Άστο, το πληρώνεις μετά», της είπε ο υπεύθυνος, που μας μίλησε.
«Πάρτα τώρα τα χρήματα», του είπε. «Άνθρωποι είμαστε, στη θάλασσα πάω, δεν ξέρεις τι γίνεται…», του απάντησε.
Στη συνέχεια βούτηξε, ένα κύμα όμως ήταν αρκετό για να την γυρίσει προς τα μέσα με το κεφάλι. Προφανώς χτύπησε στο βυθό και ζαλίστηκε. Σε κλάσματα δευτερολέπτου το άψυχο σώμα της γιαγιάς επέπλεε στο νερό!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ

Ο υπεύθυνος του beach bar που μίλησε τελευταίος μαζί της, έτρεξε αλλά διαπίστωσε πως ήταν ήδη νεκρή. Τηλεφώνησε εκείνος στο ΕΚΑΒ. Μιλώντας στην «Πολιτεία» μας εξιστόρισε τα παραπάνω λέγοντας ότι με τίποτα και ποτέ δεν θα μπορεί να «σβήσει» απ’ τη μνήμη του αυτός ο «προφητικός» διάλογος, δευτερόλεπτα πριν εκείνη «φύγει».

«Μου είναι αδιανόητο. Μιλάμε, έτσι γενικά, για πνιγμούς στη θάλασσα, αλλά πίσω από κάθε συμβάν είναι ένας άνθρωπος που αν τον ξέρεις, όλο αυτό αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Περισσότερο μάλιστα όταν μιλάμε για τη συγκεκριμένη ηλικιωμένη, που μας έκανε πάντα όλους να γελάμε εδώ στην παραλία, κι ήταν η… καλύτερη παρέα», πρόσθεσε.

ΡΕΚΟΡ ΠΝΙΓΜΩΝ ΦΕΤΟΣ

Αυτό που συμβαίνει φέτος, πάντως, είναι πράγματι προς προβληματισμό αφού μόνο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πνίγηκαν 45 άτομα την ώρα που κολυμπούσαν σε παραλίες της χώρας. Και αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που αφορούσαν την καταγραφή μόνο έως 16 Ιουλίου (στο μεσοδιάστημα υπήρξαν κι άλλοι πνιγμοί).

Ενδεικτικό του αρνητικού ρεκόρ, το οποίο αναμένεται να καταρρίψει φέτος η χώρα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι πως μόνο μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο, (15 προς 16 Ιουλίου), πέντε πολίτες ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε ελληνικές παραλίες: στη Θάσο, στην Κεφαλονιά, την Επανομή και στο Πόρτο Ράφτη. Αντιστοίχως, πέρυσι, το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 165 θανάσιμα ατυχήματα στο νερό.